Új adatvédelmi törvény, adatvédelmi nyilvántartás, lajstromszám

A Parlament elfogadta az új adatvédelmi törvényt

Az Országgyűlés hétfőn késő este elfogadta a 2012. január 1-jén hatályba lépő új adatvédelmi törvényt. Korábbi írásomban összefoglaltam a főbb változásokat. Most az adatvédelmi nyilvántartásba való bejelentkezés szabályainak változását ismertetem.

Az adatvédelmi nyilvántartás

A jelenlegi adatvédelmi törvény is bejelentési kötelezettséggel terheli az adatkezelőket. Kb. egy év átfutással, ingyenes eljárásában veszi nyilvántartásba az adatkezelők egyes adatkezeléseit az adatvédelmi biztos. Azonban a bejelentés elmulasztása semmilyen következménnyel nem jár, így erről az adatkezelők rendszerint megfeledkeznek.

Adatvédelmi nyilvántartás – az új adatvédelmi törvény szerint

Az elfogadott törvény nagyobb rangot ad az adatvédelmi nyilvántartásnak.

Mindaddig nem lesz megkezdhető az adatkezelés, ameddig a hatóság nyilvántartásba nem veszi.

Januártól a nyilvántartásba vételért díjat kell fizetni, cserében a Hatóság a beérkezéstől számított 8 napon belül nyilvántartásba veszi az adatkezelést. Ha nem bírálná el időben, az adatkezelő az adatkezelést megkezdheti.

40 nap a nyilvántartásba vételi határidő, ha a törvényben felsorolt, nagy állományokat kezelő adatkezelő (pl. pénzügyi, hírközlési, közüzemi szolgáltató) korábban nyilvántartásba vett adatkezelésével nem érintett adatállományra vonatkozik a bejelentés, illetve ha a korábban bejelentett adatkezeléseknél nem alkalmazott, új adatfeldolgozási technológiát alkalmaz.

A hatóság a nyilvántartásba vételről határozatot hoz, mely tartalmazza a kapott adatkezelési nyilvántartási számot. A nyilvántartásba vétel természetesen továbbra sem tanúsítja az adatkezelés jogszerűségét.

Minden, eltérő célú adatkezelést önállóan be kell jelenteni, még akkor is, ha a kezelt adatok köre azonos.

Az adatvédelmi nyilvántartás továbbra is nyilvános, a hatóság honlapján lesz elérhető.

Az adatvédelmi nyilvántartást 2012-től a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vezeti. A nyilvántartás hatósági nyilvántartásnak minősül.

Nem kell bejelenteni

a) az adatkezelővel munkaviszonyban, tagsági viszonyban, óvodai nevelésben való részvételre irányuló, tanulói vagy tanulószerződéses jogviszonyban, kollégiumi tagsági viszonyban vagy – a pénzügyi szervezetek, közüzemi szolgáltatók, elektronikus hírközlési szolgáltatók ügyfelei kivételével – ügyfélkapcsolatban (ennek a hatóság általi értelmezése egyelőre ismeretlen) álló személyek adataira vonatkozik;

b) egyház, vallásfelekezet, vallási közösség belső szabályai szerint történik;

c) az egészségügyi ellátásban kezelt személy betegségével, egészségi állapotával kapcsolatos személyes adatokra vonatkozik gyógykezelés vagy az egészség megőrzése, társadalombiztosítási igény érvényesítése céljából;

d) az érintett anyagi és egyéb szociális támogatása céljából nyilvántartott személyes adatokra vonatkozik;

e) a hatósági, az ügyészségi és a bírósági eljárás által érintett személyeknek az eljárás lefolytatásával kapcsolatos személyes adataira, vagy a büntetés-végrehajtás során a büntetés-végrehajtással összefüggésben kezelt személyes adatokra vonatkozik;

f) a hivatalos statisztika célját szolgáló személyes adatokat tartalmaz, feltéve hogy – törvényben meghatározottak szerint – az adatok személlyel való kapcsolatának megállapítását véglegesen lehetetlenné teszik;

g) a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény szerinti médiatartalom-szolgáltató olyan adatait tartalmazza, amelyek kizárólag saját tájékoztatási tevékenységét szolgálják;

h) a tudományos kutatás céljait szolgálja, ha az adatokat nem hozzák nyilvánosságra;

i) a levéltári őrizetbe vett iratokkal összefüggésben valósul meg.

Mi történik a 2012 előtt bejelentett adatkezelésekkel?

2011. december 31-ig az adatvédelmi biztosnál lehet ingyenesen bejelenteni az adatkezelést. Az űrlap letölthető a www.ppos.hu honlapunkról is, a Jogszabályok, tanulmányok oldal alján.

Érdemes még élni az ingyenes bejelentkezéssel, ugyanis a 2011. december 31-ig beérkező bejelentéssel a bejelentési kötelezettségnek eleget lehet tenni. Ha valaki legkésőbb 2012. június 30-ig nem jelenti be adatkezeléseit, az adatkezeléseket tovább nem folytathatja. Az adatvédelmi bejelentőlap kitöltésében előzetes időpont egyeztetés után segítek.

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról. Ha feliratkozik, ingyen töltheti le az új adatvédelmi törvény változásairól, főbb rendelkezéseiről szóló elemzést!

Adatvédelmi tanácsadás szolgáltatásomról és az adatvédelmi auditálásról e szövegre kattintva olvashat.
Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

366 hozzászólás »

 
  • Kedves György!

    Sajnos nem tudom megmondani, hogy mikorra sikerül feldolgozni a sok elmaradással együtt az új igényléseket. De Ön a kötelezettségét teljesítette.

  • Kedves Lástló!

    Az SAP kód és a belső azonosító személyes adat. Tudni kellene, hogy milyen célból, milyen jogalappal és kinek adták át az adatokat, ekkor lehet eldönteni, hogy jogos volt-e vagy sem. Első körben kérdezze meg a munkáltatót az adattovábbítás céljáról és jogalapjáról.

  • Tisztelt Anonym!

    Az elkért adatok személyes adatok. A minap napvilágot látott információk alapján jó eséllyel be kell jelenteni ezt az adatkezelést is.

  • Kedves Szandra!

    Az új törvény kivételei között nem szerepel a direkt marketing adatkezelés, így be kell jelenteni.
    Álláspontom szerint visszamenőleg nem lehet díjat kérni.

  • Kedves Sophie!

    A webáruházat álláspontom szerint akkor is be kell jelenteni, ha nincs hírlevél küldés, már csak azért is, mert egy futárszolgálatnak is átadja az adatokat.

  • Kedves Enjy!

    Kérem, küldjön e-mailt, és a webáruház megtekintése után tudok árajánlatot adni.

  • Anonym szerint:

    Üdv!
    És ha most akarom bejelenteni a honlapomat, akkor nem büntetnek meg azért, mert eddig nem jelentettem be? 😀
    Ja, és a költsége mennyi? Mert erről sehol nincs szó.

  • Tisztelt Anonym!

    Nem, 2012. június 30-ig türelmi időt ad a törvény.
    Egyelőre nem jelent meg a díjrendelet, így még ingyenes.

  • Szabolcs szerint:

    Tisztelt Szakértő Úr!

    Végigolvastam a bejegyzéseket, amelyek nagyon sokat segítettek – köszönöm -, viszont közöttük nem találtam meg az esetemben fennálló helyzetre a válaszokat.
    – Olyan weblapot üzemeltetek, amelyen termékeket rendelni, vásárolni nem lehet, csak bejelentkezést követően (bármilyen név és e-mail cím) árajánlatot kérni. Erre a kérésre e-mailben válaszolok. Ekkor kell-e bejelentést tenni? Egyáltalán adatvédelmi szempontból van adatkezelés?
    – A mási kérdésem, ha vevő köröm (általában vállalkozások) megadják e-mail címüket (névjegykártyán, számlán, prospektuson, stb.) és arra küldök tájékoztatást részükre pl.: aktuális akciókról, akkor van-e valamilyen teendőm adatvédelmi, adatkezelési szempontból?
    – A harmadik kérdésem az első kettőből következik, ha egy korábbi árajánlat kérés során megadott e-mail címre küldhetek-e bármilyen tájékoztatót akcióimról? Ehhez kell-e valamilyen adatkezelési tájékoztatót előzetesen megadnom? Továbbá kell-e valamely hatóság felé bejelentést tennem az adatkezelésről?

  • Szabolcs szerint:

    Tisztelt Szakértő Úr!
    Még felvetődött egy kérdés? A 2011. évi CXII. tv. ben akármennyire próbáltam megtalálni, nem lelhető fel az „ügyfélkapcsolatban álló személyek” -re vonatkozó kivétel milyen relációt is takar. Mert meglátásom szerint egy vállakozás esetében minden vevő, potenciás vevő, vevő jelölt, érdeklődő ügyfélnek számít. Vagy csak az az Ügyfél akivel, valamilyen szerződéses viszonyba létesítettem űgyfélkapcsolatot? Vagy esetleg más?
    Nagy tisztelettel előre is köszönöm segítségét.

  • Kedves Szabolcs!

    – Az Ön által említett eljárás adatkezelésnek minősül. Egy egyszerű árajánlatkérési űrlap álláspontom szerint nem esik bejelentési kötelezettség alá.
    – Ha természetes személy címzett részére küldi az ajánlatot, tájékoztatót, akkor azt csak a direkt marketing szabályok betartásával teheti, előzetes hozzájárulást kell kérni a reklám küldéséhez. Az adatkezelést az adatvédelmi nyilvántartásba is be kell jelenteni.
    – Nem küldhet, csak ha ehhez, tehát a későbbi megkereséshez is kifejezetten hozzájárult. Ekkor is be kell jelenteni az adatkezelést, és a hozzájárulás is csak akkor lesz érvényes, ha kellő részletességű tájékoztatást kap az érdeklődő.

  • Kedves Szabolcs!

    Sajnos hiányzik a törvényből az ügyfélkapcsolat értelmezése. a jelen bejegyzésben lévő kommentek segítenek az eligazodásban.

  • Csaba szerint:

    Tisztelt Szakértő Úr!

    Egy gazdasági tevékenységet nem folytató, hobbiból készített honlapon működő fórum, ahova regisztrációval lehet csak írni, s ahol tetszőleges, akármilyen adatot meg lehet adni (nick)névnek is, és törölni is lehet akármikor, beleesik-e az új adatvédelmi törvény hatálya alá?

    Előre is köszönöm válaszát.

  • Ági szerint:

    Tisztelt Szakértő!

    Tavaly azt a felvilágosítást kaptam az adatvédelmi hatóságnál, hogy az a webáruház, a hol nem kell regisztrálnia a vevőnek, nem kell bejelentkeznie a rendszerbe. Ez változott 2012-ben?

    Köszönettel előre is válaszát,
    Ágnes

  • Gabi szerint:

    Tisztelt Szakértő!

    Családi napközit üzemeltetek, március 1-től bevezetnek egy TAJ szám alapú online napi bejelentési kötelezettséget http://www.tevadmin.nrszh.hu
    Ezen az oldalon az adatszolgáltató azaz én és a munkatársaim ógy tudunk dolgozni ha regisztráljuk magunkat minden adatunkkal, melyet azután bárki láthat. Ráadásul a gyerekek adatait is rögzítenünk kell TAJ számmal anyja nevével születési idővel stb. Ön szerint ez normális dolog, hogy minden adatszolgáltató, tehát aki használja a rendszert, láthat más felhasználók által felvitt adatokat! Én most találomra beütöttem születési dátum alapján keresést és megdöbbenve láttam, hogy kiad adatokat névvel mailcímmel és telfonszámmal. Nekem a regisztráció során nem sikerült a szül dátumomat elmenteni MÉGIS megtalált a rendszer! Bármilyen keresési adat alapján keres és talál a rendszer adatokat.
    Ez nem törvénybe ütköző?
    Félő, hogy a rendszer majd az ellátott gyerekek adatai alapján is tud majd keresni.
    Köszönöm
    Gabi

  • Kedves Csaba!

    Igen, a nem gazdasági célú, de nyilvános regisztrációra is vonatkozik az adatvédelmi törvény. Egyedül a természetes személy kizárólag saját személyes céljait szolgáló adatkezelés nem esik a törvény hatálya alá.

  • Kedves Ági!

    Nem ismert az új adatvédelmi hatóság álláspontja e kérdésben. A törvény e tekintetben nem változott.

  • Kedves Gabi!

    Sajnos nem ismerem a rendszert, így nem tudok a kérdésére válaszolni. Próbáljon meg először az üzemeltetőnél érdeklődni, hogy milyen jogszabály alapján kérnek adatokat.

  • Csaba szerint:

    Köszönöm a tájékoztatást.

    Most éppen nem működik a fórumunk designváltás miatt (is), és addig nem is fog, míg nem rendeződik az egész, mit is kell tenni pontosan és hogyan.

    A fórum regisztráció tulajdonképpen a regisztráló azon személyes célját valósítja meg, hogy levédhessen egy nicknevet, amit azután csak ő használhat, hogy ne írogathasson akárki más a nevében. Eddig több adatot is meg lehetett adni. Ha a nickneven kívül más nem jelenik meg/nincs tárolva, tehát a nickneven (és a regisztrációhoz szükséges, nyilvánosan nem látható e-mail címen) kívül semilyen más adat nem kerül kezelésre, gondolom akkor is be kell jelenteni.

    Jelenleg a cikkekhez regisztráció nélkül is hozzá lehet szólni, de így akárki bárki nevében hozzászólhat (a már régebben regisztált nicknevek nevében nem, azokat vizsgálja a rendszer, azok csak bejelentkezés után használhatóak).

    A regisztráció nélküli cikkhozzászólásos rendszer, ami sok más weboldalon is működik, az is beletartozik az adatvédelmi törvény hatálya alá?

    S ha valaki egy regisztráció nélküli hozzászólásban megadja a saját személyes adatait (ez leggyakrabban e-mail cím), és ezt mint hozzászólást tárolja a rendszer, az is adatkezelésnek minősül? Kezd bonyolódni…

  • Kedves Csaba!

    Az e-mail cím, ha nem egy gyűjtő (pl. info@), akkor egyértelműen személyes adat, de a nick név is lehet személyes adat, így kell vele foglalkozni. A regisztráció nélküli, vagy épp FB hozzáféréssel működő regisztráció esetében azt gondolom nem kell a bejelentést megtenni, de a törvény egyéb rendelkezéseit ekkor is kell alkalmazni.
    Az utolsóként felvetetett kérdés is adatkezelés, de itt a szolgáltató nem felel a megadott adatokért.

  • Gyenes Béla szerint:

    T. Szakértő Úr!

    Egy lakásfenntartó szövetkezetben én mint gondnok elvállalhatom-e a kamerák felvételeinek kezelését?
    Milyen tanfolyam, szakképzés kell az ilyen jellegű felügyelet, üzemeltetés ellátásához.
    Köszönöm válaszát
    Gy. Béla

  • Tibor szerint:

    T.Szakértő Úr!

    Magánszemélyként üzemeltetek honlapot, hírlevél feliratkozási lehetőséggel. Partner együttműködésben vagyok egy amerikai céggel, ott van egy egyedi honlapom és webirodám ahonnan küldöm a hírleveleket. A feliratkozásnál megadtam, hogy mely emailcímekről kapnak hírleveleket. Hogyan és hol kell mindezt bejelenteni, hogy törvényes legyen minden.

    Válaszát előre is köszönöm!

    Tibor

  • Tóth Attila szerint:

    Tisztelt Kulcsár Úr!

    Végigböngésztem az összes hozzászólást és az Ön nagyon hasznos válaszait. Ennek köszönhetően, van egy halvány reményem, hogy helyesen töltöttem ki finoman szólva is idétlen bejelentő lapot.
    Segítségét nagyon köszönöm! Igazán színvonalas munkát végez, ami üdítő kivétel manapság!
    Nem Önnek szól tehát a kritika, de nem bírom magamban tartani.
    Az idézőjelek közé tett szövegrész magánvélemény, politikamentes és oldalsemleges de ha úgy érzi, hogy nem való ide, kérem bátran távolítsa el!
    „A jogszabály alkotói -mint általában- most sem voltak a helyzet magaslatán. Sikerült még egy gittegyletet létrehozni sok pénzért, amely készít vezet és karbantart egy nyilvántartást, ami nemigen lesz jó semmire. Mindezt olyan adatbekérő lap alapján, amit szerintem az sem ért, aki kitalálta. Én 5 diplomával rendelkezem, de semmire sem mentem volna az Ön segítsége nélkül.
    Muszáj valakinek jogász szakkört végeznie ahhoz, hogy értse a jogszabályokat? Nem lehetne a jogászokat megtanítani magyarul fogalmazni és esetleg néhány olyan embert is bevonni a jogszabály alkotásba, aki ért is az adott témához? Vagy legalább annyi gyakorlati érzéke van, hogy egyedül hazatalál?!”
    Uff! Befejeztem a dühöngést! 🙂

    Még egyszer gratulálok a lapjához és nagyon köszönöm a segítségét!

    Tóth Attila
    (no tessék, most bejelentkezhet adatkezelőként, mert még a nevemet is megadtam…:-))

  • Tisztelt Gy. Béla!

    A kamerarendszer üzemeltetője a személy– és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló törvényben meghatározott személy lehet.

  • Tisztelt Tibor!

    Egy blogos kérdezz-felelek keretein belül nem tudok az összetett adatkezeléseire választ adni, különösen anélkül, hogy az oldalt megvizsgálnám.
    Köszönöm megértését.

  • Tisztelt Tóth Attila Úr!

    Köszönöm elismerő szavait és véleményét 🙂

  • K Ferenc szerint:

    T. Kulcsár Úr!

    Valamikor pár évvel ezelőtt egy kereskedelmi cég ahova vásárolni jártam ,biztonsági kamerákat szereltetett fel a telephelyén. Akkor minden vásárlóval aláirattak egy nyilatkozatot, hogy a kamerák felvételeket készitenek róluk. Én is aláirtam egy ilyen formanyomtatványt. Most egy másik cég nevében járok ugyanoda vásárolni.Az lenne a kérdésem: Az akkor adott adatkezelési nyilatkozatom érvényes-e most. A régebbi nyilatkozatot nem vontam vissza, csak az adatokban annyi változás történt,hogy egy másik céget képviselek.

    Válaszát előre is köszönöm:
    Ferenc

  • Anita szerint:

    Tisztelt Kulcsár Úr!

    Egyéni vállalkozóként, felnőttképzési nyilvántartási szám igénylésével szeretnénk nyelviskolát nyitni. Valószínűleg az iskolának honlapja is lenne. Kérdésem, hogy a képzésen részt vevők miatt van e bejelentési kötelezettségem adatvédelmi nyilvántartás felé? Mi a helyzet ha honlap nélkül működünk és mi a helyzet ha honlappal? Ha igen, hova pontosan és milyen űrlapokkal kell a bejelentést megtenni?

    Köszönöm!

  • Éva szerint:

    Tisztelt Kulcsár ÚR!

    Könyvelő irodának kell-e nyilvántartásba vetetnie magát?
    válaszát előre is köszönöm!
    Üdvözlettel: Éva

  • Zsuzsa szerint:

    Tisztelt Szakértő Úr!

    Állásfoglalását szeretném kérni abbban, hogy egy egészségügyi intézmény ahol fekvőbeteg ellátás is folyik, hogy tud megfelelni az új adatvédelmi törvénynek?
    Amennyinen telefonon érdeklődnek, hogy egy adott beteg fekvőbeteg ell. részesül- felvilágosítást adhatunk-e?
    Szeméyesen érdeklődés esetén kinek adható felvilágosítás a beteg kórházban tartózkodásáról? Milyen adatokat kell leegyeztetni, hogy a felvilágosítás kiadható legyen?

    Válaszát köszönöm.

  • Kedves Ferenc!

    Az adatkezelési hozzájárulása az Ön személyéhez kötődik, és nem a céghez, így nem kell ismételten nyilatkoznia. Egyébként pedig minden egyes belépésével ezt a nyilatkozatát megerősíti azzal, hogy belép arra a területre, amelyen tudottan kamerarendszer üzemel.

  • Kedves Anita!

    Az e kérdéssel kapcsolatos hatósági gyakorlat nem ismert, de mivel nincs a felnőttképzésben részt vevők adatkezelése a törvényben a bejelentési kötelezettség alóli kivételek között, javaslom a bejelentést.
    A honlapot az adatkezelései szerint kell megítélni. Pl. egy hírlevél küldés bejelentési kötelezettség alá tartozik.

  • Kedves Éva!

    A könyvelő iroda általában mint adatfeldolgozó dolgozik a megbízói személyes adatain, így nem kell bejelenteni ezt az adatkezelés. Ha van egyéb, pl. hírlevél, direkt marketing, kamerarendszer adatkezelés, azt be kell jelenteni.

  • Tisztelt Zsuzsa!

    A korábbi adatvédelmi biztosi gyakorlat szerint arról adható tájékoztatás, hogy benn fekszik-e az illető, de az egészségügyi állapotáról telefonon idegennek nem adható tájékoztatás.
    Az én álláspontom szerint ez is veszélyt hordoz magában, különösen akkor, ha pl. egy szakosított intézményben érdelődnek.
    Egyedileg kell tehát mérlegelni.

    A konkrét állapotról pedig a jogszabályban meghatározott kör részére adható felvilágosítás.

  • Zsuzsa szerint:

    Válaszát köszönöm.
    Üdv.:
    Zsuzsa

  • András szerint:

    T. Szerkesztő Úr,

    Érdeklődni szeretnék, hogy van-e bejelentési kötelezettségem abban az esetben, ha kizárólag nyilvános, cégbejegyzésnél megadott és onnan lekérdezhető szereplő adatokat kezelek. pl. http://www.e-cegjegyzek.hu alatt publikusak. Ilyen adatok: Cég neve, címe, kapcsolattartó személy és bejegyzésre használt e-mail cím.

    Második kérdésem, hogy a régebbi szabályozásban még szerepelt egy olyan kitétel, hogy abban az esetben nem szükséges bejelentés, amennyiben idézem: „az adatok nem kerülnek ki az adatkezelő kezeléséből”. Ez az új rendeletben már nincsen benne?

    Köszönöm megtisztelő válaszát!

  • Helga szerint:

    Tisztelt Kulcsár Úr!

    2011. decemberében az akkor még Adatvédelmi Biztos néven létező intézményhez eljuttattuk cégünk adatlapját az adatvédelmi nyilvántartásba való bejelentkezéshez. Az azóta eltelt idő alatt nem kaptunk semmiféle reagálást sem tőlük, sem az új intézménytől. Mi lehet ennek az oka, továbbá ha nincs nyilvántartási számom, utána kell járnom? Hogyan?
    Köszönöm válaszát.

  • Tisztelt András!

    Ha nem tartozik a törvényben felsorolt kivételek közé az adatkezelés, akkor az egyébként nyilvános adatok eltérő célú kezelése is bejelentésköteles.
    A kitétel a jogszabályban korábban sem volt benne, csak az adatvédelmi biztos állásfoglalásában.

  • Kedves Helga!

    Sajnos a korábbi bejelentések feldolgozásában jelentős a lemaradás, így még várnia kell – vagy beadja újra az igénylést.
    Lásd az adatvédelmi hatóság közleményét a témában: http://www.naih.hu/tajekoztato_az_adatvedelmi_nyilvantartasba_erkezet.html

  • Tamás szerint:

    Tisztelt Kulcsár Úr!

    A múlt héten adtam be az adatlapot, webáruházat szeretnék üzemeltetni. A nyilvántartási számot postán kapom majd meg vagy közzé lesz téve interneten is? Továbbra is ingyenes a bejelentés?

    Köszönöm válaszát.

  • Nagy Krisztina szerint:

    Kedves Zoltán,
    ez mit jelent pontosan?

    „a természetes személy kizárólag saját személyes céljait szolgáló adatkezelés”

    Nem kell bejelentenem, hogy egy noteszban tárolom az ismerőseim elérhetőségét és születési dátumát, hogy felköszönthessem őket? Vagy arra is vonatkozik, ha magánszemélyként küldök ki nem üzleti célú leveleket?

    Előre is köszönöm a választ!

  • Szakács István szerint:

    Tisztelt Kulcsár Úr!

    Szeretnénk elindítani egy jelenleg teszt üzemben működő közösségi oldalt, ami magában foglal egy webáruházat, általános blog megosztót, állásportált, gasztro blogot, uticél kalauzt, videó megosztást, játékokat, közösségi oldalakról való meghívást,… és egy sokrétű chat-et is.
    Még nincs adatkezelési szabályzatunk, illetve még nem is vagyunk adatkezelési nyilvántartásba véve.
    Milyen úton induljunk el, hogy teljesen megfeleljünk a törvényi előírásoknak?
    Hogyan tudnánk mi összerakni egy alap adatkezelési nyilatkozatot?

    Előre is köszönöm a válaszát!
    István

  • Róbert szerint:

    Tisztelt Kulcsár Úr!

    Biztonságtechnikai telepítő vagyok van néhány ügyfelem akiknél biztonságtechnikai célzattal kamerarendszert üzemeltetnek pl. gazdabolt, könyvelő, rágcsálóirtó cég telephelye, vadásztársaság, locsolórendszer és víztechnikai cég- nekik mi határozza meg, hogy van e bejelentési kötelezettségük az adatvédelmi hivatalnál és ha igen kérhetnek -e segítséget az adatlapuk kitöltéséhez öntől ugyanis azt látom elég nagy zűrzavar van e témában.
    Külön köszönet érte önnek, hogy e honlapot üzemelteti.
    Üdvözlettel:Róbert

  • Kedves Tamás!

    Kb. 3-6 hét az ügyintézési határidő ezekben az ügyekben mostanság, az azonosítót postán kapja meg.
    Jelenleg nem teszik közzé a bejelentett adatkezelések paramétereit.
    Egyelőre továbbra is ingyenes a nyilvántartásba vétel.

  • Kedves Krisztina!

    Mindkét példa jó lehet, tehát pl. magánszemélyként kiküldöm az ismerőseimnek, hogy megszületett a gyermekem, ez minden törvényi szabályozáson felül kiküldhető.

  • Tisztelt Szakács István Úr!

    Komplex portálról ír, komplex adatkezelésekkel. A teljes adatkezelési folyamat jogszerűségét kellene megvizsgálni, a hiányosságokat orvosolni, és ha mindezek megvannak, az adatkezelésekről szóló részletes tájékoztatót kell elkészíteni, és indulás előtt be kell jelenteni az adatvédelmi nyilvántartásba az adatkezelést.
    Oda kell figyelni azonban arra, hogy az interneten közzétett, más cégek adatvédelmi tájékoztatóját tartalmazó dokumentumok szerzői jogvédelem alatt állnak, így nem másolhatók.

  • Kedves Róbert!

    A vagyonvédelmi és az adatvédelmi törvényt kell alkalmazni a kamerarendszer üzemeltetésekor. Elég sok mindenre oda kell figyelni, javaslom e témában a https://www.adatvedelmiszakerto.hu/2010/05/a-kameras-megfigyeles_adatvedelem/ címen elérhető írásomat.
    Az adatlap kitöltésében e-mailben egyeztetett időpontban tudok segítséget nyújtani.

  • anda0047 szerint:

    T.Uram!
    A mai napon az Árkád üzletközpont ELMŰ/FŐGÁZ ügyfélszolgálatán kissé bosszantó incidens játszódott le, legalábbis szerintem:

    l., mindként cég pénztárához kértem sorszámot, hogy számláinkat
    befizessem. A FŐGÁZ-hoz kaptam, de az ELMŰ-höz nem, közölték, hogy a pénztáros ebédel, majd ha újra az ablakhoz ül, akkor kezdik el a sorszám osztását. Ott ültem közel az ablakhoz, és mivel minden hónapban az ügyfélszolgálaton egyenlítem ki az adott hónap számláit határidőre ismerem az ott dolgozókat. Kis idő múltán kávéval a kezébe láttam az éppen soros – múlt hónapban is Ő volt – munkatársukat, megkérdeztem mikor jön vissza, közölte, hogy 5 perc múlva. Ez cca. 15 perc lett. Akkor már a bejáratnál voltam és az „előcsarnokban” ülő hölggyel közöltem, hogy most ment be a pénztáros kérem a sorszámot, kaptam. A sorszámom 133-as volt. Kis idő múltán – itt volt kb. az 5 perc – megjelent a pénztáros és lassan elkezdett dolgozni. 127-es sorszámmal kezdett, láttam, hogy bankkártyás fizetésnél az előttem lévőktől nem kért személyi igazolványt, tőleg, ahogy sorra kerűltem igen. Megkérdeztem tőle, hogy mindenkitől kéri, vagy engem pécézett ki az előbbiek miatt. Közölte, hogy az adatvédelmi törvény értelmében teszi. Közöltem vele, hogy Ők nem hatóság, nincs joguk a személyit elkérni, főleg úgy, hogy mind a szla. mind a bankkártya azonos néven van. Múlt hónapban ezt nem tette meg.
    Újra közöltem vele, hogy nem hatóság, nincs joguk ilyen esetben a személyit elkérniük.
    Szerintem nincs olyan ember, akit más számláját fizesse ki, de ez esetben mind a szla mind a bankkártya azonos néven szerepel, még a feltételezés is sértő, hogy nem jogos a b.kártya használata. Tudom, hogy elég sok kártya ellopásra, vagy elhagyásra kerül, de nem általam.

    Várom válaszukat, hogy jogos volt -e az ügyintéző /pénztáros/ eljárása.

  • Bartos József szerint:

    Tisztelt Adatvédelmi Szakértő Úr!
    Az autósiskoláknak kell-e regisztrációt elvégezni az adatvédelmi nyilvántartásban?
    Üdvözlettel:
    Bartos József ügyvezető
    Bácska Autósiskola Kft.
    6430 Bácsalmás, Kossuth u. 104.

  • Tisztelt Kulcsár Úr!

    Még a tavalyi évben eleget tettem kötelezettségemnek és bejelentettem az adatkezelést, viszont a webáruházam profilja bővült ami egy kicsit elbizonytalanított.
    A webáruházban a vásárlóimnak felajánlom, hogy legyenek ők is a termékek értékesítői, így aki él ezzel a lehetőséggel az kap egy értékesítői aloldalt. Itt kezdődik a probléma, mert aki ezen értékesítői aloldalon keresztül vásárol, az ő adatait már nem csak én látom, hanem az értékesítő is.

    Ilyen értékesítői aloldalak elég sűrűn jönnek létre, tehát minden egyes alkalommal újra és újra be kell jelentenem, hogy kinek adom tovább az adatokat?

    Válaszát előre is köszönöm.

 

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
Jóri zöld utat adott a Google Street View-nak

A Google Street View fényképezheti Magyarországot A személyes adatok védelmét garantáló feltételek teljesítése mellett fényképezhetnek a Google Street View autói...

Close