Új adatvédelmi törvény, adatvédelmi nyilvántartás, lajstromszám

A Parlament elfogadta az új adatvédelmi törvényt

Az Országgyűlés hétfőn késő este elfogadta a 2012. január 1-jén hatályba lépő új adatvédelmi törvényt. Korábbi írásomban összefoglaltam a főbb változásokat. Most az adatvédelmi nyilvántartásba való bejelentkezés szabályainak változását ismertetem.

Az adatvédelmi nyilvántartás

A jelenlegi adatvédelmi törvény is bejelentési kötelezettséggel terheli az adatkezelőket. Kb. egy év átfutással, ingyenes eljárásában veszi nyilvántartásba az adatkezelők egyes adatkezeléseit az adatvédelmi biztos. Azonban a bejelentés elmulasztása semmilyen következménnyel nem jár, így erről az adatkezelők rendszerint megfeledkeznek.

Adatvédelmi nyilvántartás – az új adatvédelmi törvény szerint

Az elfogadott törvény nagyobb rangot ad az adatvédelmi nyilvántartásnak.

Mindaddig nem lesz megkezdhető az adatkezelés, ameddig a hatóság nyilvántartásba nem veszi.

Januártól a nyilvántartásba vételért díjat kell fizetni, cserében a Hatóság a beérkezéstől számított 8 napon belül nyilvántartásba veszi az adatkezelést. Ha nem bírálná el időben, az adatkezelő az adatkezelést megkezdheti.

40 nap a nyilvántartásba vételi határidő, ha a törvényben felsorolt, nagy állományokat kezelő adatkezelő (pl. pénzügyi, hírközlési, közüzemi szolgáltató) korábban nyilvántartásba vett adatkezelésével nem érintett adatállományra vonatkozik a bejelentés, illetve ha a korábban bejelentett adatkezeléseknél nem alkalmazott, új adatfeldolgozási technológiát alkalmaz.

A hatóság a nyilvántartásba vételről határozatot hoz, mely tartalmazza a kapott adatkezelési nyilvántartási számot. A nyilvántartásba vétel természetesen továbbra sem tanúsítja az adatkezelés jogszerűségét.

Minden, eltérő célú adatkezelést önállóan be kell jelenteni, még akkor is, ha a kezelt adatok köre azonos.

Az adatvédelmi nyilvántartás továbbra is nyilvános, a hatóság honlapján lesz elérhető.

Az adatvédelmi nyilvántartást 2012-től a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vezeti. A nyilvántartás hatósági nyilvántartásnak minősül.

Nem kell bejelenteni

a) az adatkezelővel munkaviszonyban, tagsági viszonyban, óvodai nevelésben való részvételre irányuló, tanulói vagy tanulószerződéses jogviszonyban, kollégiumi tagsági viszonyban vagy – a pénzügyi szervezetek, közüzemi szolgáltatók, elektronikus hírközlési szolgáltatók ügyfelei kivételével – ügyfélkapcsolatban (ennek a hatóság általi értelmezése egyelőre ismeretlen) álló személyek adataira vonatkozik;

b) egyház, vallásfelekezet, vallási közösség belső szabályai szerint történik;

c) az egészségügyi ellátásban kezelt személy betegségével, egészségi állapotával kapcsolatos személyes adatokra vonatkozik gyógykezelés vagy az egészség megőrzése, társadalombiztosítási igény érvényesítése céljából;

d) az érintett anyagi és egyéb szociális támogatása céljából nyilvántartott személyes adatokra vonatkozik;

e) a hatósági, az ügyészségi és a bírósági eljárás által érintett személyeknek az eljárás lefolytatásával kapcsolatos személyes adataira, vagy a büntetés-végrehajtás során a büntetés-végrehajtással összefüggésben kezelt személyes adatokra vonatkozik;

f) a hivatalos statisztika célját szolgáló személyes adatokat tartalmaz, feltéve hogy – törvényben meghatározottak szerint – az adatok személlyel való kapcsolatának megállapítását véglegesen lehetetlenné teszik;

g) a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény szerinti médiatartalom-szolgáltató olyan adatait tartalmazza, amelyek kizárólag saját tájékoztatási tevékenységét szolgálják;

h) a tudományos kutatás céljait szolgálja, ha az adatokat nem hozzák nyilvánosságra;

i) a levéltári őrizetbe vett iratokkal összefüggésben valósul meg.

Mi történik a 2012 előtt bejelentett adatkezelésekkel?

2011. december 31-ig az adatvédelmi biztosnál lehet ingyenesen bejelenteni az adatkezelést. Az űrlap letölthető a www.ppos.hu honlapunkról is, a Jogszabályok, tanulmányok oldal alján.

Érdemes még élni az ingyenes bejelentkezéssel, ugyanis a 2011. december 31-ig beérkező bejelentéssel a bejelentési kötelezettségnek eleget lehet tenni. Ha valaki legkésőbb 2012. június 30-ig nem jelenti be adatkezeléseit, az adatkezeléseket tovább nem folytathatja. Az adatvédelmi bejelentőlap kitöltésében előzetes időpont egyeztetés után segítek.

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról. Ha feliratkozik, ingyen töltheti le az új adatvédelmi törvény változásairól, főbb rendelkezéseiről szóló elemzést!

Adatvédelmi tanácsadás szolgáltatásomról és az adatvédelmi auditálásról e szövegre kattintva olvashat.
Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

366 hozzászólás »

 
  • Tisztelt Kardos Gergő Úr!

    Nem szükséges, ha az adatkezelés paraméterei 6-7 év alatt nem változtak.

  • Krisztián szerint:

    Jó estét!
    Angol cégem magyar nyelvű honlapot hozna létre. Kötelező az adatvédelmi nyilvántartás ha hírlevelet küldenék a magyar ügyfeleimnek de a cég külföldön van? Kiköthetem az általános szerződési feltételekben hogy az irányadó jog az angol? Válaszát előre is köszönöm.

    Tisztelettel
    Krisztián

  • Tisztelt D Krisztina!

    Igen, a leírt folyamat adattovábbításnak minősül. Nem tudja feltüntetni a nyilvántartási számot, de nem is kell, mert a munkavállalói adatkezelést eleve nem kell bejelenteni a Hatóság nyilvántartásába.

  • Az én álláspontom szerint a külföldi jog lesz az irányadó. Tudni kell azonban, hogy a Hatóság a magyar nyelvű, magyarok irányába nyújtott szolgáltatások esetén volt már, hogy megállapította hatáskörét.

  • B.Imola szerint:

    Tisztelt Szakértő!

    Két kérdésem lenne Önhöz.
    Kb. 100 fős vállalati tagsággal rendelkező Egyesület vagyunk, kell adatkezelési nyilvántartási számot kérnünk?
    Ha Facebookon kvíz-nyereményjátékot hirdetünk ebben az esetben (ha esetleg az első esetben nem) szükséges-e adatkezelési nyilvántartási számot igényelnünk?

    KÖszönöm,
    Üdvözlettel:
    B.Imola

  • Tisztelt B.Imola!

    Önmagában a tagi nyilvántartást nem kell bejelenteni, de ha más célú adatkezelést is végeznek, akkor azokat be kell jelenteni, pl. a FB nyereményjáték is bejelentésköteles.

  • K.Ágnes szerint:

    Tisztelt Szakértő!

    Az ingyenesen látogatható honlapomon keresztül szeretném az e-könyvemet értékesíteni. A számla elküldéséhez a megrendelő nevét, postacímét, a belépéshez pedig e-mail címet, felhasználónevet és jelszót kérnék. Kell-e ehhez adatkezelési nyilvántartási számot igényelnem?

    Üdvözlettel: K. Ágnes

  • Szilvia szerint:

    Tisztelt Szakértő!

    Ha egy román cég üzemeltet magyar weblapot, akkor melyik ország jogszabályai az irányadóak? Kell e nyilvántartási számot kérnie egy külföldi cégnek? Jelenleg egy ingyenesen letölthető szakkönyvhöz kérik el a nevet és e-mail címet. Ezeket az adatokat jelenleg csak tárolják egy esetleges hírlevél kiküldéshez.

    Válaszát előre is köszönöm!
    Üdvözlettel:
    Szilvia

  • Tisztelt K. Ágnes!

    Ha más adatkezelése nincs, nem kell bejelentenie a NAIH-hoz.

  • Kedves Szilvia!

    Sajnos a kapott információ kevés a kérdés eldöntéséhez. Amennyiben megküldi a részleteket e-mailben, akkor tudok segíteni.

  • Üdvözlöm! Bérelt web-áruházamat Cseh székhelyű cégtől bérlem. Nyílvántartási számot igényeltem a NAIh-tól, de módosítást kértek, amit sehogy nem tudok kivitelezni mivel olyan programot jelölt meg a NAIH, amit nem telepít a gépem. Ilyenkor mit lehet tenni? Egyáltalán kell-e nekem a nyilvántartási szám. Az adatkezelés regisztrált felhasználok után van, / név, lakcím, telefonszám, e-mail cím/

  • Üdvözlöm!
    UNAS- nál van a webáruházam. A vásárlóknak regisztrálniuk kell mielőtt rendelnek a webáruházamból.
    Szeretnék érdeklődni, hogy szükség van-e adatkezelési nyilvántartási szám igénylésére.
    A regisztrációnál meg kell adni : név, cím, e-mail cím, telefonszám

    Mielőbbi válaszát megköszönve,
    Üdvözlettel:
    Miklósné Csenki Erika

  • Tisztelt Pálfi Sándorné!

    Papír alapon is benyújthatja nyilvántartással összefüggő beadványát.
    Igen, Önnek bejelentést kell tennie a NAIH felé.

  • Kedves Erika!

    Igen, Önnek bejelentési kötelezettsége van a NAIH felé.

  • Andrea szerint:

    Tisztelt Szakértő!

    Ha több webshopon van, ahol az adatkezelést ugyanaz az egy cég végzi, akkor adatkezelési azonosítót minden webshophoz (adatgyűjtő felülethez) szükséges igényelni, vagy csak egyszer kell megtenni az adatkezelést végző cég részére?

  • Bernadett szerint:

    Tisztelt Szakértő,

    Honlapot tervezek készíteni weblapkészítési szolgáltatásra és ezen egy ajánlatkérő formot fogok elhelyezni ahol az érdeklődő megadná a nevét, mail címét és telefonszámát. Ennek alapján mailben tájékoztatnám a lehetőségekről, és itt kialakulhat egy akár többszörös levélváltás közöttünk oda-vissza. Ebben az esetben, mivel eljuttatta hozzám a mail címét amire válaszolok, be kell e jelentkeznem a NAIH felé? Köszönöm előre is a válaszát.

 

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
Jóri zöld utat adott a Google Street View-nak

A Google Street View fényképezheti Magyarországot A személyes adatok védelmét garantáló feltételek teljesítése mellett fényképezhetnek a Google Street View autói...

Close