A kamerás megfigyelés és az adatvédelem

Elektronikus megfigyelőrendszerek üzemeltetésének feltételei

Ki és milyen feltételekkel üzemeltethet kamerarendszert?
Erről szól mai cikkem.

Közterület vagy magánterület, munkahely

2009 őszétől a rendőrség és a közterület-felügyelet rendelkezik azzal a felhatalmazással, hogy közterületen térfigyelő kamerákat üzemeltessen.

A vagyonvédelmi törvény (Vvtv.) 26. § (2) bekezdése kifejezetten tiltja, hogy a vagyonőr közterületen megfigyelő rendszert alkalmazzon.

A közönség számára nyilvános magánterület (pl. egy bevásárlóközpont parkolója) védelmét azonban el lehet látni kamerás védelmi rendszerrel.

A munkahelyeken azonban a munkavállaló munkavégzésének, munkahelyi viselkedésének ellenőrzése céljából nem helyezhető el kamera állandó munkavégzési helyeken, irodákban.

Ahol az élet vagy a testi épség védelme indokolja, e szabálytól el lehet térni, így például egy nehézgépekkel teli raktárcsarnokban megengedett.

Semmilyen esetben nem lehet kamerát telepíteni pihenőhelyeken, öltözőben, mosdóba sem. És még sok más helyen.

Vagyonőr vagy más adatkezelő működteti

Az üzemeltetéskor el kell dönteni, hogy a védett érték tulajdonosa, az adott áruház, munkahely szeretné a kamerarendszert üzemeltetni, avagy vagyonvédelmi céget bíz meg e feladat ellátására. Adatvédelmi szempontból a szakértő vagyonvédelmi vállalkozó igénybe vétele preferált, de nincs kizárva a saját üzemeltetés sem.

A vagyonvédelmi cégek a Vvtv. rendelkezéseit, mint adatkezelők kötelesek alkalmazni. Az adatkezelői pozícióhoz komoly felelősség társul. A törvény részletesen megállapítja az elektronikus megfigyelőrendszerek üzemeltetésének feltételeit. Meghatározza azokat az időtartamokat, amelynek letelte után – felhasználás hiányában – a felvételeket törölni kell. Alapesetben ez három munkanap, de pl. kétmillió forint feletti pénz, értékpapír, nemesfém, drágakő kezelése, tárolása és szállítása esetén 30 napra tolódik ki, míg a pénzügyi szolgáltatók esetén ez az időtartam 60 nap.

A nem vagyonőr adatkezelők esetén az adatvédelmi törvény általános rendelkezéseit kell az időtartam meghatározásánál alkalmazni, melynek során célszerű figyelembe venni a vagyonvédelmi törvényben meghatározottakat.

Tájékoztatási kötelezettség

Mivel az adatkezelés csak megfelelő tájékoztatáson alapuló, általában ráutaló magatartással megadott hozzájárulással lesz érvényes, a megfigyelt területek előtt jól látható módon (lehetőleg több nyelven, piktogrammal megtámogatva) kell tájékoztatást adni arról, hogy térfigyelő rendszer működik a területen.

Ezen felül részletesen is tájékoztatni kell minden belépőt egy írásos tájékoztató közzétételével az adatkezelő és az esetleges adatfeldolgozó személyéről, a felvétel készítésének céljáról és jogalapjáról, a felvétel tárolásának helyéről és időtartamáról, továbbá az érintett jogairól (pl. tájékoztatás joga) és jogérvényesítési lehetőségeiről (bírósághoz, adatvédelmi biztoshoz való fordulás joga).

Természetesen a fentieken kívül számos részletszabály, és a kialakult gyakorlat figyelembevételével lehet jogszerűen kamerarendszereket üzemeltetni.

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról.

Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

353 hozzászólás »

 
  • Kedves Liza!

    Az élőerős őrzés nem tiltott, illetve ha a gyanú konkrét személy tekintetében megalapozott, akkor lehet kérni, mutassa meg csomagjait. A megelőzésre lenne érdemes koncentrálni.

  • Demeter László szerint:

    Tisztelt uram
    Én egy gyárban dolgozom és eddig is voltak kamerák „értékmegőrzőzés céljából” most új kamerákat szereltek fel a gyár területén+ az irodákba ezeken a kamerákon mikrofon is található ezért azt gondolom hangot is rögzítenek az én munkaterületem kb 5m2 iroda és nagyon érték sincs bent ezért gondolom hogy minket figyelnek meg. semmilyen tájékoztatást nem kaptunk róla .
    Kérdésem az lenne hogy jogilag bármiféle kártérítést lehet e ilyen esetben igényelni.

  • Tisztelt Demeter Úr!

    Úgy tűnik, az Önök személyiségi jogát sértő módon történik a megfigyelés, így elvben ezért sérelemdíj jár. Ennek bírói gyakorlata még nem alakult ki, tekintettel arra, hogy az ezt szabályozó új Ptk. nincs egy éve hatályban.
    Javaslom, jelezzék a munkáltató felé aggályaikat.

  • Bujdos Dávid szerint:

    Tisztelt Szakértő Úr!
    Arról szeretnék több információt megtudni hogy lehet e olyan házra rakni kamerát ami a kerítéssel határos mivel csak az ablakot és a kapubejárót figyelné.A járda pont a ház mellett fut.Mellékeltem egy fotót a házról ahol bejelöltem a kamera helyét.Szabályos lenne e ha oda rakom fel vagy van rá valami paragrafus ami megtiltja?
    http://kepfeltoltes.hu/view/150202/DSC_2431_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
    Csak ez a leggyengébb része az épületnek biztonsági szempontból.Válaszát előre is köszönöm.
    Üdvözlettel Dávid.

  • Tisztelt Bujdos Dávid Úr!

    Ha a kamera látószögét úgy állítják be, hogy a közterületet nem látja, vagy max. a faltól 10-20 cm-re, az elfogadott lenne.

  • Makovics Ákos szerint:

    Tisztelt Szakértő Úr,

    Érdeklődnék, hogy a tájékoztatási kötelezettség álkamerákra is vonatkozik?

    Köszönettel,
    Makovics Ákos

  • Kereszthegyi Tamás szerint:

    Tisztelt szakértő úr Szeretnék több infohoz jutni az ügybe hogy az utcánkba az egyik szomszéd kamerákat helyezett el,házára valamint kerítésére ami teljes mértékbe képes közterület megfigyelésére.Ezt úgy gondolom hogy ezt ő nem teheti meg,mert személyiség jogokat sért.Ezt rendőrségen is említettem, de erre azt válaszolták hogy abba az esetben igaz ha a kamerák rögzítik e felvételt.De én vagy más honnét tudom hogy rögzítették vagy nem.Bár ha nem rögzít akkor semmi értelme.Kérdésem ha szabályt sért ez,akkor hova fordulhatok többed magammal hogy a szabálysértés orvosolva legyen. Köszönöm előre is válaszát. Tisztelettel Kereszthegyi Tamás

  • Tisztelt Makovics Ákos!

    Mivel az álkamera esetében nincs adatkezelés, nincs tájékoztatási kötelezettsége.

  • Tisztelt Kereszthegyi Tamás Úr!

    Javaslom, forduljon az adatvédelmi hatósághoz: http://www.naih.hu

  • Kovács Péter szerint:

    Tisztel szakértő Úr!

    Egy parkolóba lehet-e térfigyelő kamerát telepíttetni (A városüzemeltetés – önkormányzat, stb. tehát nem magánszemélyként – által), amely parkolót két irányból egy iskola, másik irányből egy államkincstár és végül egy 20 lakásos társasház határol.

    Kell-e a társasházi lakók beleegyezése és/vagy van-e egyáltalán bármilyen személyiségi jog sérelem ilyen esetben?(Esetleg látszódhat a társasház bejárata, néhány ablak a társasházon.)

    Válaszát előre is köszönöm!

    Kovács Péter

  • Kallós László szerint:

    Ma szereltek fe egy térfigyelő kamerát pont a házunk előtti villanyoszlopra amely belátja a kapubejárót is! Azt szeretném megkérdezni,hogy ez szabályos-e?

  • Kocsis Tamás szerint:

    Tisztelt Szakértő!
    Dunavarsányban lakunk ahol a házunkat egy szolgalmi úton lehet megközelíteni.A szolgalmi ut tulajdonosa kamerákat szerelt fel a mi beleegyezésünk nélkül amik az utat is figyelik ahol mi bejutunk a lakásunkba.Kérdésem hogy tehetünk e ez ellen barmit,nekunk nem kellett volna e ebbe beleegyezni?köszönettel Tamás

  • Tisztelt Kovács Péter Úr!

    Ha a parkoló közterület, akkor lehetséges a telepítés. A kamerás felvételen nem látszódhat magánterület, így a társasház sem.

  • Tisztelt Kallós László!

    Nem. A közterületi térfigyelő magánterületre nem irányulhat.

  • Tisztelt Kocsis Tamás Úr!

    Nem tartom tisztességesnek az adatkezelést, az Ön birtokának háborítatlan gyakorlását akadályozza. Javaslom, forduljon birtokvédelemért a jegyzőhöz.

  • Névtelen szerint:

    Tisztelt Kocsis Tamás Úr!

    Ha vendéglátóipari egységben dolgozom/étterem/, a munkáltató által megfigyelhető illetve rögzíthető-e kamerával, a a vendégtér illetve a felszolgálási terület munkavégzése!!?

    Várom tisztelt válaszát! üdvözlettel.T

  • Tisztelt Névtelen!

    A munkavégzés semmiképp, de vagyonvédelmi vagy a testi épséggel kapcsolatos szempontok indokolhatnak megfigyelést.

  • Geza szerint:

    Tisztelt Szakerto Ur!

    A hazam elott patak folyik, inkabb er, 2.5 m lehet az arok szelessege. Jarda nincs, ill. nincs lebetonozva, fu no rajta, amit nekunk kell rendben tartanunk. Az emberek inkabb az uttesten kozlekednek. Hidat kellett epitenunk sajat erobol, hogy be tudjunk juntni a telkunkre. Ez kb. 3 m szeles lehet, az arok felett van, es a jardareszt is lebetonoztuk, egyben van az egesz, folytatodik a nagykapu mogott is egy szakaszon. A mi bejaronk/hidunk a legujabb es legszelesebb ezen a szakaszon, ezert szeretnek itt forgolodni. Feltettunk behajtasgatlot a maganhidra. Hivatalosan ez kozteruleten az onkormanyzat engedelyevel epitett maganhid. A behajtasgatlo magantulajdon. Kervenyeztek, hogy vetesse le az onkormanyzat, es sajatitsa ki a hidat. Ez nem tortent meg, hisz jogtalan lenne. Ezutan tobbszor le is dontotek. Szerintuk az megy ra, aki akar, hisz kozteruleten van. Amugyis terveztuk vagyonvedelmi kamerak felszereleset. A hidat es tobbszor vandalizalt behajtasgatlot is szeretnenk figyelni, de megoszlanak a velemenyek. Van aki azt mondja 10-20 cm csak a megengedett kapun kivul, van aki azt mondja, maganhid, magan behajtasgatlo, csak az mehet ra, akinek megengedjuk, ezert kameraval is lehet figyelni. De nyilvan tamadasok ernenek azonnal, ezert kell tudnom, hogy mi a torveny, hisz azt megszegni nem akarom, se azt, hogy megbuntessenek. Azt mondjak, a rendorseg hataskore, es ok nem nagyon szigoruak ezugyben, hisz a munkajukat megkonnyiti pl. betores eseten. Utolag lehet, hogy nem, de ha valaki bejelent egy esetet, es kivizsgalast ker, azt mondjak, ami a szabaly. Nem tortent buncselekmeny, arra hivatkoznanak, hogy szemelyes jogokat sert. A kamera 2-3 napi anyagot tarolna, es utana atirna. Lehet-e engedelyt kerni az onkormanyzattol, hisz a hid megepitesere ott adtak engedelyt. Egyik kamera cegnel azt mondtak, 1 m meg megengedett, nem szoktak szolni. Attol fugg, ki. Az, hogy nem szoktak szolni, nem eleg meggyozo. Kie a felelosseg? Az en behajtasgatlom a kaputol kb. 2 mre lehet, a teteje terdmagassagig er. Koszonettel: G

  • Koltai Edit szerint:

    Tisztelt Szakértő Úr!

    Én egy kis faluban lakom a kérdésem az, hogy a Művelődési Ház felújítása során az épületbe egy több kamerás rendszert szereltek amivel 2 kamerával a környéket a többivel minden helységet figyelnek, Ez alól csak az illemhelyiség kivétel. Jogos-e a megfigyelés amikor ezek a helyiségek konditeremként, fiatalok klubhelyiségeként, könyvtárként, rendezvényteremként üzemelnek? Állandóan be vannak kapcsolva és rögzítik az emberek szabadidős tevékenységét.
    Köszönettel: Edit

  • Zoli szerint:

    Tisztelt Uram!

    Rögzítős kamerák telepítéséhez – magánterületen – milyen képesítést vagy engedély szükséges?

    Villanyszerelőként lehet telepíteni?

    Társasház közös tereinek megfigyelésére, a lopások megelőzésere kellene felszerelni a folyosókra rögzítős kamerákat.
    Az adatkezelést a társasház közös képviselője végezné.
    Magántulajdonú ajtót nem venne a kamera, kitáblázva a bejáratokon ki lenne.

    Köszönöm segítségét!

  • Tisztelt Geza!

    A kamerás megfigyelés célja az Ön esetében a közterületen elhelyezett vagyontárgy védelme lenne, hasonlóan, mint amikor egy lakótelepi parkolóban szeretné valaki az autóját kamerával védeni.
    Erre Önnek nincs lehetősége, csak a közterület-felügyeletnek és a rendőrségnek.

  • Tisztelt Koltai Edit!

    Természetesen a korlátlan megfigyelés nem jogszerű. Minden egyes megfigyelt helyiség esetében az adatkezelőnek meg kell tudnia indokolnia, hogy olyan cél eléréséhez szükséges a kamerarendszer, amelyet más módon nem tudott elérni, és ez arányban áll az okozott személyiségi jogi sérelemmel.
    Az adatvédelmi hatóság vizsgálata keretében tudja eldönteni, hogy jogszerű-e a kamerarendszer vagy sem.

  • Tisztelt Zoli!

    A társasházakkal kapcsolatos előírásokat kérem, olvassa el a következő cikkben: társasházi kamerázás

  • K. Dóra szerint:

    Tisztelt Szakértő Úr!

    Abban a témában, hogy ha valamely gazdasági társaság a tulajdonában álló, azonban a munkavállalója által használt gépjárműbe kíván kamerát szerelni, a munkavállalója által végzett tevékenység megfigyelése érdekében (a nem hivatalos, úgynevezett „fekete” munka kiszűrése végett) és ez a kamera nyilvánvalóan a jármű haladása során a közterületet érintően is készít felvételt, nem találtam állásfoglalást, sem a NAIH honlapján, sem konkrét jogszabályi rendelkezést. Van-e lehetősége a társaságnak a közterületet is felvevő videórögzítést alkalmazni vagyonvédelmi célból? Amennyiben nincs kérem szíveskedjen megírni, hogy ezt mely jogszabályi rendelkezés zárja ki! Illetve milyen lehetősége van a munkáltatónak a saját gazdasági érdeke megóvása végett a gépjárművel végzett munkavégzés megfigyelése területén? A kamerák milyen elhelyezéssel nem sértenek érdeket?
    Köszönöm megtisztelő válaszát!
    K. Dóra

  • Tisztelt K. Dóra!

    A Ptk. 2:48. § és az Infotv. rendelkezései alapján képmásról felvételt készíteni csak az érintett hozzájárulásával lehet. A közterületen sétáló egyénektől beszerezhetetlen a hozzájárulás.
    Nyomkövető rendszerek alkalmazásának jogi feltételeit könnyebb megteremteni, de javaslom, hogy inkább munkaszervezési módszerekkel tegyék lehetetlenné a visszaéléseket.

  • Váradi Ferenc szerint:

    Tisztelt Szakértő Úr!
    A társasházakban felszerelhető kamera rendszer közgyülési döntésével kapcsolatos a kérdésem.
    A mi társasházunk 4 db 10 emeletes épulet amely épületenként 30 lakás vagyis 120 tulajdonos.
    A valóságban a közgyülések ugy zajlanak ,hogy a 120 ból kb 30-40 tulajdonos elmegy a taggyülésre de ez szinte sohasem elegendő a döntés hozatalhoz mivel a tulajdon hányad sem éri el az 50%-ot.
    Valamilyen jogszabály alapján azt mondják hogy akkor 1 óra mulva újra összehivják a közgyűlést,de ekkor viszont már elegendő azok létszáma akik ténylegesen ott vannak vagyis a 30- 40 fő.
    Az egyszerűbb érthetőség kedvéért (nem tulajdon hányaddal) hanem fővel és 30-cal számolok ami azt jelenti,hogy ennek a 2/3-a 20 fő.
    A demokrácia egyik nagy csodája hogy 20 fő dönti el hogy telepitenek-e kamerarendszert vagy nem.
    A kérdésem az hogy kizárólag csak a kamera rendszerre vonatkozólag ez igy jogszerü-e , vagy pedig ténylegesen 80 fő döntése szükséges ahhoz hogy a jogszabálynak eleget tegyen a határozat.Természetesen tisztában vagyok a tulajdon hányados részével mert mondjuk 3 nagy lakás(65nm) tulajdonos szavazata erősebb mint 5 kissebbé 36nm

  • Márton szerint:

    Tisztelt Szakértő Úr!

    Azt szeretném kérdezni Öntől, hogy térfigyelő kamera rendszer nélkül működhet-e egy bolt vagy üzlet? A húgom a minap egy Coop üzletben felejtette a pénztárcáját jelentős pénzösszeggel, és az eladók úgymond „lerázták” őt azzal, hogy nem működött a kamera rendszer amelynek rögzítenie kellett volna az eseményeket. Lehetne e ez esetben feljelentést tenni a bolt ellen azért mert nem volt a helység bekamerázva? Van valamely jogszabály ami kötelezi a boltot erre? Valamilyen pontban megtámadhatóak ezért? Kérem segítsen, előre is köszönöm!

  • Ágnes szerint:

    Tisztelt Szakértő úr!

    Abban szeretném a tanácsát kérni, hogy a tőlünk 120 méterre lévő részben önkormányzati tulajdonú pihenőparkot bekamerázták, mert állítólag „károkozások” történtek, persze erről senki nem tud, alig használják a lakosok, csak reggelente jár ki néhány futó.
    Mivel a kamerák látóterében a mi kertünk, garázsunk és teraszunk is benne van, illetve a park és a mi házunk közötti ingatlan tulajdonosának házába is belát(hat, mert ugye mi még a kamera felvételeit nem láttuk), ezért komolyan sértve érezzük a magánszféránkat! Mivel a község vezetése eddig sem volt túl megértő velünk szemben a segítségét szeretném kérni, hogy esetleg mit tudunk tenni, illetve milyen jogszabályi rendelkezések vonatkoznak erre az esetre!
    Válaszát előre is köszönöm!

  • Tisztelt Váradi Ferenc Úr!

    A társasházi törvény ebben a kérdésben egyértelmű, és alacsony részvétellel egyszerűen nem lehet kamerarendszert megszavazni:

    25. § (1) A közös tulajdonban álló épületrészek, helyiségek és területek megfigyelését szolgáló, zárt rendszerű műszaki megoldással kiépített elektronikus megfigyelő rendszer (a továbbiakban: kamerarendszer) létesítéséről és üzemeltetéséről a közgyűlés az összes tulajdoni hányad szerinti legalább kétharmados többségével rendelkező tulajdonostársak igenlő szavazatával dönthet. Ebben az esetben a szervezeti-működési szabályzatnak tartalmaznia kell a kamerarendszer üzemeltetéséhez szükséges – az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény rendelkezéseivel összhangban megállapított – adatkezelési szabályokat.

  • Tisztelt Márton!

    Nem kötelező kamerarendszert működtetni.

  • Kedves Ágnes!

    A közterületi térfigyelő rendszer csak közterületet figyelhet meg. Javaslom, hogy forduljon írásban az adatkezelőhöz, tiltakozzon az adatkezelés ellen, és amennyiben ez eredménytelen, a válasszal forduljon az adatvédelmi hatósághoz: http://www.naih.hu

  • Dombovári György szerint:

    Tisztelt Szakértő úr!

    Féltem a közterületen parkoló autómat (panel sorház előtti terület). Fel szeretnék szerelni egy kamerát a saját loggiám falára, ami megfigyelné az autómat és a tárolt felvételek 3 naponta automatikusan törölve lennének. Ez így kivitelezhető? Bűncselekmény esetén felhasználhatom a felvételt?

    Előre is köszönöm a válaszát.

  • Dombovári György szerint:

    Tisztelt Szakértő úr!
    Az Önnek, előző feltett kérdésemre, már megtaláltam a választ az oldalon, viszont azt kérdezném, mi számít állkamerának? Az is állkamera ami igazi kamera, csak nincs beüzemelve, vagy csak kimondottan állkamera (működésre képtelen) lehet állkamera.

    üdv.

    Dombovári György

  • Kovacs Ferenc szerint:

    Kerdesem a kovetkezo lenne.

    1/3resz tulajdonos vagyok eggy falusi csaladi hazban Eggyik testverem bekameraazta es rogziti majd eggy haverjanak atjutassa rollam paromrol es a mi tulajdonunkat kepezo autonk es mi sajat dolgainkat tartalmazo mellekhelyiseg ajtajat azt figyeli rogziti mikor mit csinalunk .

    ez mennyire szabalyos?????

    ja es,kamerak utcara,szembeszomszedhoz is atlatnak sot melletunk levo presszo kiuloterasza is felismerhetoek emberek.

    Ez nem utkozik szemelyesegi jog vedelmi torvenybe????

    VAN E JOGA MEGFIGYELNI TELJESEN KULON ELO PAROM ES ENGEM?????

  • Vadász Attila szerint:

    Tisztelt szakértő úr.Az énmunka hejemen kaptunk egy hozá járulási nyilatkozatott. és ez áll bene:Alulirott…………….munkavállaló.kijelentem,hogy feltétlen és visszavonhatatlan hozájárulásomat adom ahhoz a munkáltató kép és hangfelvételt készitsen rólam a munkavégzéssel összefüggésben. enyi és semi igazgatói aláirás vagy pecsét semi.de ha nemirjuk alá elbocsátásal fenyeget minket megteheti -e hogy ezért elbocsát vagy jogszerü-e ez a jognyilatkozat amit kaptunk …?

  • Horváth Attila szerint:

    Tisztelt Szakértő Úr,

    Érdeklődnék, hogy egy ipartelepen működtetett kamerarendszer esetében, Nekem, mint munkáltatónak milyen dokumentumokat kell aláíratnom a munkavállalóimmal? A megfigyelés kizárólagos célja vagyonvédelem.
    Természetesen előfordul, hogy karbantartási munkálatokat végeznek a telepen olyan, akik nincsenek alkalmazásban cégemnél, illetve előfordul, hogy ügyfelek is bejönnek a telepre, tehát nyilvántartási kérelmet kell benyújtanom a NAIH szerv felé, ugye?
    Jelenleg bérlem a telephelyet, Nekem, mint bérlőnek kell benyújtani a NAIH felé kérelmemet vagy a telep tulajdonosának kell ezt megtenni?
    Munkahelyi kamerarendszer üzemeltetésével kapcsolatos szabályzatot szükséges készítenem és ezt jól látható helyen ki kell függesztenem vagy a szabályzat elkészítése nem kötelező?
    A megfigyelést jelző táblákat milyen gyakran kell elhelyezni a telepen belül, előfordulási gyakoriságára van-e bármilyen konkrét szabály?
    Tisztelettel
    Horváth Attila

  • Kocsis Péter szerint:

    Tisztelt szakértő úr

    A társasház aljában működő gyros üzlet rendelkezik az üzleten belül kamerákkal, itt jelezni kell a vendégek felé vagy nem kötelező? Kívül a bejárat közelében mindkét irányba rögzíti a kamera a gyalogos forgalmat (tehát nem magánterületet hanem a járdát és az előtte parkoló autókat. Ez szabályos? Szükséges hozzá engedély? Adnak rá? (őszintén szólva zavar hogy az üzletet üzemeltető külföldiek rögzítik a felvételt)

    Köszönettel várom válaszát

  • Tisztelt Dombovári György Úr!

    Sajnos jogszerűen ez nem kivitelezhető.
    Ettől függetlenül bűncselekmény esetén bizonyítékul szolgálhat a felvétel.

  • Tisztelt Dombovári György Úr!

    Mindkét eset álkamera.

  • Tisztelt Kovács Ferenc Úr!

    Ez a megfigyelés teljesen jogellenes. A körülményektől függően akár bűncselekménynek is minősül. Javaslom, hogy birtokháborítás miatt forduljon a jegyzőhöz, vagy tegyen feljelentést a rendőrségen.

  • Tisztelt Vadász Attila Úr!

    Ez a jogi szöveg túl kevés, nem tartalmaz minden olyan információt, amelynek fényében Ön megalapozott döntést tudna hozni. A döntés az Öné, el nem bocsáthatják amiatt, hogy ezt az egyébként sem megfelelő nyilatkozatot nem írja alá.

  • Tisztelt Horváth Attila Úr!

    Kérdéseivel kapcsolatosan javaslom, olvassa el a NAIH ajánlását, amit e körben adott ki: naih.hu/files/Ajanlas-a-munkahelyi-kameras-megfigyelesr-l.pdf

  • Tisztelt Kocsis Péter Úr!

    Természetesen a vendégeket részletesen kell tájékoztatni a kamerarendszer működésének fontos körülményeiről.
    Közterületen nem végezhet megfigyelést a gyros üzlet.

  • Jenei Éva szerint:

    Tisztelt szakértő Úr!

    Én egy kis településen lévő használt ruha boltban dolgozom. Hétfői nap mentem dolgozni és 3 kamera fogadott. A főnökömtől semmiféle tájékoztatást nem kaptam. Amikor felhívtam csak annyit mondott, hogy bekapcsoltam már a monitort. Mit tehetek ebben az esetben?
    Válaszát előre is köszönöm!

  • Márkus Zoltán szerint:

    Tisztelt Szakértő Úr!

    Lehet e a munkáltató ellen névtelen bejelentést tenni jogtalan megfigyelésért?Az anonimitást azért szeretném megtartani mivel még szeretnék a cégnél dolgozni,de a jelenlegi rendszerben változást eszközölni.Se tájékoztatást nem kapunk a megfigyelőrendszerről és folyamatosan változtatják a kameralátószögeket is valamint egy olyan kérdésem lenne hogy meddig tárolhatják a felvételeket?
    A kérdéses kamerarendszer egy üzemben található.
    A munkáltatóval való tárgyalás a helyzetről szinte lehetetlen.

    Válaszát előre is köszönöm!

  • Ágnes szerint:

    Tisztelt Szakértő Úr!
    A munkahelyemen szinte minden helyiségben van egy kamera mely az egész helyiséget tisztán látja!
    Beleegyező nyilatkozatot nem írattak alá velünk, csak egyszerűen felszerelték minden kérdés és indoklás nélkül egyik napról a másikra.
    Még ebbe bele is nyugodtunk, de ami érdekelne jogosan figyelhet-e a főnök minden dolgozót nem csak az irodájából, de még az otthonából is?
    Figyeli ki mikor érkezik, és mit csinál éppen és még telefonon a munkahelyre is csörög ha valami nem tetszik neki a munkavégzéssel kapcsolatban.
    Engem érdekelne, hogy megteheti e ő ezt, van e joga hozzá?

    Válaszát előre is nagyon köszönöm!

  • Tisztelt Jenei Éva!

    Az adatvédelmi hatósághoz fordulhat, illetve elgondolkozhat egy rendkívüli felmondáson, ha úgy érzi, megszűnt a bizalom.

  • Tisztelt Márkus Zoltán Úr!

    Igen, természetesen.

  • Tisztelt Ágnes!

    Tájékoztatás nélkül semmiképp, illetve a munkavállalók munkavégzése intenzitásának ellenőrzésére nem használható kamerarendszer.

  • Renáta szerint:

    Tisztelt Szakértő Úr!

    Az lenne a kérdésem, hogy van egy telek, amin fólia sátrak lesznek! Mind a két oldalon vannak lakók. Terveink szerint három kamerát szerelnénk fel, egy oldalon. A kamerák csak a telket figyelnék, és rá látnának egymásra! Sem a közterületet, sem a szomszédokat nem figyelnénk, és tennénk ki táblát is!
    Ehhez kell engedélyt kérni, lehet e gond a szomszédokkal?

    Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

 

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
Módosítaná az online reklámszabályokat az Európa Tanács

Módosítaná az online reklámszabályokat az Európa Tanács A szervezet egy ajánlás segítségével változtatná meg az internetes hirdetési piacot. A reklámcélú...

Close