A nemzeti adatvagyonról szóló törvény mely adatkezelőkre vonatkozik?

Az egyes cégek által kezelt adatbázisok is az állam kezelésébe kerülnek?

Négy hete írtam a nemzeti adatvagyonról szóló törvény tervezetével kapcsolatban. Az Országgyűlés hétfőn el is fogadta a törvényt. Azóta több ügyfelünk is arról kérdezett, vajon ők sem kezelhetik tovább adatbázisaikat?

A törvény rendelkezései

A nemzeti adatvagyonba a közfeladatot ellátó szervek által kezelt közérdekű adatok, személyes adatok és közérdekből nyilvános adatok összessége tartozik.

A törvény határozza meg azon nyilvántartások körét, amelyek kezeléséhez csak államigazgatási szerv vagy kizárólagos állami tulajdonú gazdálkodó szervezet nyújthat segítséget.

Fontos, hogy ezek jelenleg is állami adatkezelések, csak külső informatikai vállalkozások vesznek részt az üzemeltetésben. A magán adatkezelők magánadatbázisait az új törvény nem vonja állami kezelésbe.

Néhány adatkezelés, amelyet már csak az állam végezhet: egységes szociális nyilvántartás, lakcímnyilvántartás, földhasználati nyilvántartás, állami térképek, nyugdíj- és egészségbiztosítási nyilvántartás, ingatlan-nyilvántartás, útiokmány-nyilvántartás, szabálysértési nyilvántartás, adónyilvántartás, céginformáció, egyéni vállalkozók nyilvántartása.

Az elfogadott törvény a http://www.parlament.hu/irom39/01672/01672-0019.pdf linkre kattintva olvasható.

És egy érdekesség a nagyvilágból

Még egy érdekes cikket szeretnék megosztani: A Világgazdaság Online írása szerint a legnépszerűbb jelszó az 123456, a második helyezett pedig az, hogy jelszó, vagyis password, de nagy népszerűségnek örvend az 111111 jelszó is. A cikk a http://www.vg.hu/vallalatok/infokommunikacio/ne-legyen-az-a-jelszo-hogy-jelszo-335997 linken olvasható. Jó szórakozást kívánok hozzá!

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról.

Adatvédelmi tanácsadás szolgáltatásomról és az adatvédelmi auditálásról e szövegre kattintva olvashat.

Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
700 ezer forint bírság kéretlen telefonhívásért a Citibank részére

A PSZÁF is bekeményít Úgy tűnik, a hatóságok kezdik megelégelni a kéretlen telefonhívásokat is. Példértékű határozatot hozott a Pénzügyi Szervezetek...

Close