Hátrányos megkülönböztetés – személyes adataink alapján

Adatvédelem a negatív diszkrimináció ellen

Ezerháromszáz beadvány érkezett tavaly az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz, a testület majdnem négyszáz ügyben indított eljárást, és több mint húszmillió forint bírságot szabott ki. Az eljárások nagy része jogellenes adatkezeléssel is összefüggésbe hozható.

Munkaviszonnyal kapcsolatos hátrányos megkülönböztetések

Egy esetben a hatóság 500.000 Ft-ra bírságolta azt a munkáltatót, amely próbaidő alatt megszüntette várandós munkavállalója munkaviszonyát, amint az áldott állapotról tudomást szerzett. Adatvédelmi auditjaink során sajnos még mi is gyakran tapasztaljuk, hogy akár a felvétel során, akár a munkaviszony során a nőket esetleges terhességükre, gyermekvállalási szándékukra vonatkozóan kérdezi a munkáltató. Nem győzzük hangsúlyozni, a munkáltató – egyes munkaköröket és beosztásokat kivéve – nem kérhet az anyától a várandósságára vonatkozó információt. Ha ilyen adat tudomására jut, azt pedig nem használhatja fel. És kiemelném hölgy olvasóimnak, hogy még próbaidő alatt is jogellenes lesz az elbocsátás ilyen indokkal. (lásd az Egyenlő Bánásmód Hatóság 122/2010. sz. határozatát)

Egy másik ügyben a munkáltató a jelentkező életkora miatt nem alkalmazta árufeltöltőnek, mondván a karácsonyi időszakban a diákmunkásokkal praktikusabb a feladatot ellátni. A hatóság ezt az indokolást arányosnak tartotta. Két éjszakai árufeltöltő pozíció esetében azonban bizonyított volt, hogy a panaszosnál jóval fiatalabb, és hasonló munkakörben tapasztalattal nem rendelkező munkaerőt vett fel az áruház. A cég 3 millió forint bírságot fizetett. (69/2010. sz. határozat)

Szolgáltatás megtagadása valamely személyes adatra alapozva

Az egyik bank az érintett 78 éves életkora miatt tagadta meg a hitelkártya szolgáltatást. A bank az elutasítást nem indokolta, főleg nem az életkorral. A hatóság megkeresésére kiderült, hogy a bank a 72 év felettiek igénylését 100%-ban elutasította. A hatóság 5 millió forintra bírságolta a bankot a tavaly kelt határozatában, figyelemmel arra is, hogy korábban már volt ügye a hatósággal életkor szerinti megkülönböztetés miatt. (188/2010. sz. ügy)

De volt olyan eset is, hogy egy szálloda tagadta meg a szolgáltatást egy pikkelysömörös vendégétől, mondván a betegsége következtében kárt okoz a bútorokban…

További ügyekről is olvashat a http://www.egyenlobanasmod.hu/index.php?g=jogesetek.htm címen.

Az adatkezelés célhoz kötöttségének elve

A fentiekből kiderül, hogy a hátrányos megkülönböztetésre alkalmas adatok kezelésével a szolgáltató, munkáltató csak a bajt keresi magának. Amikor valamilyen személyes adatot kezel az adatkezelő, jól meg kell gondolni, vajon tényleg szükséges-e a munkakör betöltéséhez, szolgáltatás teljesítéséhez az életkor avagy az egészségügyi állapotra vonatkozó, vagy bármilyen személyes adat…

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról.

Adatvédelmi tanácsadás szolgáltatásomról és az adatvédelmi auditálásról e szövegre kattintva olvashat.

Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
Környezetszennyező spam a környezetvédőktől

Környezetszennyő spam a környezetvédőktől Bármennyire is furcsa, az adatvédelem a környezetvédelmet is segítheti. Évente több mint 60 trillió spam kering...

Close