Új adatvédelmi törvény, adatvédelmi nyilvántartás, lajstromszám

A Parlament elfogadta az új adatvédelmi törvényt

Az Országgyűlés hétfőn késő este elfogadta a 2012. január 1-jén hatályba lépő új adatvédelmi törvényt. Korábbi írásomban összefoglaltam a főbb változásokat. Most az adatvédelmi nyilvántartásba való bejelentkezés szabályainak változását ismertetem.

Az adatvédelmi nyilvántartás

A jelenlegi adatvédelmi törvény is bejelentési kötelezettséggel terheli az adatkezelőket. Kb. egy év átfutással, ingyenes eljárásában veszi nyilvántartásba az adatkezelők egyes adatkezeléseit az adatvédelmi biztos. Azonban a bejelentés elmulasztása semmilyen következménnyel nem jár, így erről az adatkezelők rendszerint megfeledkeznek.

Adatvédelmi nyilvántartás – az új adatvédelmi törvény szerint

Az elfogadott törvény nagyobb rangot ad az adatvédelmi nyilvántartásnak.

Mindaddig nem lesz megkezdhető az adatkezelés, ameddig a hatóság nyilvántartásba nem veszi.

Januártól a nyilvántartásba vételért díjat kell fizetni, cserében a Hatóság a beérkezéstől számított 8 napon belül nyilvántartásba veszi az adatkezelést. Ha nem bírálná el időben, az adatkezelő az adatkezelést megkezdheti.

40 nap a nyilvántartásba vételi határidő, ha a törvényben felsorolt, nagy állományokat kezelő adatkezelő (pl. pénzügyi, hírközlési, közüzemi szolgáltató) korábban nyilvántartásba vett adatkezelésével nem érintett adatállományra vonatkozik a bejelentés, illetve ha a korábban bejelentett adatkezeléseknél nem alkalmazott, új adatfeldolgozási technológiát alkalmaz.

A hatóság a nyilvántartásba vételről határozatot hoz, mely tartalmazza a kapott adatkezelési nyilvántartási számot. A nyilvántartásba vétel természetesen továbbra sem tanúsítja az adatkezelés jogszerűségét.

Minden, eltérő célú adatkezelést önállóan be kell jelenteni, még akkor is, ha a kezelt adatok köre azonos.

Az adatvédelmi nyilvántartás továbbra is nyilvános, a hatóság honlapján lesz elérhető.

Az adatvédelmi nyilvántartást 2012-től a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vezeti. A nyilvántartás hatósági nyilvántartásnak minősül.

Nem kell bejelenteni

a) az adatkezelővel munkaviszonyban, tagsági viszonyban, óvodai nevelésben való részvételre irányuló, tanulói vagy tanulószerződéses jogviszonyban, kollégiumi tagsági viszonyban vagy – a pénzügyi szervezetek, közüzemi szolgáltatók, elektronikus hírközlési szolgáltatók ügyfelei kivételével – ügyfélkapcsolatban (ennek a hatóság általi értelmezése egyelőre ismeretlen) álló személyek adataira vonatkozik;

b) egyház, vallásfelekezet, vallási közösség belső szabályai szerint történik;

c) az egészségügyi ellátásban kezelt személy betegségével, egészségi állapotával kapcsolatos személyes adatokra vonatkozik gyógykezelés vagy az egészség megőrzése, társadalombiztosítási igény érvényesítése céljából;

d) az érintett anyagi és egyéb szociális támogatása céljából nyilvántartott személyes adatokra vonatkozik;

e) a hatósági, az ügyészségi és a bírósági eljárás által érintett személyeknek az eljárás lefolytatásával kapcsolatos személyes adataira, vagy a büntetés-végrehajtás során a büntetés-végrehajtással összefüggésben kezelt személyes adatokra vonatkozik;

f) a hivatalos statisztika célját szolgáló személyes adatokat tartalmaz, feltéve hogy – törvényben meghatározottak szerint – az adatok személlyel való kapcsolatának megállapítását véglegesen lehetetlenné teszik;

g) a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény szerinti médiatartalom-szolgáltató olyan adatait tartalmazza, amelyek kizárólag saját tájékoztatási tevékenységét szolgálják;

h) a tudományos kutatás céljait szolgálja, ha az adatokat nem hozzák nyilvánosságra;

i) a levéltári őrizetbe vett iratokkal összefüggésben valósul meg.

Mi történik a 2012 előtt bejelentett adatkezelésekkel?

2011. december 31-ig az adatvédelmi biztosnál lehet ingyenesen bejelenteni az adatkezelést. Az űrlap letölthető a www.ppos.hu honlapunkról is, a Jogszabályok, tanulmányok oldal alján.

Érdemes még élni az ingyenes bejelentkezéssel, ugyanis a 2011. december 31-ig beérkező bejelentéssel a bejelentési kötelezettségnek eleget lehet tenni. Ha valaki legkésőbb 2012. június 30-ig nem jelenti be adatkezeléseit, az adatkezeléseket tovább nem folytathatja. Az adatvédelmi bejelentőlap kitöltésében előzetes időpont egyeztetés után segítek.

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról. Ha feliratkozik, ingyen töltheti le az új adatvédelmi törvény változásairól, főbb rendelkezéseiről szóló elemzést!

Adatvédelmi tanácsadás szolgáltatásomról és az adatvédelmi auditálásról e szövegre kattintva olvashat.
Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

366 hozzászólás »

 
  • Judit szerint:

    Tisztelt Kulcsár úr!

    Véleményét kérem az alábbi információval kapcsolatban egy egyszerű vevőregisztrációval működtetett web áruház esetén igaz-e hogy nem kell adatvédelmi nyilvántartásba-vétel?
    az info:
    „Adatkezelési azonosító weboldal, webáruház tulajdonosoknak?:
    Egyre több olvasónktól felmerült a kérdés, hogy kell-e rendelkeznie a weboldal, illetve webáruház tulajdonosoknak adatkezelési azonosítóval amennyiben hírlevél küldés formájában kommunikálnak ügyfeleikkel, érdeklődőikkel.
    Az Adatvédelmi Biztos Irodája megkeresésünkre az alábbi állásfoglalást küldte:
    A nyilvántartásba minden adatkezelő köteles adatkezelési tevékenységét bejelenteni, kivéve azokat az adatkezeléseket, amelyeket az Avtv. 30. §-a szabályoz.

    Az Avtv. 30. §-ának a) pontja szerint nem kell bejelenteni az adatvédelmi nyilvántartásba azt az adatkezelést, amely az adatkezelővel ügyfélkapcsolatban álló személyek adatait tartalmazza. Ügyfélkapcsolat címén azt az adatkezelést nem kell az adatvédelmi nyilvántartásba bejelenteni, amelyek esetében
    • az adatokat közvetlenül az érintettektől veszik fel,
    • az adatkezelés célja az érintett számára ismert,
    • a kezelendő adatok fajtája, az adatkezelés időtartama (adattörlés) előre meghatározott,
    • az adatokat csak az előre meghatározott céllal összefüggésben használják fel,
    • az adatok nem kerülnek ki az adatkezelő kezeléséből,
    • az érintetteket minderről megfelelően tájékoztatják.

    Amennyiben a weboldal üzemeltetése során végzett adatkezelés megfelel a fent felsorolt, az ügyfélkapcsolat szempontjából releváns kritériumoknak, az adatkezelést az adatvédelmi nyilvántartásba nem kell bejelenteni. Ha azonban az adatok az adatkezelő kezeléséből kikerülnek, vagy azokat az eredetitől eltérő célra is felhasználják, az adatkezelést az adatvédelmi nyilvántartásba be kell jelenteni.

    Ha tehát az önkéntes regisztrációnál feltüntetésre kerül pld. az adatokat kérésre azonnal, egyébként 2 év után töröljük, akkor nem kell bejelentkezni?

    Köszönettel:
    Judit

  • Ibolya szerint:

    Tisztelt Kulcsár Zoltán Úr!

    Nagyon köszönöm, hogy érthető és alapos magyarázatokkal segít bennünket a jog útvesztőjében.
    Judit kéréséhez (11.19.) hasonlóan én is azzal kapcsolatban keresném, hogy be kell-e jelenteni az adatkezelést, ha webáruházat üzemeltetünk.
    Jogásszal történt konzultációnk szerint nem kell, illetve Judit írásában is olvashatóan az Adatvédelmi Biztos Irodájának válasza szerint sem kell.
    A hozzászólások között Ön mégis azt tanácsolja, hogy be kell.
    A webáruházban regisztráció (név, cím, telefonszám, e-mail cím kérése) után tudnak a vevők megrendelést leadni. Mivel az adataikat csak a megrendelés teljesítéséhez, illetve hírlevél küldéséhez használjuk fel és nem továbbítjuk 3. félnek, valamint meghatározott időn belül töröljük, akkor elvileg nem kell az adatkezelést bejelentenünk?

    Köszönettel:
    Ibolya

  • Gyula szerint:

    Tisztelt Kulcsár Zoltán Úr! Kérdésem az, hogy január elseje után be kell-e jelenteni az adatkezelést, ha egy magáncég a tulajdonába tartozó üzem területén, illetve a nyilvánosság számára megnyitott területen/üzlet és parkolója/elektronikus megfigyelőrendszert üzemeltet. Tájékoztatás, figyelmeztetés stb. rendben.

    Válaszát előre is köszönöm: Üdvözlettel: Gyula

  • Judit és Ibolya kérdésére válaszolva:

    Többször hangsúlyoztam, hogy nem ismert a január 1-jén felálló új adatvédelmi hatóság álláspontja a kérdésben.
    Az én értelmezésem szerint – korábbi gyakorlatot is alapul véve – a direkt marketing célú adatkezelést be kell jelenteni, különösen ha nem megrendelő, hanem csak érdeklődő (tehát nem ügyfél) részére történik a hírlevél küldése.
    Én eleve nem vagyok az adatvédelmi nyilvántartás híve, felesleges adminisztrációnak tartom, azonban az új adatvédelmi törvény szerint jogellenes lesz az adatkezelés, ha az nem lelhető fel az adatvédelmi nyilvántartásban annak ellenére, hogy nincs a kivételek között. Mivel az új hatóság álláspontjának megismeréséig, az idei év végéig ingyenes a bejelentés az adatvédelmi biztosnál, ezért javasolt megtenni a bejelentést még azon adatkezelések tekintetében is, ahol a bejelentési kötelezettség kérdéses.

    Jóri András minap közzétett tájékoztatása így szól:
    „Az adatvédelmi biztos gyakorlata szerint ügyfélkapcsolatról akkor beszélünk, ha az adatokat közvetlenül az érintettektől veszik fel, az adatkezelés célja az érintett számára ismert, időtartama (adattörlés) előre meghatározott, az érintetteket minderről megfelelően tájékoztatják.”
    Ezek a kritériumok igazából a jogszerű adatkezelés feltételei. Ez alapján szinte semmilyen jogszerű adatkezelést nem kellenebejelenteni, amikor az érintett személy szolgáltatja az adatokat. Felmerült még az is, hogy ha az adatok kikerülnek az adatkezelőtől, akkor is bejelentési kötelezettség alá tartozó lesz. A webáruház vélhetően futárszolgálattal teljesíti a megrendeléseket, sőt online fizetésnél is adatokat ad át a bank részére.

    Én örülök a legjobban, ha az új hatóság olyan gyakorlatot fog folytatni, amely a legszűkebb körben várja el az adatkezelések nyilvántartásba vételét. 🙂

    Egyébként is már többszáz webáruházat jelentettek be az adatvédelmi nyilvántartásba, még az új törvény megjelenése előtt.

  • Kedves Gyula!

    Igen, az adatvédelmi nyilvántartásba be kell jelenteni az adatkezelést. Érdemes még idén bejelenteni, ingyenesen.

  • Tamás szerint:

    Tisztelt Kulcsár Úr!

    Egy Kft egyes feladatait és munkavállalóit – így az ezzel kapcsolatos adatbázisait is átadja – egy másik cégnek. Ha jól értem, a munkavállalók adatira vonatkozó adatkezelés tehát nem esik bejelentési kötelezettség alá. Az ügyfélkapcsolat már kicsit problémásabb. Mi a helyzet a hírlevéllistával, illetve a szerződéses partnerek adataira vonatkozó adatbázisokkal (számlák, stb)? Jól értem, hogy ha ezeknél nincs megjelölve az adatkezelés időtartama (adattörlés időpontja), akkor ezeket be kell jelenteni? Végül, mi a helyzet a létesítményben üzemeltetett biztonsági kamerák által rögzített adatokkal?

    Válaszát előre is köszönöm!

  • Kedves Tamás!

    Tisztázni kellene, hogy milyen jogviszony keretein belül kerül átadásra a munkavállalói adat, de alapvetően nem kell bejelenteni.
    A hírlevelet be kell jelenteni, de önmagában egy számlázó nyilvántartását, ha nincs adatátadás más cég felé, nem kell bejelenteni.
    Az adattörlés időpontját minden esetben meg kell határozni.
    A biztonsági kamerát be kell jelenteni.

  • H.Tímea szerint:

    Tisztelt Kulcsár Úr!

    Szereték gratulálni az oldalához! Igazán hasznos és segítőkész, azonban lenne még kérdésem, ami számomra még megválaszolatlan, mégpedig az Adatlap kitöltésével kapcsolatosan:

    1.8 Jogalapja
    1.8.1 Jogszabályhely vagy más jogalap: …
    1.8.2 Jogszabály címe: …
    3.2 Adatforrás megnevezése
    3.3.1 Jogszabályhely vagy más jogalap:
    3.3.2 Jogszabály címe:
    4.3 Az adattovábbítás jogalapja
    4.3.1 Jogszabályhely vagy más jogalap:
    4.3.2 Jogszabály címe:

    Mely jogszabály(ok)ra, illetve mely paragrafus(ok)ra hivatkozzunk itt pontosan az alábbi esetekben?
    A) Webáruháznál történő regisztráció esetén, melynek célja a regisztráló vásárlása + a termék(ek) futárral történő kiszállítása
    B) Webáruháznál vagy weblapon történő hírlevélre való feliratkozásnál, melynek célja direkt marketing
    C) Személyesen az üzletben vagy telefonon keresztül történő adatfelvétel, melynek célja vásárlás + csomagküldés futárral
    D) Üzlet biztonsági kamerája által rögzített képi- és hangfelvétel

    Webáruháznál történő regisztrálásnál + hírlevél kérésénél lehetséges válasz lehet a következő mind a három adatlap pontban?
    Jogszabály hely: 2001. évi CVIII. törvény – 13/A §
    Jogszabály címe: Az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről – „Adatvédelem”

    De mi a megfelelő válasz a C) és D) esetben?

    Segítségét előre is köszönöm!

    Üdvözlettel: H.Tímea

  • Tímea szerint:

    Tisztelt Adatvédelmi Szakértő Úr!
    A konkrét eset, melyről érdeklődöm, egy turisztikai egyesületre, mint adatkezelőre vonatkozik. Az már kiderült számomra az Ön tájékoztatójából, hogy a tagok adatainak nyilvántartását nem kell bejelenteni. Nem világos számomra azonban, hogy mi a helyzet például turisztikai kiadványok megjelentetése esetén, melyben az egyesület többek között magánszállásadók (magánszemélyek) elérhetőségeit közli? Jól értelmezem-e, hogy ebben az esetben sincs szükség a bejelentésre, ha eleget tesz az egyesület az Avtv. 30. § kritériumainak, azaz a közzététel a kiadványban az érintettek hozzájárulásával történik, stb.? Van-e bejelentési kötelezettség cégek (szállodák, stb.) adatainak közlése esetén?
    További kérdésem, hogy mi vonatkozik a közösségi oldalakon történő adatkezelésre, azaz, ha például egy profiloldal működtetője a közösségi szájton nyereményjátékot hirdet, ahol a nyertesektől személyes adatokat kér? Ebben az esetben sincs kötelezettség, ha ők ezeknek tudatában jelentkeznek a nyereményjátékra? Köszönöm szíves segítségét!

  • Kiss Zsolt szerint:

    Tisztelt Kulcsár Úr!

    Az új adatvédelmi törvénnyel kapcsolatban az lenne a kérdésem hogy ha weboldal tulajdonosként fórumot, illetve blogot üzemeltetek, szintén szükséges e jeleznem a hatóság felé, mivel a regisztrálandó felhasználók E-mail címének, illetve nevének megadása nélkülözhetetlen.
    Sajnos én csak a napokban hallottam róla hogy létezik ilyen törvény ha pedig érint mindenképp lépnem kellesz nekem is.

    Köszönöm, várom a válaszát.

  • Kedves Tímea!

    Köszönöm elismerő szavait.
    Az adatlap kitöltésében ilyen részletességgel megértését megköszönve csak személyes konzultáció keretében tudok segíteni.

  • Kedves Tímea!

    Cégek adataira semmiképp nem vonatkozik a törvény, a magánszállásadók esetében jó lenne tudnom, hogy miként kerültek az adatok az Önök birtokába. De a direkt marketingként értékelendő turisztikai kiadványok továbbítása miatt nagy valószínűséggel be kell jelenteni ezt az adatkezelést.
    A nyereményjátékokat a gyakorlat szerint be szoktuk jelenteni.

  • Tisztelt Kiss Zsolt Úr!

    Mi a célja az adatkezelésnek? Ha pl. hírlevelet is küld, midnenképp be kell jelenteni.

  • Kiss Zsolt szerint:

    Tisztelt Kulcsár Úr!

    Hírlevélküldő rendszert nem alkalmazom, az E-mail címek illetve felhasználónevek eltárolása csak a beléptetés céljából történik,azért hogy meg tudja különböztetni a rendszer a regisztráltakat.
    Semmilyen további felhasználás nem történik a személyes adatokkal.

    köszönöm. Várom a válaszát.

  • Debreczeni Anna szerint:

    Tisztelt Kulcsár Úr!

    Egy szolgáltató cég egy személynek nyújtandó különböző szolgáltatásaira irányuló kérdőívek egyenként önálló adatkezelésnek számítanak, és ez esetben külön-külön adatlapot kell benyújtani, vagy elegendő az adatok forrására vonatkozó kiegészítő lap kitöltése (vagy mivel a 3 különböző kérdőív ellenére egy közös rovatban sorolhatók fel, mivel a 3.2-től 3.5-ig kitöltendő összes jellemzőjük azonos?

    Előre is nagyon köszönöm a segítségét!

  • Betty szerint:

    Tisztelt Kulcsár Úr!

    Ingyenes hirdetési oldalt üzemeltetek. Van az oldalon fórum és egy tenyésztői adatbázis is. Mindenki közvetlenül töltheti fel az adatait, és a weboldalra látogatók azokat olvashatják. Ezen felül semmilyen adatkezelést és adat továbbítást nem végzek. Hírlevelet nem küldök. Kell-e bejelentenem adatkezelést?
    Köszönöm.

  • Tisztelt Kiss Zsolt Úr!

    Akkor valószínűleg nem kell bejelenteni a nyilvántartásba az adatkezelést.

  • Kedves Anna!

    Ez az információ így kevés. Látni kellene az adatkezelést. Ha több, eltérő célú adatkezelésről beszélünk, akkor külön mindegyiket be kell jelenteni.

  • Kedves Betty!

    A fórum során adatok kerülnek megosztásra, és vélhetően a tenyésztői adatbázisnál is, tehát nem maradnak kizárólag az Ön kezelésében, így a bejelentést javaslom.

  • Németh Antal szerint:

    Tisztelt Kulcsár Úr!

    Kérdésem a következő lenne:

    ha csak olyan weboldalt üzemeltetek ahol hírlevél van és szolgáltatások és pár termék megvásárlásának lehetősége akkor a „Jogszabály címe” ez a törvény: 2008. évi XLVIII törvény
    Webáruház esetin is erre a törvényre kell hivatkozni?

    Válaszát előre is köszönöm.

  • Fox szerint:

    Tisztelt Kulcsár Úr!

    Segítségét szeretném kérni. Pár barátommal közösen üzemeltetünk egy motoros portált, melyen fórum is található, melyet természetesen regisztráció után lehet csak elérni. A regisztrációkor megadandó adatoknál név, email cím és lakhely adható meg (ez utóbbi nem kötelező). Kérdésem, hogy ez esetben is kell bejelentés? A portál privát jellegű, így sehol sincs hivatalosan bejelentve.

    Várom mielőbbi válaszát, melyet előre is megköszönök.

  • Harkály Klára szerint:

    Biztosítás, befektetés és hitelek közvetítésével foglalkozom.
    Ha be kell jelenteni az adat gyűjtést akkor azt hova kell küldeni,
    pontos cím. Postán kell beküldeni.

    A választ köszönöm: Harkály Klára

  • Tisztelt Németh Antal Úr!

    A webáruháznál ezen felül én az Eker. tv. és a számviteli törvény vonatkozó §-át is be szoktam írni.

  • Tisztelt Fox!

    Látnom kellene a portált, hogy állást foglalhassak.

  • Kedves Klára!

    Jelenleg az adatvédelmi biztos címére, a 1387 Budapest, Pf.: 40.-re kell küldeni.

  • Ny. Zsu szerint:

    Tisztelt Kulcsár úr!
    Segítségét szeretném kérni. A weboldalamon csak hírlevél feliratkozás van (név, e-mail), ezt egy hírlevélküldő software segítségével(IP cím és feliratkozás dátum is rögzítésre kerül). A feliratkozó 1 kattintással bármikor le tud iratkozni a hírlevélről.
    Ezek után az adatlap kitöltéssel kapcsolatban lenne kérdésem:

    adatkezelő: én vagyok
    1.6 személyes adatok kezelése
    1.7 interneten történő hírlevél feliratkozás fogadása
    1.8.1 az érintett hozzájárulása
    1.8.2 ?????? 2008. évi XLVIII törvény ?? ezt kell beírni?
    1.9 címem
    1.10 számítógépes
    2 – üres, mert én kezelem az adatokat
    3.1 név, e-mail cím, IP cím, feliratkozás dátuma, időpontja
    3.2 érintett (hírlevél feliratkozó)
    3.3.1 az érintett hozzájárulása
    3.3.2 ????? 2008. évi XLVIII törvény ?? ezt kell beírni?
    3.4 Hírlevél feliratkozási űrlap, egyéb kérdőív (még nincs kérdőívem, de lehet, hogy lesz)
    3.5 Az érintett kérésére
    4.1 Az adatot harmadik személy számára nem továbbítom
    5.1 Hírlevél olvasók, kérdőív kitöltők
    5.2 ??? ez változó, mit írjak be? Azt, hogy változó számú vagy hogy „üzleti titok”

    Kérdés még, hogy
    1./ melyik ponthoz kell beírnom a weboldalam címét?
    2./ feliratkozás dátuma, időpontja két külön adat vagy egy?
    2./ jó, ha így töltöm ki a kérdőívet?
    3./ bocsánat, ha butaságot kérdezek, de jól értem, hogy 1 db Adatlapot és „Az adatok forrása” kieg.lapon annyi mezőt kell kitölteni, ahány mezőt, adatot bekérek, gyűjtök?
    4./”Az érintettek csoportjai” kieg. lapon külön kell megjelölni a hírlevél feliratkozókat és az esetleges kérdőívet kitöltőket?

    Előre is köszönöm segítségét, és elnézést, ha túl hosszú volt a kérdésem.

  • Imre szerint:

    Tisztelt Kulcsár Zoltán Úr!
    A kérdésem egyik részére már megtaláltam a választ. Mégpedig, azt hogy weboldalkészítőként nem kell bejelentenem magamat az ügyfeleim weboldal miatt. (Csak üzemeltetem a honlapokat.)

    Weboldalkészítéssel, tárhely szolgáltatással, domain regisztrációval (viszonteladói szinten) foglalkozok mellékállásban vállalkozóként.
    A további kérdésem az lenne, hogy a domain regisztáció miatt a dokumentumot meg kell őriznem amin az ügyfeleim adatai vannak (papíron). Ezt a dokumentumot továbbítom scennelve a regisztrátor felé. Ez be kell jelentenem?

    Tárhelyszolgáltatásnál szerződést kötök az ügyfelekkel (szintén papíron), semmilyen hírlevél küldés nem történik részemről. Gondolom, ezt nem kell bejelentenem.

    Köszönöm a válaszokat !
    U.I.: Utólag kívánok kellemes ünnepeket !

  • kérdező szerint:

    Üdv!
    Ha még ebben az évben feladom a levelet, akkor az még ingyenes?
    A másik meg, hogy nekem van 4 weboldalam, mind a 4-hez kell külön kitölteni azt a lapot?

  • Rózsa János szerint:

    Tisztelt Kulcsár Úr!

    Először is kellemes ünnepeket kívánok..
    Ha még dolgozik kérem tekintse meg a fenti honlapot szükséges-e ön szerint a regiaztrációja a lapnak.
    A mai napon értesültem a bejelentési kötelezettségről amiről e-mailben tájékoztatot egy ismerősöm és egyben felajánlotta, hogy mindent elintéz helyettem díjazás ellenében.

    Tisztelettel: Rózsa János

  • Noel szerint:

    Tisztelt Kulcsár Úr!

    Kosárlabda csapatunk weboldalán üzemel egy Fórum, ahol véleményt cserélhetnek egymással a szurkolók, akiknek az email-címét és a megadott felhasználónevét rögzítjük. Ezek az adatok a hozzászólásaik esetén elérhetőek a Fórumban, mely nyilvános. Az adatokat csak ahhoz használjuk, hogy be tudjanak jelentkezni és ezáltal hozzá tudjanak szólni a Fórumhoz. Szükséges bejelentés?

    Illetve, az a kérdésem, ha a fent felvázolt esetben is szükséges a bejelentés, ezt el tudjuk e kerülni azzal, hogy csak a regisztráltak részére tesszük elérhetővé a Fórumot?

    Előre is köszönöm válaszát! Boldog Új Évet!

  • Vince szerint:

    Meg szeretném kérdezni, hogy vova sorolandók azok az e-mail címek, amiket Karácsony, vagy más ünnepek alkalmából küldözgetnek az emberek egymásnak, de nem a titkos másolatba írják meg a többi címzett nevét.

    Várom válaszát.
    Vince

  • Betti szerint:

    Tisztelt Kulcsár Úr!

    Vevőregisztrációval működő web áruháznál szükséges-e az adatvédelmi nyilvántartásba-vétel? Regisztráció során megadott adatok: cégnév, ügyintéző neve, számlázási cím, telefonos elérhetőség, email cím.
    Ha igen, akkor 2012.01.01-től ennek mi a költségvonzata?

    Várom válaszát.
    Betti

  • Kedves Zsu!

    Ne haragudjon, de az ingyenes blogos válaszolgatás keretei között nem tudok a kitöltésben teljes körű tanácsadást nyújtani. Megértését köszönöm.

  • Tisztelt Imre!

    Köszönöm a jókívánságokat, Önnek is boldog új évet kívánok!
    Ön jól látja. A korábbi adatvédelmi biztosi gyakorlatból kiindulva, amikor a személyes adatokat továbbítja a regisztrátor felé, az bejelentési kötelezettség alá tartozik, amikor klasszikus ügyfélkapcsolati adatkezelésről van szó, direkt marketing és adattovábbítás nélkül, akkor nem kell bejelentkeznie.

  • Tisztelt Kérdező!

    2011-ben még ingyenes volt a bejelentés, de a mai napig nem jelent meg a díjrendelet. A 4 külön weboldalon ha négy külön adatkezelés folyik, akkor külön be kell jelenteni mindegyiket.

  • Tisztelt Rózsa János Úr!

    Önnek is boldog új évet kívánok!
    Úgy látom, hírlevél küldés nincs, és más cégnek sem továbbítja a beérkezett adatokat. Akkor nem kell bejelentenie.

  • Kedves Noel!

    Látni kellene az adatkezelést, de a leírtak alapján elsődleges véleményem, hogy nem kell bejelenteni az adatkezelést.

    Önnek is boldog új évet kívánok!

  • Kedves Vince!

    Ez egy rossz, jogellenes gyakorlat, hiszen a levelezőpartnerek adatait megosztják másokkal.

  • Kedves Betti!

    Az általam eddig vizsgált webáruházak mindegyike bejelentési kötelezettség alá tartozott, így vélhetően az Ön webáruháza is e körbe tartozik.
    A díjjal kapcsolatos jogszabály még nem jelent meg.

  • János szerint:

    Kedves Szakértő úr!

    Engem az az eset érdekel, amikor egy cég szerveridőt, illetve tárhelyet biztosít egy ügyfelének. Maga az ügyfél helyezi el a hírlevélküldőt / webshop rendszert a szerveren.

    Ilyenkor az adatokak a szerver tulajdonosa tárolja, nyílván harmadik fél felé semmilyen körülmény között nem továbbítja. Ebben az esetben a tényleges üzemeltető (tehát a szerver gazdája) tartozik-e bejelentési kötelezettséggel?

  • Bartók József szerint:

    Tisztelt Dr. Kulcsár Zoltán adatvédelmi szakértő Úr!
    Bolti kereskedelemben történő vagyonőrzés keretén belül az üzleteinkben kamerarendszer felszerelésére került sor a napokban. A cél a kamerák elhelyezésével a boltokban elhelyezett vagyoni értékek, áruk, berendezések, és a dolgozók testi épségének, védelme. Fontos célunk természetesen a megelőzés, a felderítés , ezzel a lopások megakadályozása.. A kamerák működtetését vagyonvédelmi vállalkozás, és szakképzett biztonsági őrök végzik.
    A dolgozóinktól beleegyező nyilatkozatot kértünk írásban a kamerák felhelyezését követően.
    Továbbá a hatályba lépett munka törvénykönyve alapján: A munkavállaló ellenőrizhető technikai eszközökkel!
    A törvény deklarálja, hogy a munkavállaló csak a munkaviszonnyal összefüggő magatartása körében ellenőrizhető. Ezt mi be is tartjuk!
    Nem szükséges viszont a munkáltató által az ellenőrzésre szolgáló technikai eszközök használatához a munkavállaló hozzájárulását beszerezni. Ezekről azonban előzetesen tájékoztatni kell a munkavállalókat. Mi ezt megtettük szóban és mint írtam írásos formában is.
    Kérdésem az lenne, hogy a fenti körülmények alapján terhel-e bennünket adatkezelés szempontjából bejelentéséi kötelezettség az adatvédelmi nyilvántartásba az új adatvédelmi törvény rendelkezései alapján.
    Várom segítő válaszát, tisztelettel:
    Bartók József

  • Erzsébet szerint:

    Tisztelt Kulcsár Úr!

    A munkahelyen kamera megfigyelő rendszert építenek ki. Olyan helyen is, ahol folyamatos munkavégzés van. Ez bejelentés kötelezett? A munkavállalóknak írásos hozzájárulása ehhez szükséges? Jogszerű olyan helyen ahol a munkavégzést megfigyelik?
    Válaszát előre is köszönöm.

  • Kedves János!

    Az ügyfél lesz az adatkezelő, őt terheli a bejelentési kötelezettség.

  • Kedves Erzsébet!

    Az adatkezelést be kell jelenteni.
    A jogszerűséggel kapcsolatosan ajánlom a http://www.adatvédelem.hu/2010/12/munkahelyi-kameras-megfigyeles/ címen lévő cikket.

  • Csetneki György szerint:

    Kedves Kulcsár Zoltán Úr!
    Amennyiben decemberben el lett küldve postai úton az Adatlap, kb. mikor várható, illetve milyen formában, hogy elfogadták-e, illetve az adatvédelmi számot milyen formában küldik el?
    Előre is köszönöm a válaszát!
    Tisztelettel: Csetneki György.

  • László szerint:

    T.Kulcsár úr.
    Érdeklődnék a munka hely miért adhatja ki az 3 félnek, a személyes SAP kódot is és azonositásra is alkalmas belső számot.A kérés ellenére hogy ne tegyék még én kerültem hátrányos helyzetbe.
    Jogos a ügyintézésük vagy nem?
    Tisztelettel László

  • Anonym szerint:

    Üdvözlöm!
    Van egy olyan weboldalam, ahol regisztráláskor a felhasználónak csak egy tetszőleesen választott felhasználónevet + jelszót és email címet kell megadnia. Az email címekre érkeznek értesítések, viszont ezt meg szüntethetem ha gond.

    Tehát az lenne a kérdésem, hogy ezt a weboldalt be kell e jelenteni vagy nem? (Mert végül is nem tárol személyes adatokat.)

    Köszönöm előre is a válaszát.

  • Szandra szerint:

    Tisztelt Kulcsár úr!
    Érdeklődni szeretnék, hogy egy weboldalról küldött hírlevelet az új jogszabály melyik pontja alapján kell bejelenteni? Mert végignéztem a törvényt, de nekem nem egyértelmű ez.
    Illetve ha még nem jelent meg a díjszabásról a jogszabály, akkor azt visszamenőlegesen érvényes lehet Ön szerint? Vagyis a január első napjaiban beadott adatlapért is fizetni kell?
    Köszönettel,
    Szandra

  • Jenei Zsófia szerint:

    Üdvözlöm!
    A kérdésem az lenne, hogy ha megszüntetem a hírlevelet (nem régi a webáruház, még egy hírlevél se ment ki) akkor nem kell adatlapot kitöltenem? A regisztráció önkéntes, a vevő teszi meg, megrendel, én a terméket elküldöm a megadott címre. semmi másra nem használom fel a regisztrációkor megszerzett adatokat.
    Ezekkel a feltételekkel kell beadjak adatlapot?

    Köszönettel
    Sophie
    Sophie Másolója

  • Enjy szerint:

    Üdvözlöm! A kérdésem a következő, hogy miként tudom az adatvédelmi nyilatkozatot megtenni és ez mennyibe kerülne? Szintén egy hagyományos webáruházról lenne szó.
    Előre is köszönöm válaszát!

 

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
Jóri zöld utat adott a Google Street View-nak

A Google Street View fényképezheti Magyarországot A személyes adatok védelmét garantáló feltételek teljesítése mellett fényképezhetnek a Google Street View autói...

Close