A kamerás megfigyelés és az adatvédelem

Elektronikus megfigyelőrendszerek üzemeltetésének feltételei

Ki és milyen feltételekkel üzemeltethet kamerarendszert?
Erről szól mai cikkem.

Közterület vagy magánterület, munkahely

2009 őszétől a rendőrség és a közterület-felügyelet rendelkezik azzal a felhatalmazással, hogy közterületen térfigyelő kamerákat üzemeltessen.

A vagyonvédelmi törvény (Vvtv.) 26. § (2) bekezdése kifejezetten tiltja, hogy a vagyonőr közterületen megfigyelő rendszert alkalmazzon.

A közönség számára nyilvános magánterület (pl. egy bevásárlóközpont parkolója) védelmét azonban el lehet látni kamerás védelmi rendszerrel.

A munkahelyeken azonban a munkavállaló munkavégzésének, munkahelyi viselkedésének ellenőrzése céljából nem helyezhető el kamera állandó munkavégzési helyeken, irodákban.

Ahol az élet vagy a testi épség védelme indokolja, e szabálytól el lehet térni, így például egy nehézgépekkel teli raktárcsarnokban megengedett.

Semmilyen esetben nem lehet kamerát telepíteni pihenőhelyeken, öltözőben, mosdóba sem. És még sok más helyen.

Vagyonőr vagy más adatkezelő működteti

Az üzemeltetéskor el kell dönteni, hogy a védett érték tulajdonosa, az adott áruház, munkahely szeretné a kamerarendszert üzemeltetni, avagy vagyonvédelmi céget bíz meg e feladat ellátására. Adatvédelmi szempontból a szakértő vagyonvédelmi vállalkozó igénybe vétele preferált, de nincs kizárva a saját üzemeltetés sem.

A vagyonvédelmi cégek a Vvtv. rendelkezéseit, mint adatkezelők kötelesek alkalmazni. Az adatkezelői pozícióhoz komoly felelősség társul. A törvény részletesen megállapítja az elektronikus megfigyelőrendszerek üzemeltetésének feltételeit. Meghatározza azokat az időtartamokat, amelynek letelte után – felhasználás hiányában – a felvételeket törölni kell. Alapesetben ez három munkanap, de pl. kétmillió forint feletti pénz, értékpapír, nemesfém, drágakő kezelése, tárolása és szállítása esetén 30 napra tolódik ki, míg a pénzügyi szolgáltatók esetén ez az időtartam 60 nap.

A nem vagyonőr adatkezelők esetén az adatvédelmi törvény általános rendelkezéseit kell az időtartam meghatározásánál alkalmazni, melynek során célszerű figyelembe venni a vagyonvédelmi törvényben meghatározottakat.

Tájékoztatási kötelezettség

Mivel az adatkezelés csak megfelelő tájékoztatáson alapuló, általában ráutaló magatartással megadott hozzájárulással lesz érvényes, a megfigyelt területek előtt jól látható módon (lehetőleg több nyelven, piktogrammal megtámogatva) kell tájékoztatást adni arról, hogy térfigyelő rendszer működik a területen.

Ezen felül részletesen is tájékoztatni kell minden belépőt egy írásos tájékoztató közzétételével az adatkezelő és az esetleges adatfeldolgozó személyéről, a felvétel készítésének céljáról és jogalapjáról, a felvétel tárolásának helyéről és időtartamáról, továbbá az érintett jogairól (pl. tájékoztatás joga) és jogérvényesítési lehetőségeiről (bírósághoz, adatvédelmi biztoshoz való fordulás joga).

Természetesen a fentieken kívül számos részletszabály, és a kialakult gyakorlat figyelembevételével lehet jogszerűen kamerarendszereket üzemeltetni.

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról.

Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

337 hozzászólás »

 
 • Nagy Erika szerint:

  Tisztelt Szakértő!

  A munkahelyemen felszereltek kamerákat és mikrofont. Mivel pénzkezeléssel is foglalkozunk valamilyen szinten rendben is van, csak az aggaszt több kollégámmal együtt, hogy a mikrofon szabályos-e? Azaz lehalgathatnak-e? Mert volt arra példa, hogy egy párbeszéd után a felügyelő (aki a központunkban ül és “figyel” minket)felhívta a kollégát és a párbeszédre utalva reagált.A kamera értehtő, pedig az sem a kasszára irányul, ami szerintem helytelen, de elfogadtuk. Tudomásom szerint írásban sem lettünk tájékoztatva. Sőt a múltkor jött egy műszakis és a kasszáról, ahol a pénzt tároljuk átirányította a kamerát az ügyfélablakra, ahova már előzőleg is egy másik kamera figyel.
  Köszönöm válaszát előre is.

 • Tisztelt Renáta!

  A megfelelő tájékoztatással a tervezett adatkezelés jogszerű, a szomszédok vagy hatóság engedélyére nincs szükség, de az adatkezelést be kell jelenteni a NAIH nyilvántartásába.

 • Tisztelt Nagy Erika!

  Nincs akadálya mikrofon használatának, ha az elengedhetetlenül szükséges a vagyonvédelmi célból vagy az élet-, testi épség védelme miatt. A kamerák beállítása során gondosan kell eljárni, és sem a képi sem a hanganyag más célokat nem szolgálhat.

 • Szabó Ferenc szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Anyósommal lakunk közös udvaron helyrajzszám szerint Ő a 6 szám mi a 6/a alatt lakunk.Az udvarunk zárt és felszereltünk az ablakon belül egy kamerát,ami az udvart és a garázst figyeli mert nagyon sok idegent beenged a férjem anyja.Matricával jeleztük hogy a terület kamerával megfigyelt.Amit a kapunál helyeztünk ki anyósom letépte de az udvaron is kihelyeztünk egy táblát.A múlt héten feljelentett az Önkormányzatnál,hogy az ő mozgását figyeljük.A hivatal eljárást indított ellenünk.Az a kérdésem,hogy használhatjuk-e a kamerát, és milyen büntetésre számíthatunk.
  Előre köszönöm a válaszát! Üdvözlettel:Szabóné

 • Mariann szerint:

  Tisztelt Szakértő Úr!

  Lakóparkunkban felszerelhetünk-e kamerákat, melyeket interneten keresztül érnénk csak el, melyeket nem üzemeltetne senki (sem rendőrség, sem vagyonőrcég)? Kizárólag “esemény” alkalmával néznénk meg a felvételeket, melyet pl. 3-5 napon belül törölne a rendszer.
  Természetesen a lakók hozzájárulásával, magánterületek kitakarásával létesülne a rendszer.
  Önálló családi házakról beszélünk, kb 60 db-ról, nem társasházról.
  Kérem szíves tájékoztatását illetve, ha lakóparkokra vonatkozóan létezik szabályozás, akkor kérem küldjön egy linket amit átolvashatok.

  Nagyon szépen köszönöm a válaszát!

 • Tisztelt Szabóné!

  Közös használatú ingatlan esetében mindkét tulajdonos hozzájárulására szükség van. A kamerát nem használhatják, bírságra nem számíthatnak, de a kamera eltávolítására kötelezni fogják Önöket.

 • Kedves Mariann!

  Minden családi ház tulajdonos önállóan dönt saját házának megfigyeléséről. Ha mindenki ugyanazt a céget bízza meg, ennek nincs akadálya, de a felvételek elkülönültek legyenek, és mindenki maga rendelkezzen a saját kameráiról, felvételeiről. Más magánterületére és közterületre a kamerák nem irányulhatnak, minden lakó tájékoztatást kell közzétegyen a bejáratnál.

 • Kovács Hegedűs Tamás szerint:

  Tisztelt Szakértő Úr
  Bevásárló központban, a diszpécseri helységben elhelyezett digitalis felvevő rendszernek kell-e naplóznia a kezelők tevékenységét. Lehet-e úgy kimásolni digitális külső adathordozóra felvételt, hogy semmiféle feljegyzés nem készül, a felvevő egység adattárolójára nem kerül.Ilyen esetben ha a dvd személyes adatot tartalmaz mi a teendő?

  Válaszát előre is köszönöm.

 • Barna Tamás szerint:

  Tisztelt Szakértő Úr!

  Panelépület magas földszintjén élünk. Az első emeleten élő szomszéd egy dobozban webkamerát helyezett ki az ablakába, amellyel folyamatosan megfigyeli az ablakainkat és a panelépület főbejáratát, valamint a magasföldszinti lakásunk alatt lévő közös használatú tároló helyiség bejáratát, melyet sajátjaként kezel. A szomszéd állandóan a tárolóban berendezett szerelő műhelyében tartózkodik és sarkig nyitott ajtónál szerel, mellyel a szigeteletlen panelépületben lévő lakásunkat teljes egészében kihűti, továbbá az ablakunkat figyeli kamerájával és a saját szemeivel. Ezt megelégelve betettem egy működésképtelen kamerát az ablakunkba és ez az üzemképtelen kamera az alattunk lévő tároló előtti részre, a közútra, a parkolóra és a játszótérre néz. Erre a szomszéd letámadott, hogy mit figyelek meg, amire nem válaszoltam neki, ő meg elkezdett találgatni, hogy a parkolóban lévő autómat figyelhetem, amit egy hónapja ott megkíséreltek feltörni. Igazából a kamera csak ki van helyezve az ablakba, nincsen bekötve, felvételt nem rögzít, nem működik, csak és kizárólag elrettentés célját szolgálja. Nem is lett kitáblázva, hogy kamerás megfigyelés van, mivel nincsen. Hozzájárulást sem kellett kérnem senkitől, mivel nincsen megfigyelés. Amúgy az elrettentés úgy néz ki bejött, a szerelés csukott ajtóknál folyik tovább, csak most a benzinszagtól nem lehet megmaradni és a szomszéd fortyogása aggaszt.

  Kérem a szíves tájékoztatását, hogy elkövettem-e bármiféle szabályszegést, szabálysértést, bűncselekményt az üzemképtelen kamera kihelyezéséve, ha és amennyiben igen, milyen szankciókra számíthatok.

  Válaszát előre is köszönöm!

 • Darvasi Andrásné szerint:

  Tisztelt Cím!
  Egy tíz emeletes házban lakunk, és a közös képviselet kamerát akar felszereltetni. A lakók 86%-a engedélyezte a beszerelést a többi lakó nem. Ezért a közös képviselet úgy döntött, hogy beszereli a kamerát és kifizetteti a lakókkal a költséget. Érdeklődni szeretnék, hogy ez jogos döntés volt!? (Én nem szeretném a kamerát)
  Válaszát előre is köszönöm!
  Darvasi Andrásné

 • PÉTER ENDRE szerint:

  Tisztelt Szakértő Úr!Magánszemély a saját területán,házán ugy irányitotta a kamerákat hogy nyomon tudja követni az utcán elhaladó gyalogos és autosokat.Ez jogos? Elöre is köszönöm.

 • Kiss Éva szerint:

  Tisztelt Szakértő Úr! Egy magánvállalkozásban lévő nagyobb áruházban dolgozok és az utóbbi időben előfordult lopások miatt a tulajdonosok kamerákat szereltettek fel. Távolról,telefonról is tudjak az üzletet figyelni de párszor megtörtént hogy telefonon felhivtak minket kérdezve hol van valamelyik kolléga mert nem làtják vagy csak emlitést tettek valamiről amiből kiderült hogy minket is figyelnek. Érdeklödni szeretnék hogy ez nem sérti e a személyi jogainkat , figyelhetnek e minket is? Elöre is köszönöm válaszát!

 • Pál Attila szerint:

  Tisztelt Uram!
  Tisztelettel azt szeretném megkérdezni, hogy közintézményekben üzemeltetett kamerarendszereket ki nézhet, ki kereshet vissza felvételt, van e erre vonatkozó jogszabály, és azt hol találom meg.

 • Berta István szerint:

  Tisztelt Szakértő Úr! Gyakran előfordul. hogy szabálytalanul a garázsom bejárata elé parkolnak, lehetetlenné téve az ingatlanba való ki és behajtást.
  Legutóbb a kiérkező rendőrnek a szabálytalan gépkocsi tulajdonosa azt mondta ” Nem Ő, hanem egy közeli hozzátartozója parkolta oda a gépkocsit akit nem kíván megnevezni!” A rendőr kérdezte tőlem tudom e fényképpel, vagy kamera képpel bizonyítani, hogy Ő parkolt oda? Mivel nincs felszerelve kamera és otthon sem voltam amikor történt így nem tudtam bizonyítani.
  Kérdésem: Szerelhetek e fel kamerát a garázsomra úgy, hogy azzal meg tudjam figyelni a garázsom előtti területet hasonló esetek elkerülése miatt?
  Tisztelettel: Berta István

 • Tisztelt Kovács Hegedűs Tamás Úr!

  Nem, a betekintéseket, kimásolásokat, azok okát naplózni kell.

 • Tisztelt Barna Tamás Úr!

  Bűncselekményt semmiképp nem követett el.
  Az álkamera jogi megítélése sajnos nem egyértelmű. Úgy tűnik, sem adatvédelmi, sem más szabályozás nem vonatkozik rá, azonban a megfigyeltség érzés mindenképp zavaró, így ezen körülményre hivatkozva nem kizárt valamilyen eljárás, pl. személyiségi jogi per.

 • Tisztelt Darvasi Andrásné!

  A tulajdonosok 2/3-a döntése elegendő a telepítéshez.

 • Tisztelt Péter Endre!

  Nem, magánszemély közterületet nem figyelhet meg.

 • Tisztelt Kiss Éva!

  Az ilyen típusú megfigyelés sérti az Önök jogait. A kamerarendszer vagyonvédelmi célból használható fel, a munkavállalók munkavégzésének ellenőrzésére nem.
  Ez akár rendkívüli felmondási ok is lehet a munkavállalók részéről.

 • Tisztelt Pál Attila Úr!

  Közintézmények esetében ugyanazon szabályok szerint kell kamerarendszert üzemeltetni, mint a magánszektorban – egy-két kivételtől eltekintve.
  Akár az intézményen belüli kijelölt személy, akár vagyonőr is kezelheti a felvételeket.

 • Tisztelt Berta István Úr!

  Közterületet figyelő kamerát Ön nem helyezhet el, de esetleg ha ilyen jogsértést tapasztal, fényképet készíthet az elkövetőről.

 • Fuchs László szerint:

  Tisztelt szakértő úr !
  Olyan kérdéssel fordulok Őnhöz,hogy munkahelyemen több kamera is figyeli a bolt belső területét,ez még nem is lenne baj számomra de több munkahelyi megbeszélésen is azt kaptam vissza jelzésként,hogy nem kellő képpen mosolygok eleget illetve unottan végzem a munkámat és kolléganőmmel közösen “lehuzzuk”egymas munkályát ! Mindezt a tulajdonos és a halozatt vezetőtől hallotta az Én bolt vezetőm aki ezeket a meetingeket tartja !
  Az lenne a kérdésem,hogy mennyire sérülhetnek a személyiségi jogaim mivel ezeket az információkat csakis a biztonsàsgi kameràkon keresztűl figyelhették meg amit természetesen be is vallanak ,hogy figyelik a kamerát !
  Illetve szankcíókban is megnyílvánulhat ez a későbbiek folyamàn ezt is kilátàsba helyezték !

  Válaszàt előre is köszönöm !
  Tisztelettel

  Fuchs lászló

 • Tisztelt Fuchs László Úr!

  A munkavállaló munkavégzése, “mosolya” nem ellenőrizhető kamerarendszer segítségével. Az Ön munkaadója jogsértő módon használja fel a vagyonvédelmi kamerarendszer felvételeit.

 • Ágnes szerint:

  Tisztelt Szakértő!

  Több tulajdonos és egy haszonélvező esetén meg kell-e szüntetni az adott családi ház bekamerázását, ha az egyik tulajdonos ehhez nem járul hozzá és írásban kéri ennek leszerelését. Milyen feltételeknek kell teljesülni, hogy a kamera eltávolítása megtörténjen.

  Köszönettel:

 • Goldring Erika szerint:

  Tisztelt Szakértő úr! Segítséget szeretnék kérni! Ketten lakunk egy megosztott ingatlanban,idestova 2eve nem beszélünk. Mi lakunk elől ő hátul a közös bejáró közepébe felszerelt egy kamerát, így mindent lát ki jön hozzánk stb.hallja mit beszélünk az udvaron! Szerintem ez szabálysértő ezért szeretném az ön véleményét hogy mit lehet tenni ez felháborító! Előre is köszönöm

 • Balazs Istvan szerint:

  Tisztelt Szakértő Úr!
  Társasházunk földszinti folyosóján 5 lakás található, ebből a két szélső és egy középső lakás egy médiával foglalkozó cég tulajdonában van, ahová mindennap dolgozók érkeznek. A fennmaradó két lakás magánszemély tulajdona, az egyik a miénk. A cég felszereltetett egy kamerát az egyik lakás bejárati ajtaja felé, amely az egész folyosót belátja, a lakók megkérdezése és beleegyezése nélkül.
  Milyen lehetőségünk van leszedettetni a cég vezetőivel az említett kamerát? Személyiségi jogainkat féltjük.
  Küszönettel,
  Balázs István

 • Kovács Maya szerint:

  Tisztelt Szakértő Úr!
  Egy családi vállalkozasban dolgozunk a párommal.Egy műhelyben.Ahol kollégaink is jönnek mennek ha szedik össze a munkájukhoz való dolgokat ,de ők terepen dolgoznak kint .Mi viszont a műhelyben.Nos főnökeink ipari kamerákat akarnak beszereltetni,mert a dolgozók nehogy eltulajdonìtsanak bármit is.Kérdezném ez szabályos?Sérülnek a jogaink?Illetve nem e arra hivatkoznak esetleg hogy ha szóvá tennénk a bekamerázást hogy ez a mi érdekünkben történik…mert van egy fűrészgép?Pedig csupán arról van szó hogy ne legyen csúnya szóval… lopás. Még valami a másik telephelyet is ugyan így bekameráznák hogy mindenkit lássának és ellenőrizzene hogy ki mit mennyit rak az autóra ha indulnak ki dolgozni.Várom válaszát…köszönöm.

 • Kedves Ágnes!

  Ha a tulajdonosok között nincs egyetértés, a kamerát le kell szerelni. A kamerarendszer egyes elemeit el kell távolítani, és a már rögzített felvételeket törölni kell.

 • Tisztelt Goldring Erika!

  Egyértelműen jogsértő a kamera felszerelése. Javaslom, amennyiben a személyes egyeztetés nem jár eredménnyel, kérjen birtokvédelmet a jegyzőtől, esetleg forduljon az adatvédelmi hatósághoz: http://www.naih.hu

 • Tisztelt Balazs István Úr!

  Az Ön lakásának bejáratát, a folyosót más tulajdonos, lakó nem figyelheti meg. Ha a leszerelésre irányuló kérés nem jár eredménnyel, a közös képviselőhöz, a jegyzőhöz, az adatvédelmi hatósághoz és bírósághoz fordulhat.

 • Tisztelt Kovács Maya!

  Nincs akadálya a vagyonvédelmi célú kamerázásnak, de a munkavállalók munkavégzésének ellenőrzésére nem irányulhat, állandó munkavégzési helyet épp ezért nem figyelhetnek a kamerák. Ki- és bejáratok, folyosók, rakodási helyek megfigyelhetők.

 • Tóth Benjamin szerint:

  Tisztelt Uram!

  A következő kérdésben szeretném kikérni a véleményét. Abban az esetben, ha az elektronikus megfigyelőrendszer tulajdonosa egy áruház, üzlet, azonban a kamerák használatát szerződés alapján a vagyonvédelmi cég látja el, akkor elegendő, ha az áruház/üzlet (tehát a tulajdonos) engedélyeztetni az elektronikus megfigyelőrendszert vagy külön engedélyt kell kérni a vagyonvdelmi cégnek is, aki csak szerződés alapján “használja” a kamerákat?

  Előre is köszönöm szépen a válaszát.

 • Gál József szerint:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Szeretném kikérni az ön véleményét.A szomszédom a háza utcafronti részére fölszerelt 2 darab kamerát, amik két irányban veszik az utcán elhaladókat.Én és a családom napi rendszerességgel elhaladok a háza előtt.Minden mozgásunkat le tudja figyelni.Az engedélyünket sem kérte ki amikor a kamerákat fölszerelték. Azt szeretném öntől kérdezni ,hogy megvalósult a személyiségi jogunk megsértése,mivel az egész utcafronti részt tudja megfigyelni.Nem tudni mi történik a rögzített felvételekkel.
  Milyen lehetőségem lenne a szerintem jog. sértő helyzet megszüntetésére .Mielőbbi válaszát előre is köszönőm !

 • petöfi zsuzsa szerint:

  Tisztelt szakértö!
  A szomszédom az ablakján belül kamerát helyezett fel, ami kiderült, hogy a mi házunkat veszi teljes terjedelmében, ebben az ablakaimat értem. Multkor a szomszéd egy bírosági levelében azt irta, hogy látta, hogy én ott állok a háza elött és nézem a saját házam falát, hozzátette, hogy térfigyelövel! Most tataroztuk a házfalunkat a szomszéd felöl, ezért is mentem al az utcára, hogy megnézzem nem rongálják-e a házfalunkat ezek a szomszédok, mert sajnos ez miatt kellett ujbol javítani a házamat. A házunk javítását is folyamatossan vették, néztek halgattak bennünk a házukbol! van-e joga a szomszédnak ehez, hogy folyamatossan figyeljen engem és a családomat, az ingatlanomat stb, vagy jelentsem fel?
  köszönettel

 • Orsolya szerint:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Szeretnénk kamerával streamet közvetíteni az utcánkról, ahol a szórakozóhelyünk található. Természetesen kitábláznánk, igazából a célja az lenne, hogy legyen mindig egy élő utcakép, hogy a turisták tudjanak pl. integetni rajta keresztül, stb., klasszikusan olyan köztéri kamera, ami sok város főterét veszi például. Fontos, hogy a felvételt nem rögzítenénk és nem is tárolnánk. A kamerát olyan magasra helyeznénk, hogy rendszámot, arcokat ne lehessen felismerni. Azt olvastam, hogy ilyen jellegű közterületi kamerát csak az önkormányzat vagy a rendőrség üzemeltethet. Lehet ilyen körülmények között kihelyezni kamerát, és hogyan kell ezt bejelenteni a NAIH felé?
  Állásfoglalását előre is nagyon szépen köszönöm.

 • Lévai Szilárd szerint:

  Tisztelt Ügyvéd úr!

  Érdeklődni szeretnék, hogy társasházunk előtti nyitott parkolót lehetőség van-e kamerával ellátni vagyonvédelmi célból. Sajnos saját bőrömön tapasztaltam meg a tulajdonomat képező autó (vélhetően) lopási kísérlet miatti zár rongálását. Szeretném, ha a parkolót valamilyen módon biztosítani lehetne egy vagy akár több térfigyelő kamerával. A parkoló közterület, és az írásából tökéletesen kiviláglik, hogy csak az önkormányzat és a rendőrség tehet ki kamerát, de az önkormányzati ígérete ellenére sincs térfigyelő kamera. Ha egy vagyonbiztonsággal foglalkozó szakcéget kér fel a lakóközösség a parkoló megfigyelésére, azt is tiltja a törvény? Állásfoglalásást előre is köszönöm.

 • Szóráth Gyula szerint:

  Budapest XXI. kerületében van egy társasházi ingatlan, ahol a III. emeleten közterületet figyelő kamera van elhelyezve, s nem figyelmeztet semmilyen tábla, piktogram a megfigyelésről.
  Ehhez én nem járultam hozzá!
  Tudomásom szerint olyan megfigyelő eszközöket amik közterületet figyelnek meg csak a Közterület Felügyelet szakemberei és a Rendőrség telepíthet.
  Megkerestem a lakóingatlanhoz tartózó tulajdonost, de megtagadta a kamera képének megtekintését, betekintését.
  Hova, milyen formában tudok fordulni reklamációmmal, jogorvoslatért.

  Köszönöm segítségüket, tájékoztatásukat

 

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
Módosítaná az online reklámszabályokat az Európa Tanács

Módosítaná az online reklámszabályokat az Európa Tanács A szervezet egy ajánlás segítségével változtatná meg az internetes hirdetési piacot. A reklámcélú...

Close