Új adatvédelmi törvény, adatvédelmi nyilvántartás, lajstromszám

A Parlament elfogadta az új adatvédelmi törvényt

Az Országgyűlés hétfőn késő este elfogadta a 2012. január 1-jén hatályba lépő új adatvédelmi törvényt. Korábbi írásomban összefoglaltam a főbb változásokat. Most az adatvédelmi nyilvántartásba való bejelentkezés szabályainak változását ismertetem.

Az adatvédelmi nyilvántartás

A jelenlegi adatvédelmi törvény is bejelentési kötelezettséggel terheli az adatkezelőket. Kb. egy év átfutással, ingyenes eljárásában veszi nyilvántartásba az adatkezelők egyes adatkezeléseit az adatvédelmi biztos. Azonban a bejelentés elmulasztása semmilyen következménnyel nem jár, így erről az adatkezelők rendszerint megfeledkeznek.

Adatvédelmi nyilvántartás – az új adatvédelmi törvény szerint

Az elfogadott törvény nagyobb rangot ad az adatvédelmi nyilvántartásnak.

Mindaddig nem lesz megkezdhető az adatkezelés, ameddig a hatóság nyilvántartásba nem veszi.

Januártól a nyilvántartásba vételért díjat kell fizetni, cserében a Hatóság a beérkezéstől számított 8 napon belül nyilvántartásba veszi az adatkezelést. Ha nem bírálná el időben, az adatkezelő az adatkezelést megkezdheti.

40 nap a nyilvántartásba vételi határidő, ha a törvényben felsorolt, nagy állományokat kezelő adatkezelő (pl. pénzügyi, hírközlési, közüzemi szolgáltató) korábban nyilvántartásba vett adatkezelésével nem érintett adatállományra vonatkozik a bejelentés, illetve ha a korábban bejelentett adatkezeléseknél nem alkalmazott, új adatfeldolgozási technológiát alkalmaz.

A hatóság a nyilvántartásba vételről határozatot hoz, mely tartalmazza a kapott adatkezelési nyilvántartási számot. A nyilvántartásba vétel természetesen továbbra sem tanúsítja az adatkezelés jogszerűségét.

Minden, eltérő célú adatkezelést önállóan be kell jelenteni, még akkor is, ha a kezelt adatok köre azonos.

Az adatvédelmi nyilvántartás továbbra is nyilvános, a hatóság honlapján lesz elérhető.

Az adatvédelmi nyilvántartást 2012-től a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vezeti. A nyilvántartás hatósági nyilvántartásnak minősül.

Nem kell bejelenteni

a) az adatkezelővel munkaviszonyban, tagsági viszonyban, óvodai nevelésben való részvételre irányuló, tanulói vagy tanulószerződéses jogviszonyban, kollégiumi tagsági viszonyban vagy – a pénzügyi szervezetek, közüzemi szolgáltatók, elektronikus hírközlési szolgáltatók ügyfelei kivételével – ügyfélkapcsolatban (ennek a hatóság általi értelmezése egyelőre ismeretlen) álló személyek adataira vonatkozik;

b) egyház, vallásfelekezet, vallási közösség belső szabályai szerint történik;

c) az egészségügyi ellátásban kezelt személy betegségével, egészségi állapotával kapcsolatos személyes adatokra vonatkozik gyógykezelés vagy az egészség megőrzése, társadalombiztosítási igény érvényesítése céljából;

d) az érintett anyagi és egyéb szociális támogatása céljából nyilvántartott személyes adatokra vonatkozik;

e) a hatósági, az ügyészségi és a bírósági eljárás által érintett személyeknek az eljárás lefolytatásával kapcsolatos személyes adataira, vagy a büntetés-végrehajtás során a büntetés-végrehajtással összefüggésben kezelt személyes adatokra vonatkozik;

f) a hivatalos statisztika célját szolgáló személyes adatokat tartalmaz, feltéve hogy – törvényben meghatározottak szerint – az adatok személlyel való kapcsolatának megállapítását véglegesen lehetetlenné teszik;

g) a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény szerinti médiatartalom-szolgáltató olyan adatait tartalmazza, amelyek kizárólag saját tájékoztatási tevékenységét szolgálják;

h) a tudományos kutatás céljait szolgálja, ha az adatokat nem hozzák nyilvánosságra;

i) a levéltári őrizetbe vett iratokkal összefüggésben valósul meg.

Mi történik a 2012 előtt bejelentett adatkezelésekkel?

2011. december 31-ig az adatvédelmi biztosnál lehet ingyenesen bejelenteni az adatkezelést. Az űrlap letölthető a www.ppos.hu honlapunkról is, a Jogszabályok, tanulmányok oldal alján.

Érdemes még élni az ingyenes bejelentkezéssel, ugyanis a 2011. december 31-ig beérkező bejelentéssel a bejelentési kötelezettségnek eleget lehet tenni. Ha valaki legkésőbb 2012. június 30-ig nem jelenti be adatkezeléseit, az adatkezeléseket tovább nem folytathatja. Az adatvédelmi bejelentőlap kitöltésében előzetes időpont egyeztetés után segítek.

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról. Ha feliratkozik, ingyen töltheti le az új adatvédelmi törvény változásairól, főbb rendelkezéseiről szóló elemzést!

Adatvédelmi tanácsadás szolgáltatásomról és az adatvédelmi auditálásról e szövegre kattintva olvashat.
Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

366 hozzászólás »

 
  • Tisztelt anda0047!

    Ha objektív körülmények (pl. meghatározott összeghatár felett) indokolják, kérheti a pénztáros, hogy mutassa meg a személyi igazolványát kártyás fizetés esetén. Ha mástól nem kérték el, felmerül a kérdés, miért pont Önnél.
    Zárójelben jegyzem meg, az ATM sem kér a PIN kódon túl személyi igazolványt, tehát átérzem a felvetését.

  • Tisztelt Bartos József Úr!

    Ha nincs hírlevelük, direkt marketing célú adatkezelésük, ha az adatokat nem továbbítják harmadik fél számára, akkor nem kell.

  • Tisztelt Varga-Hajagos Anikó!

    Javaslom, első körben próbálja meg a bejelentést oly módon megtenni, hogy beírja, automatikusan bővül az adattovábbítás címzettjeinek köre, előre Ön nem tudja meghatározni, de az érintettet tájékoztatja.

  • Galgóczi Tamás szerint:

    Tisztelt Dr. Kulcsár Zoltán!

    Egy nonprofit alapon működő kulturális honlapot üzemeltetek. Most tervezem, hogy a hozzászóláshoz és bizonyos anyagok megtekintéséhez szükségessé teszem a regisztrációt, amely során nevet és e-amil címet kell megadni.
    Később pedig a regisztráltaknak hírelevelet tervezek küldeni.
    Ehhez szükséges az adatvédelmi regisztráció a NAIH honlapján?

    Üdvözlettel:
    Galgóczi Tamás

  • Padre szerint:

    Tisztelt Szakértő!

    Egy főiskolai egyházi kollégium lakója vagyok, ahol a közös folyosón felszereltek egy kamerát. Ehhez hozzájárulásunkat nem kérték. A felvételeket minden nap visszanézik és ez alapján ellenőrzik a kollégiumi házirend betartását. Kérdésem az lenne, hogy jogszerűen jár e el a vezetőség, ha ilyen célra is használja a biztonsági kamerát?
    Köszönöm válaszát!
    Üdvözlettel:
    Padre

  • Tisztelt Galgóczi Tamás Úr!

    Igen, különösen a hírlevélküldés miatt az adatkezelést be kell jelenteni a nyilvántartásba.

  • Tisztelt Padre!

    A házirend betartását nem ellenőrizhetik kamerarendszerrel, de vagyonvédelem, emberi élet-, testi épség védelme érdekében használható.

  • Farkas Gyuláné szerint:

    Tisztelt Szakértő!
    Könyvelőirodában végezzük ügyfeleink részére a bérszámfejtést, a bevallások leadását.
    A Munka törvénykönyve 10.§ 2.bekezdése szerint tájékoztatni kell a munkavállalót a személyes adatok kezeléséről. Mivel a munkáltató a bérszámfejtéshez szükséges személyes adatokat a könyvelőiroda rendelkezésére bocsájtja, nekünk mint könyvelőirodának be kell jelentkezni? Ebben az esetben mi adatfeldolgozónak minősülünk? Külön-külön minden cég esetén, amelynek könyelünk ill. bérszámfejtünk a bejelentést meg kell tenni? A munkáltatónak a munkaszerződés megkötésekor milyen tájékoztatást kell adnia?
    Eddig nem is gondoltam erre, de szeretnéám ezt a hiányosságot pótolni, amennyiben kell!
    Várom gyors válaszát, mert most kötjük a dolgozókkal az uj munkaszerződéseket éps ebben már szeretnénk szerepeltetni ezt a tájékoztatást.
    Üdvöztellet: Farkas Gyuláné

  • Tisztelt Farkas Gyuláné!

    Önök adatfeldolgozók lesznek, az Adatvédelmi Hatóság nyilvántartásába nem kell bejelentkezniük, azonban a munkáltatónak tájékoztatni kell a munkavállalókat az Önök igénybevételéről. Nem kell a szerződésben, elegendő bármilyen formában megadni a tájékoztatást.

  • Nagy Péter szerint:

    Tisztelt szakértő!

    Webshopot tervezek nyitni a közeljövőben, be kell jelentkeznem az adatvédelmi nyilvántartásba?

    -A webshopból való rendeléshez regisztráció szükséges.
    -Hírlevelet az arra feliratkozóknak bizonyos rendszerességgel küldenénk.
    -Olykor szavazásokat, űrlapok kitöltését kérnénk a felhasználóktól a vásárlói szokások
    -Akciókról, újdonságokról értesítjük a vásárlókat (hírlevél?)
    -Olykor nyereményjátékokat szerveznénk, bizonyos összeg feletti vásárlás esetén, bármilyen összegű vásárlás esetén.
    -Egy bizonyos idő után (ez lehet akár összes rendelés értéke) a felhasználó törzsvásárlóvá válna, amellyel kedvezményekhez juthat.

    Nézek elébe válaszának!

    Üdvözlettel,
    Nagy Péter

  • Bróker szerint:

    Tisztelt Adatvédelmi Szakértő!

    A törvény az alábbiakban szabályozza a bejelentési kötelezettséget:

    „Az adatvédelmi nyilvántartást 2012-től a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vezeti. A nyilvántartás hatósági nyilvántartásnak minősül.

    Nem kell bejelenteni

    a) az adatkezelővel munkaviszonyban, tagsági viszonyban, óvodai nevelésben való részvételre irányuló, tanulói vagy tanulószerződéses jogviszonyban, kollégiumi tagsági viszonyban vagy – a pénzügyi szervezetek, közüzemi szolgáltatók, elektronikus hírközlési szolgáltatók ügyfelei kivételével – ügyfélkapcsolatban (ennek a hatóság általi értelmezése egyelőre ismeretlen) álló személyek adataira vonatkozik; ”

    Érdeklődnék, hogy az a pénzügyi gazdasági tanácsadást folytató Zrt.-,- nem pénzügyi szervezet- amely az ügyfelek és a biztosítók között független alkuszként tevékenykedik, szükséges-e a NAIH-hoz a végzett adatkezelésről – amely nem tartalmaz adatfeldolgozást- bejelentést tenni, illetve kell-e nyilvántartási számot kérni? Harmadik fél számára a Zrt. nem folytat adattovábbítást e körben.

    Válaszát köszönöm!

  • Páder Balázs szerint:

    Tisztelt Dr. Kulcsár Zoltán!

    Bizonyos szervezeteket adatkezelésre jogosít fel a tőkepiaci törvény. Kérdésem, hogy a szerződések kötésekor rendelkezésre bocsátott személyes adatokat (adott esetben egy cég képviselőjének neve, elérhetősége) adatkezelésnek kell-e minősíteni, és be kell-e jelenteni az Információs Hatóságnak. Amennyiben ezen adatkezeléseket egy társaság folyamatosan, hosszú időre visszanyúlóan végzi, a bejelentés megtétele eredményezhet-e számára joghátrányt?

  • üzletvezető szerint:

    Tisztelt szakértő Úr!
    Pékáru üzleteket üzemeltetünk. Csupán az áru fogyását, illetve az eladó vevőhöz való viszonyát szeretnénk figyelemmel kísérni, de felvenni nem akarjuk. Van teendőnk?
    Köszönettel.

  • Anett szerint:

    Tisztelt Kulcsár Úr?
    Webáruház esetében adattovábbításnak számít a futárszolgálatnak való adatok átadása?
    Válaszát előre is köszönöm!

  • Dr. Dienes Csaba Emil szerint:

    Tisztelt Kulcsár Dr.!

    Reklámújság kiadását tervezzük. Kell-e bejelentést tenni?

    Köszönettel:
    Dr. Dienes Csaba

  • Tisztelt Nagy Péter Úr!

    A törzsvásárlói, nyereményjáték, direkt marketing (hírlevél) adatkezelést be kell jelenteni.

  • Tisztelt Bróker!

    Az alkusz az pénzügyi szervezet, így az ügyfél adatkezelését is be kell jelenteni.

  • Tisztelt Páder Balázs!

    Ugyan személyes adatok kezeléséről van szó, de nem kell bejelenteni az adatvédelmi nyilvántartásba az adatkezelést.

  • Tisztelt Üzletvezető!

    Az áru fogyása ellenőrizhető, de az eladó munkája nem.

  • Kedves Anett!

    Nem, a futárszolgálat adatfeldolgozónak minősül. Hozzájárulás nélkül is átadható az adat (és a csomag), de előzetesen meg kell jelölni, melyik futárcéggel dolgoznak.

  • Tisztelt Dr. Dienes Csaba!

    Az újságkiadást nem kell bejelenteni, de ha ezek az újságok nem címzettlenül jutnak el a postaládákba, hanem személyes adatok felhasználásával, akkor bizony be kell jelenteni az adatkezelést.

  • Bróker szerint:

    Tisztelt Dr.Kulcsár Zoltán Úr!

    Köszönöm válaszát.További kérdésem,hogy amennyiben az elmaradt bejelentést most teszi meg a társaság és tekintettel arra is,hogy az adatkezeléseket folyamatosan, hosszú időre visszanyúlóan végzi, a bejelentés megtétele eredményezhet-e számára joghátrányt,ha igen az mivel járhat?

  • Dr. Dienes Csaba Emil szerint:

    Köszönöm.

  • P.Ádám szerint:

    kedves Kulcsár úr!

    az lenne a kérdésem, hogy egy fogyasztóvédelmi eljárás során figyelembe veszik e az általam készített telefonbeszélgetést amit én és azon személy aki megkárosított engem egy termék kapcsán készítettem, melyben elismeri, hogy ő is vette valakitól és tovább értékesítette felém, de nekem teljesen új készülékként adta el.
    illetve azt is elismeri, hogy ő maga kifüggetlenítette előtte a függő készüléket. egy 105 000 forintért vásárolt mobiltelefonról van szó, aminek mint kiderült legjobb esetben is 3-ik tulaja vagyok.
    köszönöm

  • Tisztelt Kulcsár úr!

    Ha a honlapunkon jól láthatóan jelezzük, hogy reklám jellegű hírlevelet semmilyen formában nem kérünk a céges email címünkre és ott írásban megtiltjuk ennek küldését, akkor elvárható e a hírlevél küldőjétől, hogy erről tájékozódjon, mielőtt megkeres?

    Kérdésem célja inkább az, hogy megtudjam, jogilag ez elegendő tevékenység e a részünkről, hogy akár kéretlen reklámlevél-küldőként azonosítsunk mindenkit, aki ezt nem veszi figyelembe és a hírlevelére sem iratkoztunk fel?

    (egyébként mindemellett az oldalunkon van kapcsolatfelvételre kialakított felület, hogy azon keresztül keressenek meg, ha akarnak)

    Köszönöm!

  • Tisztelt Szilágyi Zoltán Úr!

    Mivel az info@ típusú céges e-mailek kezelésére semmilyen szabályozás nem létezik, a hírlevél küldőjére van bízva, hogy tiszteletben tartja-e az Önök kérését. Ha névre szóló az e-mail, akkor már felelősségre vonható a hirdető a szabályok be nem tartásáért.

  • Hegedüs Erika szerint:

    Tisztelt Kulcsár úr!
    Van egy blogom, amelyben életvezetési cikket írok. Van hírlevél feliratkozás, amelyben van adatvédelmi rész is, hogy hozzájárulnak, hogy nevüket, emailcímüket saját részre használjam, hogy hírlevet küldjek ki. A hírlevél alján van leiratkozási funkció, ami automatikusan törli végérvényesen a leiratkozó email címét.

    Szeretném a feliratkozókat tájékoztatni időről-időre az új cikkeimről illetve életvezetési programokról. Ebben az esetben az adatkezelést be kell jelenteni a nyilvántartásba?
    köszönettel
    Hegedüs Erika

  • Tisztelt Hegedüs Erika!

    A hírlevél adatkezelést be kell jelenteni az adatvédelmi hatóság nyilvántartásába. Ezen felül minden kiküldött hírlevélben tájékoztatást kell adni arról az e-mail címről és postai címről, ahol a leiratkozási szándékát a címzett bejelentheti.

  • Dóczy Tímea szerint:

    Tisztelt Kulcsár Úr!

    Országos internetes piacokon forgalmazunk használt ruhákat és kiegészítőket, hivatalosan és cégként.
    Kizárólag a vásárlással kapcsolatosan levelezünk a vásárlókkal, és postai úton juttatjuk el hozzájuk a termékeket.
    Nincs hírlevelünk, és nem adjuk tovább harmadik személynek az adatokat.
    Érdeklődni szeretnék, ennek ellenére be kell-e jelentkeznünk az adatvédelmi nyilvántartásba?

    Válaszát előre is köszönöm!

    Üdvözlettel:
    Dóczy Tímea

  • Tisztelt Dóczy Tímea!

    A leírtak alapján nincs bejelentési kötelezettségük.

  • atomizer szerint:

    ÜDv

    Egyéni vállalkozó vagyok és használt müszaki cikkekel foglalkozom . Van egy facebook oldalam, ahol mindig feltüntetem az aktuális kinálatom . Ezt be kellett volna már jelenteni ? ha eddig nem tettem akkor az baj ?

    Valamint ha szoktam küldeni kereskedőknek hirlevelet email cimről akkor azt is be kell jelenteni ? Csak olyanoknak küldök akik igényt tartanak rá …

    Továbbá ha a facebook oldalon nyereményjátékot szeretnék inditani akkor azt is jelentsem be ? Ezeket külön kell bejelenteni ?

    Hogyan kell bejelenteni és hová kell küldeni ?

    Elnézést a sok amatőr kérdésért, de ezen a téren sajnos nem vagyok túl jól informált….

    Válaszát előre is köszönöm !

    üdv

    Zoltán

  • Szabó Ferenc szerint:

    Azt hol lehet megnézni/megtudni hogy konkrétan mennyi a az adatvédelmi nyilvántartásba vételi kérelem díja?

  • D Krisztina szerint:

    Tisztelt Kulcsár Úr,
    adatvédelmi átvilágítást végző cégtől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy amennyiben önkéntes pénztári hozzájárulást vagy pl. Szép-kártyára juttatást adunk a dolgozóinknak, mivel a feltöltéshez/egyéni számlán jóváíráshoz az adóazonosítót is közöljük, ezt be kell jelentenünk az adatvédelmi nyilvántartásba. Valóban így van, mivel adóköteles juttatásokról van szó?

    Köszönöm: Krisztina

  • Tisztelt atomizer!

    A hírlevél és a FB adatkezelést be kell jelenteni a nyilvántartásba.
    A http://www.naih.hu oldalon az Adatvédelmi nyilvántartás menü alatt megtalálja a bejelentkezéshez használható szoftvert, illetve ha úgy kényelmesebb, a DOC nyomtatványokat is.
    A bejelentés ingyenes.

  • Tisztelt Szabó Ferenc Úr!

    Ingyenes.

  • Kedves Krisztina!

    Én nem értek egyet ezzel az állásponttal.
    Korábban az Adatvédelmi Hatóság egy másik ügyben azt mondta, hogy még a dolgozói részvénnyel rendelkező volt munkavállalónk örökösei, vagy pl. egy csoportos életbiztosításon szereplő – nem csak munkavállaló – kedvezményezettek adatait tartalmazó nyilvántartást sem kell bejelenteni a Hatósághoz.
    Az Ön által leírt adatkezeléseket sem kell.

  • SJudit szerint:

    Tisztelt Kulcsár Úr!

    Felnőttképzéssel foglalkozó cégként a Felnőttképzési törvény előírja számunkra bizonyos adatok kezelését. Szükséges-e ehhez adatkezelési szabályzattal rendelkeznünk? Ha igen, hol szükséges közzétennünk? Ha hírlevelet küldünk partnereinknek, akkor meg kell-e tennünk a bejelentést?

    Előre is köszönöm a válaszát!

    S. Judit

  • Tisztelt S. Judit!

    Igen, Önöknek a jelentkezők számára elérhetővé kell tenniük adatkezelési tájékoztatójukat. Csak a megfelelő tájékoztatáson alapuló adatkezelési hozzájárulás lesz érvényes.

    Igen, be kell jelenteniük a hírlevél adatkezelést.

  • Kiss Tivadarné szerint:

    Hitelnyújtó kiadta követeléskezelőnek fizetési elmaradás beszedését. Írtam levelet a hitelnyújtónak, hogy ezentúl és visszamenően adataimat zártan kezelje, mert a szerződésben engedélyeztem harmadik félnek kiadni adataim. Írtam a követeléskezelőnek is, hogy törölje adataim, mert nem velük szerződtem. Kérésem, végrehajtják-e nevezettek amit kértem tőlük.

  • Molnár Tamás szerint:

    Tisztelt Dr. Kulcsár Zoltán!

    Cégünk nyereményjáték sorsolást tervez. Ehhez a résztvevőknek egy általunk készített honlapon kell regisztrálnia, név és e-mail cím megadásával. Ebben az esetben is szükséges azadatkezelői regisztrációs szám igénylése?

    Válaszát előre is köszönöm!

    Tisztelettel:
    Molnár Tamás

  • Tisztelt Kiss Tivadarné!

    Az Ön hozzájárulása nélkül, annak visszavonását követően is van lehetőség a tartozás érvényesítése céljából az adatok átadására.

  • Tisztelt Molnár Tamás Úr!

    Igen.

  • Holczer Zsolt szerint:

    Tisztelt dr. Kulcsár Zoltán!

    A szomszédom megfenyegetett, amiről hangfelvételt rögzítettem. Kérdésem, hogy feltölthetem-e a youtube-ra, úgy hogy csak a hangja hallatszik, semmilyen más személyes adatát nem írnám le.

    Üdvözlettel:
    Holczer Zsolt

  • Tisztelt Holczer Zsolt Úr!

    Nem, a hangfelvétel nyilvánosságra hozatalához is hozzájárulására lenne szükség. Ellenben hatóság részére benyújthatja bizonyítékként.

  • Szenes Gyöngyi szerint:

    Kérek szépen § számot arra vonatkozásra, hogy az adataimat egy szolgáltató nem adhatja ki egy másik követelést átvevő cégnek az én engedélyem nélkül, előre is köszönöm, nagyon fontos lenne ez számomra jogsértés miatt
    üdvözlettel
    Szenes Gyöngyi

  • Ágnes szerint:

    Tisztelt Ügyvéd Úr!

    A NAIH-nál online bejelentettem, hogy hírlevél kiküldését tervezem. Ez októberben történt, azóta nem kaptam választ. Értesítenének, ha feldolgozásra került a kérelmem vagy ha hibásnak találták? Többször próbáltam hívni őket ügyfélfogadási időben, a kapcsolás után senki nem veszi fel a telefont. Elkezdhetem a hírlevél küldést vagy várakozzak? Mi a teendő ilyen esetben? Köszönöm!
    Üdvözlettel: Ágnes

  • Kardos Gergő szerint:

    Tisztelt Ügyvéd Úr!
    Követeléskezeléssel foglalkozó kis cégem 2007-ben igényelt és kapott adatkezelési azonosító számot.Most 2013-ban szükség van-e új szám igénylésére, (pénzügyi cégek követeléseit nem kezelnénk de pl. közszolgáltatókét igen)

    Köszönöm válaszát!

  • D Krisztina szerint:

    Tisztelt Ügyvéd ÚR!
    Ha a munkáltató kafetéria keretében a dolgozó választása alapján pl. Erzsébet utalványt ad, vagy Szép-kártyára összeget, ezeknek a megrendelése adattovábbításnak minősül (kellenek hozzá személyes adatok)?
    Ha igen, az adattovábbítást során pl. internetes felületen történő rendeléskor hogy tüntessük fel a Naih nyilvántartási számot?

    Válaszát előre is köszönöm.

  • Tisztelt Szenes Gyöngyi!

    Rossz hírem van: kiadhatja a követelést, a jogszabályok megengedik.

  • Kedves Ágnes!

    Ha a bejelentéstől számítva eltelt a 8 nap, az adatkezelés megkezdhető.

 

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
Jóri zöld utat adott a Google Street View-nak

A Google Street View fényképezheti Magyarországot A személyes adatok védelmét garantáló feltételek teljesítése mellett fényképezhetnek a Google Street View autói...

Close