A kamerás megfigyelés és az adatvédelem

Elektronikus megfigyelőrendszerek üzemeltetésének feltételei

Ki és milyen feltételekkel üzemeltethet kamerarendszert?
Erről szól mai cikkem.

Közterület vagy magánterület, munkahely

2009 őszétől a rendőrség és a közterület-felügyelet rendelkezik azzal a felhatalmazással, hogy közterületen térfigyelő kamerákat üzemeltessen.

A vagyonvédelmi törvény (Vvtv.) 26. § (2) bekezdése kifejezetten tiltja, hogy a vagyonőr közterületen megfigyelő rendszert alkalmazzon.

A közönség számára nyilvános magánterület (pl. egy bevásárlóközpont parkolója) védelmét azonban el lehet látni kamerás védelmi rendszerrel.

A munkahelyeken azonban a munkavállaló munkavégzésének, munkahelyi viselkedésének ellenőrzése céljából nem helyezhető el kamera állandó munkavégzési helyeken, irodákban.

Ahol az élet vagy a testi épség védelme indokolja, e szabálytól el lehet térni, így például egy nehézgépekkel teli raktárcsarnokban megengedett.

Semmilyen esetben nem lehet kamerát telepíteni pihenőhelyeken, öltözőben, mosdóba sem. És még sok más helyen.

Vagyonőr vagy más adatkezelő működteti

Az üzemeltetéskor el kell dönteni, hogy a védett érték tulajdonosa, az adott áruház, munkahely szeretné a kamerarendszert üzemeltetni, avagy vagyonvédelmi céget bíz meg e feladat ellátására. Adatvédelmi szempontból a szakértő vagyonvédelmi vállalkozó igénybe vétele preferált, de nincs kizárva a saját üzemeltetés sem.

A vagyonvédelmi cégek a Vvtv. rendelkezéseit, mint adatkezelők kötelesek alkalmazni. Az adatkezelői pozícióhoz komoly felelősség társul. A törvény részletesen megállapítja az elektronikus megfigyelőrendszerek üzemeltetésének feltételeit. Meghatározza azokat az időtartamokat, amelynek letelte után – felhasználás hiányában – a felvételeket törölni kell. Alapesetben ez három munkanap, de pl. kétmillió forint feletti pénz, értékpapír, nemesfém, drágakő kezelése, tárolása és szállítása esetén 30 napra tolódik ki, míg a pénzügyi szolgáltatók esetén ez az időtartam 60 nap.

A nem vagyonőr adatkezelők esetén az adatvédelmi törvény általános rendelkezéseit kell az időtartam meghatározásánál alkalmazni, melynek során célszerű figyelembe venni a vagyonvédelmi törvényben meghatározottakat.

Tájékoztatási kötelezettség

Mivel az adatkezelés csak megfelelő tájékoztatáson alapuló, általában ráutaló magatartással megadott hozzájárulással lesz érvényes, a megfigyelt területek előtt jól látható módon (lehetőleg több nyelven, piktogrammal megtámogatva) kell tájékoztatást adni arról, hogy térfigyelő rendszer működik a területen.

Ezen felül részletesen is tájékoztatni kell minden belépőt egy írásos tájékoztató közzétételével az adatkezelő és az esetleges adatfeldolgozó személyéről, a felvétel készítésének céljáról és jogalapjáról, a felvétel tárolásának helyéről és időtartamáról, továbbá az érintett jogairól (pl. tájékoztatás joga) és jogérvényesítési lehetőségeiről (bírósághoz, adatvédelmi biztoshoz való fordulás joga).

Természetesen a fentieken kívül számos részletszabály, és a kialakult gyakorlat figyelembevételével lehet jogszerűen kamerarendszereket üzemeltetni.

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról.

Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

353 hozzászólás »

 
  • Tisztelt Nagy Lászlóné!

    Rejtett kamerát semmiképp nem alkalmazhat. A nem kizárólagos saját tulajdonban lévő parkolóban lévő autót csak a tulajdonostársak hozzájárulásával figyelheti meg. Azonban ha a ház saját tulajdon, kizárólagosan, akkor azt megfigyelheti.

  • Kedves Gyuri!

    Magyarországon erre még nincs adatvédelmi hatósági gyakorlat. Az ilyen felvétel nyilvánosságra hozatala biztosan jogellenes lesz, ha azonosítható valaki kép vagy rendszám alapján. De önmagában a készítés, magáncéllal azt gondolom jogszerű.

  • Sárközi Dániel szerint:

    Tisztelt Szakértő!

    Érdeklődnék, hogy cégemmel a közeljövőben szeretnék, elindítani egy szolgáltatást, melynek kapcsán biztonsági kamera rendszereket telepítenénk magán ingatlanok és területek védelmére. Tisztelettel érdeklődnék, hogy ehhez milyen külön engedélyek beszerzésére van szükség?

    Köszönettel Sárközi Dániel

  • Kérdezni szeretném, hogy a saját tulajdonú lakásomra az oda bejelentett lakcímmel rendelkező hozzátatozóm a beleegyezésem nélkül felszerelhet-e külső kamerákat?

  • Kedves Bernadett!

    Álláspontom szerint bűncselekmény gyanúja is felmerülhet, így javaslom a rendőrség megkeresését.

  • Tisztelt Kovács János Úr!

    A munkavégzés nem ellenőrizhető, de ha vagyonvédelmi célból ez elengedhetetlenül szükséges, akkor jogszerű lehet az adatkezelés. A munkaadó vagy az általa megbízott vagyonőr végezhet ilyen tevékenységet. 3 munkanapig tárolhatja fő szabály szerint a felvételeket, akár a raktárban is.

  • Tisztelt Sárközi Dániel!

    Ami az adatvédelmi részét illeti, az adatkezeléseket kell bejelenteni a NAIH felé.

  • Tisztelt Kokasné Mecsei Ildikó!

    A tulajdonosnak kell döntenie.

  • Andrea szerint:

    Tisztelt Szakértő Úr,
    Kérem, a következő kérdésre legyen szíves választ adni:
    Társasházban élek, ahol az egyébként közös tulajdonban álló udvar több, az egyes lakók kizárólagos használatában álló kertrészre került felosztásra. A hatályos törvényi szabályozás szerint van-e arra lehetőség, hogy a közös tulajdont képező, de kizárólagos használatban álló kertrészt kamerával megfigyeljük – természetesen ügyelve arra, hogy valóban csak az általunk kizárólagosan használt kertrész kerüljön megfigyelésre.
    Válaszát előre is köszönöm!

  • Kedves Andrea!

    A társasházi közgyűlés 2/3-os döntésével a társasház jogosult lesz vagyonőrt megbízni a közös tulajdoni részek megfigyelésére. A lakók nem kamerázhatnak.

  • Andrea szerint:

    Tisztelt Szakértő Úr,
    Köszönöm válaszát!

  • Éva szerint:

    Kedves Uram!

    Olyan helyen lakunk, ahol a házunk előtt nagy a gyalogosforgalom, s volt már rá példa, hogy a házfalat összefirkálták, bemaszatolták. Egy felújítás után a házat kamerával figyeljük, s a mai napon egy férfi összefirkálta a falat. Használhatom-e a felvételt? Van-e értelme a rendőrséghez fordulni szándékos rongálás miatt?
    Köszönettel

  • Valika szerint:

    Tisztelt Szakértő Úr!

    Otthoni kamera felvételekre is vonatkozik a 72 órás megőrzési szabály, tehát 72 óra múlva törölnöm kell a felvételeket?
    Köszönöm a válaszát!

  • Högl Attila szerint:

    Tisztelt Uram!
    Lakótelepen lakom,első emeleten.(az ingatlan az én tulajdonomban van)
    Van egy nagy értékű motorkerékpárom ami az ablakom alatt tárolok a beton falhoz rögzítve(gyakorlatilag a járdán). Ezt a motorkerékpárt egy általam telepített kamera figyeli( a kamera csak és kizárólag a motort nézi,és csak mozgásra kapcsol be)Kérdésem a következő:ha a lakótársaimnak nincs kifogása a kamera ellen akkor maradhat e felszerelve?
    Tisztelettel Högl Attila

  • Tóthné szerint:

    Tisztelt Kulcsár Úr!

    A segítségét szeretném kérni abban, hogy hol találok esetleg olyan forma nyomtatványt, amit kitöltve a dolgozóval aláírathatok , amiben tájékoztatom a kamera kiépítésére , és hivatkozik a paragrafusokra?
    Tisztelettel köszönöm: Tóthné

  • Kedves Éva!

    Igen, az esetlegesen jogellenesen készült felvétel is alapját képezheti a felelősségre vonásnak.

  • Kedves Valika!

    Nincs adatvédelmi hatósági gyakorlat a kérdésére, álláspontom szerint 3 munkanap a megőrzési idő.

  • Tisztelt Högl Attila!

    Ha a járda közterület, akkor a kamerázás nem jogszerű. Ha a társasház tulajdona, akkor pedig azért nem jogszerű, mert nem a társasházi törvénynek megfelelően történik a kamerás megfigyelés (közgyűlési határozat alapján, vagyonőri közreműködéssel).

  • Tisztelt Tóthné!

    Nincs ilyen formanyomtatvány, az adott helyi feltételeknek megfelelően kell megszövegezni a tájékoztató/hozzájáruló nyilatkozatot.

  • Névtelen szerint:

    Nem is kérdés inkább ténymegállapítás.

    Öltözőkben nem lehet kamerát felszerelni. Jó vicc. Pedig épp az ilyen helyek a munkahelyi bűnözések melegágyai. A szekrények pár ezer forintos vacakok, amit még úgy is ki lehet nyitni egyetlen mozdulattal, ha lakattal van ellátva. A munkahelyi szabályzat kimondja, hogy táskát, kabátot, élelmiszert nem lehet bevinni az üzem területére, a munkavégzés helyszínére, kint kell hagyni ezekben a szekrényekben. Már nem először nyitják fel az én szekrényemet is olyanok, akik nem én vagyok, és visznek el onnan, ilyen olyan értékeket. Többnyire az élelmiszer a favorit, ez akkor az igazán bosszantó, amikor még nem is ettünk belőle, és pénzünket is otthon hagytuk, tehát az üzemi büfébe sem mehetünk ez esetben. A munkavállaló éhesen kullog haza.

    Hajnali négykor kelek fel, és néha holt fáradt vagyok borotválkozni, ezért a szekrényemben helyet talált egy borotvazseléhab. Múlt időben tehát ennek is hűlt helye lett már, pont tegnap. Azért az illetőnek még volt ideje átnézni a kabátom zsebeit, és az ebédem mellett, az ott talált 10.500 ft-os parfümöt is magához lopta. Akarom mondani ellátta magát vele, mert hát ő is ott dolgozik, ahol én, ő is annyit keres, amennyit én, még sincs pénze ilyenekre, ezért azoktól szerzi be, akiknek van, az ő szemében ilyen luxuscikk félék. De loptak már másoktól dezodort, kabátot, cipőt, meg jó ég tudja még mit. A kabát lopás télen történt negatív hőmérsékleti értékeknél. Biztosan nem hozott kabátot, és fázott a szentem.

    Az ember mit tehet, ha műszak végén felfedezi a lopás tényét? Semmit. Jelenti a biztonsági őröknél a portán, akik mindösszesen ketten vannak, úgy durván 100-150 dolgozóra. És még ketten-hárman a másik portán, közel 200-300 dolgozóra. Esélyük sincs minden egyes embernél tételes táskakutatást tartani. De még ha tartanának is mi értelme, már lehet, hogy rég kint van a kapun, vagy a másik portán megy ki. Mit lehet akkor tenni? Jegyzőkönyvet felvenni, hogy átnézhessék a kamerafelvételeket. Milyen kamerákét, könyörgöm?

    Következő lépés a hivatalos rendőrségi feljelentés, ismeretlen tettes ellen. Ők is át fogják nézni a kamerafelvételeket. Megint csak milyen kamerákét könyörgöm??? Az öltözőben nincsen egy darab sem, mert megsérti az emberi méltóságot. De mi van a többi jogunkkal. A magántulajdonhoz való jogunk. De ezen felül még az élethez való jogunk is, mert simán szívinfarktust kaphatunk amikor felfedezzük a feltörés tényét, vagy mondjuk cukorbetegek lévén, étlen-szomjan kórházba is kerülhetünk. Az ajtó előtt kint van egy megfigyelő kamera, de annak mi értelme? Ha meg is állapítják, hogy utánam 30 delikvens fordult meg az öltözőben, odakint nem lehet tetten érni senki sem, csak mondjuk egy tipikus hit & run esetén. Simán letagadja, azt mondja az övé, én sem tudom bizonyítani, hogy az értékeim az enyémek voltak. Ráadásul a 20e forintos bűncselekményi értékhatárt is fel kellett vinni 50e forintra, hogy a fentebb említett élelmes szentéletűt még el sem tudják ítélni, és megússza egy ejnye-bejnyével. Csak pazaroljuk az adófizetők pénzét, de meg kell tenni, hogy nyoma maradjon.

    Pedig irtó egyszerű lenne az egész megoldása. Élőszeméllyel őrzött, vagy kamerás kabát és értékmegőrző, amiből nyílik egy nem megfigyelt öltöző. Ennyi, és pont. Az emberi méltóság sem sérült, és mindenki boldog, mert senkitől sem lopnak semmit el. Akár havi 300 forint/fő dolgozói térítés árán is. Találják már fel magukat a cégvezetők, az isten szerelmére. Adjunk már egy kicsit a dolgozóinkra, ha már az a sok alkalmazott teljesen ingyen dolgozik nekünk sok millióért évi 26 darab szombaton.

    De amíg ez nem teljesül sehol sem, addig néha szőrösen jövünk dolgozni, és büdösen megyünk haza. Továbbá korgó gyomorral leszünk egész nap, mert nem viszünk be ételt, mondván mi értelme, ha úgyse a mi hasunk lesz tele vele. Vagy egyszer véletlenül só helyett patkányméreggel szórjuk meg a vajas zsemléket, és arzénnal dúsított parfümöt hagyunk az öltözőszekrényekben.

  • Tisztelt Névtelen!

    Köszönöm véleményét. Azzal én is egyetértek, hogy alacsony költségből meg lehetne oldani az értékek biztonságos tárolását oly módon, hogy az emberi méltóság se sérüljön.
    Én azt gondolom, hogy a munkáltató felelősséggel tartozik azért, hogy olyan öltözőszekrényeket adjon, megfelelő egyéb infrastruktúrával, hogy lopások ne történhessenek. Ha mégis, a munkáltató fizesse meg a kárt.

  • Névtelen szerint:

    Tisztelt szakértő!

    Szomszédom egy kamerát szerelt fel a házuk stablondeszkájuk alá,ami a mi házunk elejét,kapunkat,kapunk elejét és a mi mozgásunkat is látja.Ez minket nagyon zavar.Jogszerű ez?????

  • Beáta szerint:

    Tisztelt Szakértő Úr!

    Társasházban élek ami osztatlan közös udvarral rendelkezik. Ezenkívül mindenkinek saját, zárható udvarrésze van. A kis háziállataink miatt szeretnék felszerelni egy-két biztonsági kamerát, mivel a rosszindulatú szomszédtól féltem őket. Megtehetjük amennyiben csak a saját, zárt, bekerített területünkre terjed a látóköre?
    Hogyan tudnánk megoldani a „felügyeletet”? Csak ez nyugtatna meg bennünket…
    Köszönettel várom válaszát!

  • másik Tóthné szerint:

    Tisztelt Szakértő Úr!

    Szomszédunkban busztelephely működik. A telekhatáron (az ő oldalukon) lámpaoszlop van, amelyre a mai nap folyamán – nagy magasságban – kamerát („körben figyelő”) szereltek. Így a rendszerük az egész udvarunkat beláthatja (részben a házat is), tehát lőttek a magánéletnek… Ezt nem szeretnénk, ha így maradna. Mit tehetünk? Kérem válaszát. Tisztelettel.

  • Simon Péter szerint:

    Tisztelt Szakértő Úr!

    Három lakásos társasházban lakunk. Nincs se közös képviselő, se SZMSZ, nem a Ttv. szerint működünk – hat lakásos társasházig ez megtehető.

    Ha mindhárom lakás tulajdonosai közös akarattal felszereltetnek biztonsági kamerákat, akkor üzemeltethetik is azt – csak a közös tulajdonú garázslejáró, kertkapu, lépcsőház bejárat megfigyelésére, betartva a felvételekre vonatkozó előírásokat?

    Válaszát várva tisztelettel:
    Simon Péter

  • Biró Zoltán szerint:

    Egy bizonyos benzínkúton a bérlő a meglévő
    Kamerarendszer mellé ami engedélyezetten
    Üzemel mint az anyacég többi 100 egynéhány
    Egységénél is,felszerelt egy kamerát ami a shopot
    Is figyeli többek közt. Mennyire szabályos ez?
    Köszönettel : Zoltán

  • Lőrincz István szerint:

    Tisztelt Szakértő Úr!
    Ha egy településen térfigyelő kamera rendszer működik, úgy erről a tényről köteles a működtető a közút mellett elhelyezett táblákkal tájékoztatni a településre érkezőket?

    Előre is köszönöm válaszát.

    Tisztelettel: Lőrincz István

  • Petik Gábor szerint:

    Üdvözlöm!!

    Az lenne a kérdésem hogy melyik törvényben találom meg azt a részt hogy 3 napig tárolhatják a felvételt?? és az kikre vonatkozik? Mobilkamerára is ami nem rögzített?

    Köszönettel Petik Gábor

  • László szerint:

    Tisztelt szakértő! következő kérdésem lenne önhöz.Magán boltomban ami üzlet is egyben vagyis élelmiszer és dohány bolt kívül is felkameráztam meg belül is szóval ameik kamera a kapuhoz van beálitva és kicsit kilát az útra is a felvételeket mikor vagyok köteles törölni? Köszönettel László!

  • Tisztelt Névtelen!

    Javaslom, forduljon a jegyzőhöz, aki köteles eljárni a leírt jogsértés kapcsán.

  • Tisztelt Beáta!

    Ha az alapít okirat szerint kizárólagos használatú az udvarrész, azt kamerával megfigyelhetik.

  • Tisztelt másik Tóthné!

    Javaslom forduljon az adatkezelőhöz, eredménytelensége esetén a jegyzőhöz és az Adatvédelmi Hatósághoz.

  • Tisztelt Simon Péter Úr!

    Igen, a tulajdonosok 100%-ának döntésével a közös területek megfigyelhetők.

  • Tisztelt Bíró Zoltán Úr!

    Ha a kamerarendszerre vonatkozó törvényi feltételeknek megfelel a rendszer, akkor jogszerűen üzemeltethető.

  • Tisztelt Lőrincz István Úr!

    Az adatkezelés megkezdése előtt, a közterületen meg kell adni a tájékoztatást.

  • Tisztelt Petik Gábor Úr!

    A vagyonvédelmi törvényben található, a vagyonvédelmi kamerarendszerekre vonatkozik. 2005. évi CXXXIII. törvény.

  • Kedves László!

    Az útra nem irányulhat a kamera, a magánterületi részt 3 munkanapig tárolhatja.

  • Anno szerint:

    Tisztelt Szakértő Úr!
    Az autóm az utcán áll. Ezen a környéken ahol lakom elég sok a bűnözés. Ezért feltettem a ház falára egy biztonsági kamerát,ami az autóra irányul, elrettentés miatt. Csak a kamera van. Nincs felvevő rendszer. A szomszédommal rossz viszonyban vagyunk és ezt szemelte ki a bosszú állás tárgyának, hogy leszerelteti.
    Kérdésem: mire számíthatok?
    Válaszát előre is köszönöm.

  • Tisztelt Anno!

    Közterületen magánszemély valóban nem végezhet kamerás megfigyelést. Van esély rá, hogy sikerül leszereltetnie.

  • Krisztina szerint:

    Bp. külvárosában egy 20 lakásos, zárt kerttel körbevett társasház közepén lévő lakás új tulajdonosa a ház mindkét oldalán kamerát szereltetett fel. A kert osztatlan közös tulajdon, eddig minden tulajdonos tetszése szerint kertészkedett, készített homokozót, szerelt fel hintát. Most megállt az élet! Jogos a kamerák felszerelése? Ugye az igazán „fontos” emberek nem 60 nm-es lakásban élnek?
    Kérem válaszát, Krisztina

  • Kedves Krisztina!

    Természetesen nem jogszerű a kamerák felszerelése, ha nem született erről közgyűlési határozat. Ha született is, akkor sem jogosult egyik lakó sem annak üzemeltetésére.

  • Don Kertész szerint:

    Tisztelt Szakértő úr!
    Van egy kertészetem, egy alkalmazott dolgozik a telepen ami egyben áruda is. Szeretném kamerákkal megfigyelni a telepet kizárólag vagyonvédelmi szempontból, főleg éjjel de a fizetés nélkül távozó vásárlók fülöncsipése sem lenne hátrány. Ráadásul itt lakom és a szomszéd már többször átsurrant-besurrant nappal is, éjjel is. A kamera rendszert saját magam szeretném telepíteni és üzemeltetni. Mik a lehetőségeim? Válaszát előre is köszönöm!

  • Oláh Jánosné szerint:

    Tisztelt szakértő úr! Nekem olyan problémám van ,hogy a szomszédom a saját hazának az oldalára megfigyelő kamerákat helyzet el.Amivel figyeli az utcát,ki -mikor megy arra és ,hogy mit csinál.Természetesen az én udvaromba-erkélyemre is betekintése van ezáltal engem nagyon zavar azt szeretném megkérdezni jogos-e az amit csinál??? És ,hogy kihez tudnék fordulni a kamerák megszüntetésével kapcsolatban mert velük nem lehet beszélni. Megvannak róla győződve ,hogy nekik ehhez joguk van. Válaszát előre is köszönöm!!!!

  • Névtelen szerint:

    Tisztelt szakértő úr! Körülbelül 1 héttel ezelőtt a következő emailt küldtem el a NAIH-nak, úgy tudom ők foglalkoznak az olyan jellegű problémákkal amik nálunk fennállnak:

    ,,Tisztelt NAIH!
    Férjemmel vidéken lakunk egy községben. Szomszédunk 2 kamerát szerelt fel, egyiket a háza bejáratánál a háza stablondeszkája alá, ami a mi házunk elejét, bejárati kapunkat, kapunk elejét és a mi mozgásunkat is látja, illetve a háza hátsó végébe egy fa oszlopra, ami pedig a hátsó kert részünkön való mozgásunkat is látja. Mindkét kamera direkt módon ránk van irányítva. Tájékoztató felhívás, tábla a birtokának megfigyelőrendszeréről nincs kitéve. Ez az egész minket nagyon zavar. Jogszerű ez?????
    Továbbá kérdésem, hogy mit lehet tenni ilyenkor? Egyáltalán lehet e tenni valamit, mi már szóltunk a szomszédunknak, hogy vegye le, minket ez zavar és hogy úgy tudjuk ez jogszerűtlen, személyiségi jogokat sért. Nem tesz semmit, sőt kifejezetten nem érdekli a véleményünk.
    Hová fordulhatnánk ez ügyben? Kérem, segítsenek!
    Üdvözlettel: …… ”

    Meg szerezném kérdezni a szakértő urat, hogy miért nem érkezik egyáltalán semmi válasz a NAIH részéről, a honlapjukon megadott email címre küldtem a panaszom.Azt olvastam egyébként hogy hatósági VIZSGÁLATOT bárki kérheti, míg hatósági ELJÁRÁST csak hivatalból lehet. Én szeretném a NAIH-nál kérvényezni a vizsgálatot a szomszédom ellen, de az interneten sehol nincs ez leírva, hogy mi ennek a pontos módja, menete. Az itteni Polgármesteri Hivatalt NEM szeretném belevonni egyáltalán, mert itt sajnos úgy működnek a dolgok és úgy járnak el a kedves hivatali dolgozók (beleértve a Jegyzőt is), hogy azt nézik, ki kinek a kije. Erre már volt számtalan példa, hogy mivel mi úgymond ,,senkik” vagyunk a férjemmel, az ő segítségükkel abszolút lehetetlenség érvényesíteni az alapvető jogainkat! Egy kis kenőpénz ide, egy kicsi oda s máris előre el van döntve minden a másik fél javára…A ,,kis ember” pedig csak egyet tehet:csöndben marad. + A mi községünk önkormányzatában sajnos olyan emberek ülnek magas beosztásokban, akik hangyányit sem értenek ahhoz ami a dolguk lenne, öröm ha 2-ig el tudnak számolni…Szóval semmiképp nem szeretnénk bevonni a Hivatalt ebbe a kérdésbe!
    Kérem szakértő úr, írja meg mit tehetünk, hogyan érhetjük el a NAIH-ot? Hogy tudok bejelentést, panaszt tenni ennél a Hatóságnál?
    Válaszát előre is köszönöm! És szép napokat!

  • Tisztelt Don Kertész!

    Ön telepíthet kamerarendszert, de a blog írásban írtaknak meg kell felelnie. Pl. csak magánterületen üzemelhet, a munkavállaló munkavégzésére nem irányulhat a kamera, csak 3 munkanapig tárolhatja a felvételeket, be kell jelenteni a NAIH nyilvántartásába és részletes adatkezelési tájékoztatót kell közzétenni.

  • Tisztelt Oláh Jánosné!

    A szomszéd csak a saját területét figyelhetné meg. Ön a jegyzőtől kérhet birtokvédelmet.

  • Tisztelt Névtelen!

    Nincs mit tennie, mint hogy várjon. A NAIH nem válaszol 1-2 héten belül, hónapokig is eltart az ügyintézés.

  • Judit szerint:

    Tisztelt Szakértő Úr!

    Kérem, szíveskedjen tájékoztatni arról, hogy ha egy társasházi lakástulajdonos kamerát kíván elhelyezni a lépcsőházban lakása biztonsága érdekében, az lehet-e jogszerű és milyen feltételekkel. Amennyiben nem az, a jogszerűtlenség ellenére felszerelt kamera működtetésére vonatkozóan milyen következményekkel kell számolnia a tulajdonosnak és az üzembentartó vagyonvédelmi cégnek.
    Válaszát megköszönöm!

  • Liza szerint:

    Tisztelt szakértő!
    Abban kérném a segítségét kérni, hogy jogszabályok szerint az öltözőben nem lehet kamera viszont lopás gyanúja áll fent cégünknél amit az egyik alkalmazott a többi alkalmazottal szemben gyakorol.
    Amennyiben ilyen eset áll fent milyen módszert tud ajánlani a tolvaj leleplezésével kapcsolatban?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Liza

  • Kedves Judit!

    Közös területre magánszemély nem szereltethet kamerát. Ha mégis megteszi, akkor bíróság illetve az adatvédelmi hatóság, illetve birtokvédelem kapcsán a jegyző is eljárhat.

 

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
Módosítaná az online reklámszabályokat az Európa Tanács

Módosítaná az online reklámszabályokat az Európa Tanács A szervezet egy ajánlás segítségével változtatná meg az internetes hirdetési piacot. A reklámcélú...

Close