A kamerás megfigyelés és az adatvédelem

Elektronikus megfigyelőrendszerek üzemeltetésének feltételei

Ki és milyen feltételekkel üzemeltethet kamerarendszert?
Erről szól mai cikkem.

Közterület vagy magánterület, munkahely

2009 őszétől a rendőrség és a közterület-felügyelet rendelkezik azzal a felhatalmazással, hogy közterületen térfigyelő kamerákat üzemeltessen.

A vagyonvédelmi törvény (Vvtv.) 26. § (2) bekezdése kifejezetten tiltja, hogy a vagyonőr közterületen megfigyelő rendszert alkalmazzon.

A közönség számára nyilvános magánterület (pl. egy bevásárlóközpont parkolója) védelmét azonban el lehet látni kamerás védelmi rendszerrel.

A munkahelyeken azonban a munkavállaló munkavégzésének, munkahelyi viselkedésének ellenőrzése céljából nem helyezhető el kamera állandó munkavégzési helyeken, irodákban.

Ahol az élet vagy a testi épség védelme indokolja, e szabálytól el lehet térni, így például egy nehézgépekkel teli raktárcsarnokban megengedett.

Semmilyen esetben nem lehet kamerát telepíteni pihenőhelyeken, öltözőben, mosdóba sem. És még sok más helyen.

Vagyonőr vagy más adatkezelő működteti

Az üzemeltetéskor el kell dönteni, hogy a védett érték tulajdonosa, az adott áruház, munkahely szeretné a kamerarendszert üzemeltetni, avagy vagyonvédelmi céget bíz meg e feladat ellátására. Adatvédelmi szempontból a szakértő vagyonvédelmi vállalkozó igénybe vétele preferált, de nincs kizárva a saját üzemeltetés sem.

A vagyonvédelmi cégek a Vvtv. rendelkezéseit, mint adatkezelők kötelesek alkalmazni. Az adatkezelői pozícióhoz komoly felelősség társul. A törvény részletesen megállapítja az elektronikus megfigyelőrendszerek üzemeltetésének feltételeit. Meghatározza azokat az időtartamokat, amelynek letelte után – felhasználás hiányában – a felvételeket törölni kell. Alapesetben ez három munkanap, de pl. kétmillió forint feletti pénz, értékpapír, nemesfém, drágakő kezelése, tárolása és szállítása esetén 30 napra tolódik ki, míg a pénzügyi szolgáltatók esetén ez az időtartam 60 nap.

A nem vagyonőr adatkezelők esetén az adatvédelmi törvény általános rendelkezéseit kell az időtartam meghatározásánál alkalmazni, melynek során célszerű figyelembe venni a vagyonvédelmi törvényben meghatározottakat.

Tájékoztatási kötelezettség

Mivel az adatkezelés csak megfelelő tájékoztatáson alapuló, általában ráutaló magatartással megadott hozzájárulással lesz érvényes, a megfigyelt területek előtt jól látható módon (lehetőleg több nyelven, piktogrammal megtámogatva) kell tájékoztatást adni arról, hogy térfigyelő rendszer működik a területen.

Ezen felül részletesen is tájékoztatni kell minden belépőt egy írásos tájékoztató közzétételével az adatkezelő és az esetleges adatfeldolgozó személyéről, a felvétel készítésének céljáról és jogalapjáról, a felvétel tárolásának helyéről és időtartamáról, továbbá az érintett jogairól (pl. tájékoztatás joga) és jogérvényesítési lehetőségeiről (bírósághoz, adatvédelmi biztoshoz való fordulás joga).

Természetesen a fentieken kívül számos részletszabály, és a kialakult gyakorlat figyelembevételével lehet jogszerűen kamerarendszereket üzemeltetni.

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról.

Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

353 hozzászólás »

 
  • Tisztelt Gy.Zoltán Úr!

    Alapvetően azt mondanám, hogy nem lesz jogszerű. De ismerni kellene a körülményeket, milyen vitákról lehet szó, amelyet csak ily módon lehet megelőzni, kideríteni az igazságot.

  • Tisztelt Ramirez!

    A társasház közgyűlése minősített többséggel dönthet a kamera felszereléséről.

  • Tisztelt IPMK!

    Ha a kamera nem irányul a bejáratra, csak a közlekedő részt veszi, szabályos.

  • Tisztelt M. Máté!

    Ön nem, csak a társasházi közgyűlés jogosult dönteni a kamera elhelyezéséről. Ha mégis megtenné, úgy annak eltávolítását bárki kezdeményezheti.

  • Tisztelt Hetényi András Úr!

    Igen, Önnek tájékoztatnia kell a dolgozókat a kamerarendszerről, annak paramétereiről. Az iparosok perelhetnek, hogy Ön megsértette a személyhez fűződő jogait.

    A jogellenesen üzemeltetett kamera letakarása azt gondolom, hogy nem alapozza a letakaró személy kártérítési felelősségét.

  • Tisztelt Tóth János Úr!

    A munkavégzés intenzitását, a munkavégzést nem ellenőrizheti a munkáltató kamerarendszerrel. Az adatvédelmi hatóságot célszerű felkeresni, de csak akkor, ha bizonyítani tudják, a megfigyelés nem csak vagyonvédelmi célt szolgál.

  • B Ildikó szerint:

    Tisztelt Szakértő Úr!
    Szeretném tudni, hogy jogszerű e szomszédom részéről majdhogy a telekhatárnál lévő villanyoszlopra felszerelnie kamerát. a kamera szerintem belátja az én telkemet is, bejárati ajtómat. Nincs jó kapcsolatunk a szomszéddal. Így szerintem láthatja mikor hagyom el a lakásomat. Milyen kamerát helyezhet fel? milyen feltételei vannak? Mik a követelmények. Szomszédom azt állítja, hogy legyek nyugodt, hogy nem veszi a kamera az én birtokomat. Nem vagyok nyugodt. Nem hiszem el, amíg a kerítésemtől két méterre van és gömb alakú nem cső, irányított kamera.
    Köszönettel: várom válaszát.
    B Ildikó

  • Anonim szerint:

    Tisztelt szakértő úr!

    Köszönöm válaszát! Az a kérdésem lenne, hogyan tudom felvenni velük a kapcsolatot? Van e helyileg illetékes szerv? Van rá mód megőrizni az anonimitásom?
    Köszönettel!

  • Kedves Ildikó!

    Sajnos nincs könnyű helyzetben. Amíg be nem bizonyosodik arról, hogy az Ön területét is veszi a szomszéd kamerája, nem tehet ellene semmit.
    Elvileg az adatvédelmi hatóságnak van jogköre akkor is intézkedni, amikor a jogsérelemnek csak a veszélye áll fenn, de még nem láttam olyan ügyet, ahol a hatóság kötelezte volna a szomszédot, hogy pl. egy lemezt szereljenek fel a kamerára, hogy véletlenül se lásson a szomszéd telekre.

  • Tisztelt Anonim!

    A http://www.naih.hu oldalon találja meg a hatóság elérhetőseit. A szervnek nincs helyi kirendeltsége, kérésére megmarad az Ön anonimitása, de akár egy erre a célra létrehozott e-mail címen is bepanaszolhatja a céget.

  • Anonim szerint:

    Tisztelt szakértő Úr!
    Köszönöm válaszát! Fontolóra veszem ezt a lépést!
    Tisztelettel: Anonim

  • Tóth Antal szerint:

    Az üzemanyag töltő állomásokon a kutakra irányuló kameráknak a felvételeit mennyi idő után kell törölni?

  • Ujvári János szerint:

    Társasházi meglévő kamerarendszer bővítéséhez mijen arányú tulajdonosi hozzájárulás szükséges?
    Tisztelettel Ujvári János

  • Kiss Júlia szerint:

    Tisztelt Cím,
    jogszerű-e, az a portai ellenőrzés amikor egy hölgy csomagját és ruházatát ellenkező nemű portás végezte és melyről felvétel is készült. Köszönöm.

  • Ferenc szerint:

    Tisztelt Szakértő Úr!

    Egyesületi tulajdonban (tehát polgári jogi értelemben magántulajdonban) álló sporttelepen felszerelhető-e vagyonvédelmi célból térfigyelő kamera rendszer akkor, ha ezt az egyesület közgyűlése nagy többséggel megszavazza, de van olyan tag, aki ez ellen – személyiségi jogaira hivatkozva – kifejezetten tiltakozik?

    Köszönettel:

    Ferenc

  • Dolgozó szerint:

    Tisztelt Uram!

    Olyan kérdésben kérnék öntől tanácsot, ami elég zavaró számomra.
    Egy szállodában dolgozom vagyonőrként 24 órás szolgálatban. A szolgálati helységben ahol tartózkodom található a széf is. Ez a helység szolgál nekünk étkezőként, öltözőként is. A külföldi tulajdonosok és az engem is alkalmazó biztonsági cég megfigyelő kamerát szereltetett fel ide, olyan indokkal, hogy a széfet figyeli a kamera.
    Ellenben a berendezés szinte a teljes szobát figyeli és rögzíti a tulajdonosok és a cég dolgozói interneten bármikor nézhetik az élő képet és rögzíthetik is azt. A dolgozóktól írásos nyilatkozatot nem kértek, arról, hogy hozzá járulunk -e ahhoz, hogy minket egész nap kamerával megfigyeljenek. Szabályosan szerelték fel a kamerát?

  • Tisztelt Uram!
    Horgászegyesületünk területére szeretnénk kamerarendszert. A parkolókba, az ingatlan mellé. Sajnos egy szorgalmi út szeli ketté a területet, illetve a szomszédos hétvégi házak is igen közel vannak. Kérdéseim:
    -az egyesület tagságának bele kell-e egyeznie a rendszer telepítésébe? (280 fő)
    -a szomszédokat és azokat akik a szorgalmi utat használják meg kell kérdezni a kamerák elhelyezéséről?

    Köszönettel : Admin

  • Tisztelt Ferenc!

    Ha minden egyéb adatvédelmi feltételnek megfelel a kamerarendszer, akkor az egyesületi határozat elegendő a kamera felszereléséhez, a tiltakozás ellenére is. Sportrendezvény esetében a jogszabály szabályozza a megfigyelés részleteit.

  • Tisztelt Dolgozó!

    A dolgozók kamerás megfigyeléséhez nem szükséges a hozzájárulást beszerezni, elegendő a tájékoztatást megadni. Ha öltözőként is használják a helyiséget, jó lenne a kamera beállításával, vagy más módon elérni azt, hogy az öltözés ne, csak a széf környezete látszódjon a felvételeken, ellenkező esetben jogellenes lesz az adatkezelés.

  • Tisztelt BCM Horgászegyesület!

    A szomszéd házakra és a szolgalmi útra nem irányulhat a kamera.
    Egyébként a terület tulajdonosának a döntése szükséges a kamera elhelyezésére. Ha ez az egyesület, akkor az alapszabályban meghatározott döntési mechanizmus szerint kell a kamerarendszerről dönteni.

  • Zol szerint:

    Tisztelt adatvédelmi szakértő.

    Kérdésem a következő kertes házban lakom,a szomszédommal nem jó a viszonyunk már több bűncselekményt is elkövetett velem szemben de sajnos nem tudom bizonyítani és ezért nem is gyanúsítottam meg soha.
    Most a legutolsó tette ,a házörző kutyám feltételezett megmérgezése,ezeknek az ügyeknek a befejezése miatt döntöttem kamera rendszer telepítésében.
    A kamerák egy része óhatatlan veszi a hátsó kertjének egy kis részét,.mi a teendőm,mi a helyes jogi útja a telepítésnek,mire kell figyelnem.?
    Az ellenem irányuló tetteinek valahogy véget kell vetnem.

    Segítségét előre is köszönöm.

    Tisztelettel:Z

  • Névtelen szerint:

    Tisztelt Szakértő Úr!

    Társasház esetében, azon a szinten, ameiken lakom szerelhetekfel kamerát, úgy- hogy a lift ajtó-előtér-közlekedő-lépcsö egyrészét, illetve csak a saját bejáratiajtómat figyelje? Ha igen, milyen feltételekkel? Ehez kérnerm kell a szintenlakók jóváhagyását?

    Tisztelettel:zemon

  • Tisztelt Zol!

    Semmiképp nem irányulhat a szomszéd területére a kamera, ez a kamera telepítési helyének, optikájának megfelelő megválasztásával, vagy a nem kívánt részek kimaszkolásával megoldható.

  • Tisztelt zemon!

    A közös részeket nem figyelheti meg, a saját bejárati ajtót igen, de ezt javasolt belülről megtenni.

  • Attila szerint:

    Tisztelt Dr. Kulcsár Zoltán Úr!

    Vidéki kisvárosban a Polgármesteri Hivatal kamerája felvette ahogy a parkoló autómat közterületen egy kisteherautó rendesen megtörte / 100.000 ft a kárérték kb. /majd simán távozott.

    Rendőrségen feljelentést tettem és a rendőr bement a hivatalba , hogy megnézze a felvételeket. Sajnos a rendszám nem látszik megfelelően ezért nem kérte ki az anyagot a hivataltól. Ügy gyakorlatilag részükről lezárva.

    Mivel röviden én is betekinthettem a felvételbe láttam, hogy vannak olyan egyedi azonosítók és jellemzők az autón, melyek segíthetnének a tettes előkerítésében ( PL.céges matrica, gyári platófelépítmény egyedi,házilagos továbbépítése )

    Szeretném kikérni az anyagot a Polgármesteri Hivataltól, hogy segítsem az elkövető beazonosítását!
    Megtehetem ezt?
    Ha igen , akkor mit kell tennem, milyen engedélyt kell beszereznem?

    Válaszát várva,
    Üdvözlettel:

    Attila

  • edina szerint:

    Tisztelt szakértő Úr!

    Én azt szeretném megtudni, hogy az utcán álló gk. figyelésre szerelhet-e fel valki kamerát????A kamera csak a gk-ra lenne irányitva? Ha igen azt meddig lehet tárolni???Milyen jogszabály szabályozza magánszemélynek a kamera felszerelés??

    Várom mihamarabbi válaszát vagy ide vagy az e-mail címemre mert nagyon fontos!!!

    Köszönöm szépen!!!!

  • Tamás szerint:

    Tisztelt szakértő Úr!

    Én is azt szeretném megtudni, mivel válaszát nem találtam kérem e-mail válaszoljon, hogy az utcán álló gk. figyelésre szerelhet-e fel valaki kamerát???? A kamera csak a gk-ra lenne irányítva? Milyen jogszabály szabályozza magánszemélynek a kamera felszerelés?? Társasházban lakom, jól tudom, hogy 2/3-os engedély kell a felszerelésre? Használhatóm- e a felvételt bizonyításra?

    Várom mihamarabbi válaszát az e-mail címemre mert nagyon fontos!!!

    Köszönöm szépen!!!!

  • Kedves Attila!

    Sajnos a rendőrséget kellene valahogy munkára bírni, akár az ügyészségen keresztül, nekik lenne kötelességük eljárni a károkozó jármű vezetőjével szemben.
    A közterület megfigyelését végző kamerák felvételeit a hivatal nem adhatja ki Önnek, igazából nem is nézhette volna meg a felvételt.

  • Kedves Edina!

    Nem, közterületen csak a rendőrség és a közterület-felügyelet végezhet megfigyelést.

  • Kedves Tamás!

    Ha a parkoló a társasházi közös tulajdonba tartozik, akkor a társasházi közgyűlés dönthet a kamera felszereléséről, egyebekben pedig közterületen csak a rendőrség és a közterület-felügyelet végezhet megfigyelést.
    A felvétel bizonyítékként felhasználható, de nem Ön fogja megkapni, hanem a hatóság, bíróság.

  • ZedYago szerint:

    Tisztelt Szakértő Úr!

    Egy panelházban lakom, az előttünk lakó parkoló figyelésére a helyi önkormányzat térfigyelő kamerát telepített.

    A kamera a második emelet szintjében 6 mre található a lakások ablakától.

    A helyi önkormányzattól hiába kérek adatokat (jogszabály vagy rendelet szám)nem hajlandóak válaszolni.
    Az önkormányzat honlapján – bár közbeszerzés- nem található meg sem az ajánlati felhívás, sem a pályázat (ebben illene hivatkozni milyen jogszabályok betartása kötelező) pedig tudtommal nyilvános adatnak kéne lennie.

    Kérdésem milyen előírás, jogszabály , rendelet vonatkozik a telepítésre?

    A magánéletünk védelme mellett ugyanis attól tartunk, hogy a lakás eladhatóságát is befolyásolja a kamera ilyen közelre való telepítése.

    Tisztelettel:
    K. Szabolcs

  • Kovács Péter szerint:

    Tisztelt Szakértő Úr!

    Lakótelepen lakom.

    Sok garázsfeltörés volt az elmúlt időben, valamint rendszeresen megállnak autóval a garázsom előtt.

    Ezért vagy nem tudok beállni, vagy nem tudok kiállni a garázsomból.

    Az erkélyemre fel szeretnék szerelni egy kamerát, ami a garázsom ajtajára lenne irányítva.
    A kamerát az erkélyen belül (nem közterületre helyezném ki) a plafonra szeretném elhelyezni.
    Biztos a járda egy darabja is benne lenne a képben.
    Nem rögzíteném a képet, de „riasztásnak”, „elriasztásnak” megfelelne.

    Ha kint állok az erkélyen, akkor is megfigyelhetek bármit a környezetemben. Ki megy be/ki a házból, ki megy el a járdán a garázs előtt. A kamera képét csak akkor látnám, ha rácsatlakozom mondjuk a mobiltelefonommal. Nincs rögzítés.

    Milyen jogszabályba ütköznék, ha beruháznék erre a berendezésre?

    Várom megtisztelő válaszát!

    Tisztelettel: Kovács Péter

  • Kedves Szabolcs!

    A rendőrség köteles a honlapján külön kérés nélkül is közzétenni a kamerák elhelyezkedését.
    Az önkormányzat pedig köteles lenne a birtokában lévő adatokat kérésre kiszolgáltatni. Az mondjuk előfordulhat, hogy a kamera pontos elhelyezkedés, iránya nincs rögzítve.
    Ha pedig úgy érzi, a magánszférát sérti a kamera, forduljon az Adatvédelmi Hatósághoz.

  • Tisztelt Kovács Péter Úr!

    Nagyon határeset, amit kérdez.
    Valószínűleg nem sérül senkinek a joga a tervezett telepítéssel, de oda kell figyelni, hogy más magánterülete egyáltalán ne, a közterületből csak alig lásson a kamera.

  • Babosrizs szerint:

    Tisztelt Szakértő úr!

    Egy társasházban nemrég szereltettünk fel a Multi Alarmmal kamerákat.
    Hamarosan szükség is volt a felvételekre,lopás miatt.Akkor derült ki,hogy a Multi Alarm egy alkalommal 15 000 forintot kér a ház lakóitól a felvétel megtekintésére.
    Van arra lehetőség,hogy a szerződés felbontása után, a ház esetleg két kijelölt személye kezelje a felvételeket,saját magunknak?
    Sérül esetleg valamelyik lakónak ezzel a személyiség joga,hogy a felvételeket a ház kezelésébe vennénk?Köszönöm a tájékoztatását!

  • Tisztelt Babosrizs!

    A felvételeket, a rendszert mindenképp vagyonőrnek kell kezelnie.

  • Bognár Tünde szerint:

    Tisztelt Szakértő Úr!

    A társasházakban gyakori probléma a pincei lift előtti területre vizelés, a szemétlerakás, illetve a ház elé letett különböző bútorok elszállítása, mely a közösségnek plusz költségbe kerül.
    Kérdésem, ha a társasházban működik kamera, van-e mód arra, hogy a felvétel alapján fenti cselekmények elkövetői szembesítve legyenek tettükkel. Ha igen ki teheti meg, a közös képviselő? Az nem rettenti el őket, hogy ki van írva, kamerával megfigyelt terület.

  • Tisztelt Bognár Tünde!

    A kamerarendszert üzemeltető vagyonőr csak hatóság, bíróság részére továbbíthatja, a közös képviselő a felvételeket nem ismerheti meg. Tehát, pl. ha kártérítési pert indítanak, akkor küldhető meg a bíróságnak a felvétel.

  • B.László szerint:

    Tisztelt Szakértő Úr!
    Osztatlan közös tulajdonú ingatlanon 2 különálló ház áll.
    A tulajdoni hányad 70% és 30%. Milyen feltételekkel telepíthető a 70%-os hányaddal rendelkező házra kamerarendszer, mely a kertre és a másik házra is néz?

  • Tisztelt B. László!

    Mindkét tulajdonos hozzájárulására szükség van, a társasházi törvény 50%-os szabálya itt nem alkalmazható.

  • J. Zsolt szerint:

    Tisztelt Szakértő Úr!

    Érdeklődék kell-e valamilyen ki írást vagy piktogramot elhelyeznem a lakás előtt a bejáratnál, ha a saját telkemen a lakásba szeretnék biztonsági kamerát elhelyezni természetesen úgy hogy se közterületet, se magán területet ne sértsen.

    Várom megtisztelő válaszát!

    Tisztelettel: J. Zsolt

  • TheSilentHun szerint:

    Tisztelt Szakértő Úr!

    A szomszédom háza a telekhatáron van. Biztonsági kamerákat akar felrakatni a házára. Ebből az egyiket az ő hátsó falára akarja tetetni. Azaz arra az oldalra, amelyik az én udvaromra néz. Elmondása szerint a kamera „csak” 1-2 méteres sávot fog venni az udvaromból. A kérdésem az, hogy feltetetheti e oda a kamerát? Amennyiben nem, milyen törvényre hivatkozhatok?

    Köszönettel:
    TheSilentHun

  • Anita szerint:

    Tisztelt Szakértő Úr!

    Érdeklődnék egy ilyen esetnél megoldható-e hogy kamerát helyezek fel a családi ház kültéri falára.
    Pár napja a kapunkba betűzve kaptunk egy fenyegető levelet(persze ismeretlen levélírótól) ha a kutyánkkal nem csinálunk valamit meg fog dögleni (szó szerint ez volt a levélbe) A kutya zárt kerti ingatlanon van minden hol körbe kerítve még a kerítésen kívül is adott egy füves rész olyan 1.5 széles ami szintén a miénk utána úttest van és úgy jön a szembe szomszéd . Az a lényeg hogy a levélbe szó szerint megírták hogy egész nap és minden nap a kutyánk a kerítésnél ugat( hol ott épp ezért akartam olyan kutyát ami mindenre mozog és ugat sok mindenkihez betörtek itt már), de hadd ne mondjam ,hogy egész nap az utcán kint kóborol a szembelévő kutyája és fociznak és a kerítésünknél köt ki legtöbbször a labda na meg ne beszéljek a sok kiabáló roma gyerekről akik miatt szintén ugat. De azért vicc ,hogy megfenyegetnek azért mert védi a házat meg jelez, sajnos itt a környék elégé elromlott, sok roma költözött ide és miattuk szeretnék kamerát meg ,hogy valamennyire megijesszem és ne legyen baja a kutyának ha már megfenyegettek.
    Előre köszönöm. Anita

  • Nagy Lászlóné szerint:

    Üdvözlöm!

    Osztatlan telken lakom külön álló házban és az a kérdésem, hogy kifejezetten a saját ajtómat és házamat négy oldalról megfigyelhetem-e kamerával a szomszéd engedélye nélkül. Rejtett kamerát alkalmazhatok-e ugyanerre a célra?

    Előre is köszönöm megtisztelő válaszát
    tisztelettel: M

  • Gyuri szerint:

    Tisztelt szakértő Úr!
    Érdeklődöm, hogy a gépjárművek szélvédőjén elhelyezett úgynevezett fedélzeti kamerákkal mi a helyzet. Rendszerint azért szerelik be a gépjárművekbe hogy baleset esetén a felelősség talán jobban bizonyítható a felvételek segítségével. Ugyanakkor a kamera óhatatlanul a közterületet is veszi, rögzíthet embereket, járműveket, szabálysértést, akár bűncselekményt. Van-e erre a típusú videóanyagra bármilyen szabályozás? Amennyiben szabálysértést, vagy bűncselekményt rögzít a kamera (ez lehet ugye közlekedési is), ez alapján el lehet-e járni bárki ellen? Az interneten sok ilyen felvétel fellelhető, ezeket szabályosan hozzák nyilvánosságra a videómegosztó portálokon? Várom megtisztelő válaszát, vagy legalább a hivatkozott jogszabályok elérhetőségét. Köszönettel Gyuri

  • Bernadett szerint:

    Tisztelt Szakértő!
    Lakóházunkban egy perverz lakó villanyszerelő dobozba elhelyezett rejtett kamerákat szerelt fel az épület bizonyos részeire, és ezen keresztül figyeli a többi lakót. Látja, ki, mikor, kivel jön haza, vagy megy el itthonról, és szerintem még adathordozóra is veszi az „érdekes” pillanatokat. Ezt véletlenül szúrtam ki, egyébként alig látszanak a kamerák. Kérdésem, hol tehetek bejelentést, hogy végleg elvegyék a kedvét az ilyen jellegű kukkolástól.
    Válaszát várom.

    L Bernadett.

  • Kovács János szerint:

    Tisztelt Szakértő Úr!
    Érdekelne, hogy kiskereskedelmi boltban az alkalmazottat online meg lehet figyelni, illetve az ott folytatott tevékenységét rögzíteni lehet, és hangfelvétel is készíthető??? Az is érdekelne, hogy ezt a tulajdonos, vagy bárki akit ő megbíz megtehesse?/itt magánszemélyekre gondoltam/ Mennyi ideig tárolhatja az alkalmazottról készült felvételeket??? Jogszerű a raktárrészben felszerelni a kamerákat?
    Válaszát előre is köszönöm.
    K.János

  • Tisztelt J. Zsolt!

    Ha a saját magánterületén kameráz, akkor a belépő személyeket, pl. vendégeket, kéményseprőt, postást kell tájékoztatnia. Ezt megteheti szóban is, de javasolt a piktogram.

  • Tisztelt TheSilentHun!

    A szomszédja csak a saját területén kamerázhat. Javaslom, győződjön meg arról, tényleg megfelel-e a kamera az elvárásoknak, ha nem, akkor forduljon a jegyzőhöz birtokvédelmet kérve.

  • Kedves Anita!

    Sajnos nem megoldható, a rendőrséghez kell fordulni.

 

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
Módosítaná az online reklámszabályokat az Európa Tanács

Módosítaná az online reklámszabályokat az Európa Tanács A szervezet egy ajánlás segítségével változtatná meg az internetes hirdetési piacot. A reklámcélú...

Close