A Magyar Államkincstár személyes adatra való éhsége

Vajon mit kezd a Magyar Államkincstár (MÁK) a jogellenesen begyűjtött adatokkal?

Ma egy saját ügyemet ismertetem, de talán az Olvasó is kerülhet hasonló helyzetbe. Kisebbik lányommal kapcsolatos GYES igénylésemet beküldtem a MÁK ügyfélszolgálatára. A MÁK-nál beindult a gépezet…

A GYES igénylésem története

Egy hónappal ezelőtt GYES-t igényeltünk a MÁK illetékes kirendeltségén. A MÁK ügyintézője telefonon további adatok szolgáltatására kért. Miután ezt megtagadtam, a hatóság végzéssel kötelezte a Közép-magyarországi Regionális Egészségbiztosítási Pénztárat, hogy szolgáltassa ki részére többek között a következő adatokat: az édesanya (tehát nem az igénylő) munkahelyére vonatkozó adatokat, feleségem biztosítási jogviszonyára vonatkozó adatokat, feleségem és jómagam részére korábban folyósított ellátások adatait, természetesen ideértve a nagyobbik gyermekkel kapcsolatos adatokat is.

Nyomban az OEP belső adatvédelmi felelőséhez fordultam. Tiltakoztam az adatigénylés ellen, és kértem az adatigénylés megtagadását.

Tiltakozásom főbb indokai

1. A törvény a GYES folyósításának feltételéül csak azt szabja, hogy egy időben nem lehet több ellátást igénybe venni a gyermek után. Tehát teljesen lényegtelen, hogy korábban részesült-e családom a gyermekek után járó ellátásban vagy sem.

2. Az adatigénylés a 3 évesnél idősebb gyermekünk adataira is kiterjed, akivel kapcsolatosan sem GYES, sem GYED nem jár, az elbírálás szempontjából szintén lényegtelen az információ.

3. Nincs törvényi felhatalmazása a MÁK-nak, hogy a házastárs munkáltatójáról információt gyűjtsön, és emellett szintén lényegtelen az igény elbírálása szempontjából.

4. Az 1998. évi LXXXIV. törvény VI. fejezete meghatározza, hogy a Kincstár milyen adatokat tarthat nyilván, kezelhet. A törvény nem ad felhatalmazást ahhoz, hogy a korábbi ellátásokat is kezelje a Kincstár. E törvény 45. § (2) bekezdésének f) pontja a jogosult munkahelyének adatait engedi meg kezelni, míg a jogosult házastársának munkahelyét nem kezelheti. De egyébként is ugyanezen § (4) bekezdése alapján csak az elbíráláshoz szükséges adatok kezelésére kap a MÁK felhatalmazást.

5. Ugyanezen törvény 48. §-a meghatározza, hogy mely adatokat igényelheti meg a MÁK az OEP szerveitől. A kért adatok nincsenek e körben.

6. Az adatvédelmi törvény szerint csak olyan személyes adatot kezelhet az adatkezelő, amely elengedhetetlenül szükséges az adatkezelés céljának megvalósulásához (célhoz kötöttség elve), márpedig a kért adatok nem ilyenek, így az adatvédelmi törvény szerint is jogellenes ez az adatkérés.

Az ügy kimenetele

A Regionális Egészségbiztosítási Pénztár az adatkérést elutasította. Korrekt, részletes indokolással, ami az OEP szakembereinek munkáját dícséri. A mai napon megérkezett a GYES összege is a MÁK-tól, pedig adathoz máshonnan sem jutottak.

A történetnek azonban még nincs vége. Két éve, nagyobbik lányomra vonatkozó GYES-sel kapcsolatosan már volt egy hasonló ügyünk. A MÁK akkor is kért, akkor sem kapott adatot, és mégis el tudta bírálni az igényt.

Mások valószínűleg nem ennyire tudatosak személyes adataik, sőt gyermekük személyes adatait illetően, így kötelességemnek érzem, hogy megtegyek mindent annak érdekében, hogy a hatóság gyakorlata megváltozzon. Ennek érdekében közérdekű bejelentést tettem a Magyar Államkincstárnál, és közérdekű adat igénylésként tájékoztatásukat kértem, mennyi hasonló ügyük volt az elmúlt 5 évben, és hogy milyen intézkedést tesznek annak érdekében, hogy a későbbiekben ilyen másokkal se fordulhasson elő.

Természetesen beszámolok a fejleményekről.

Békés, családi együttlétben gazdag Karácsonyt kívánok mindenkinek!

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról.

Adatvédelmi tanácsadás szolgáltatásomról és az adatvédelmi auditálásról e szövegre kattintva olvashat.

Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
A nemzeti adatvagyonról szóló törvény mely adatkezelőkre vonatkozik?

Az egyes cégek által kezelt adatbázisok is az állam kezelésébe kerülnek? Négy hete írtam a nemzeti adatvagyonról szóló törvény tervezetével...

Close