Egy családfakutatás adatvédelmi buktatói

Családfakutatás és adatvédelem

Blogom egyik olvasója ritka családnévvel rendelkezik. Készített egy honlapot, amelynek segítségével saját családja után kutat, és az eredményeket, felfedezett kapcsolatokat közzéteszi. Ez azonban nem minden családtagnak tetszik.

Élők adatai, elhunytak adatai

Az élő családtagok adatainak kezelésére az adatvédelmi törvény rendelkezéseit kell alkalmazni, míg az elhunyt rokonok adatait csupán a kegyeleti jog védi.

Az elhunytak adatainak ilyen célú honlapon való közzététele nyilvánvalóan nem sérti a jó hírnevüket, emléküket. Így az elhunytak minden olyan adatának (születési adatok, foglalkozás, lakóhely, fénykép) közzététele jogszerű, amely nem sérti jó hírnevét, vagy végrendeleti juttatásban részesült hozzátartozóját, esetleg közérdeket.

Az élők adatainak (ideértve a rokoni kapcsolatot is) közzététele azonban csak az érintettek hozzájárulásával történhet meg. Ha egy ritka vezetéknévvel rendelkező családról van szó, amely miatt a név önmagában konkrét személyt azonosíthat be, még az illető neve sem hozható nyilvánosságra hozzájárulása nélkül.

Annak nincs akadálya, hogy a családfa kutatója saját nyilvántartásában rendszerezze az információkat, a természetes személyek saját személyes céljait szolgáló adatkezelésekre ugyanis nem kell alkalmazni az Avtv.-t.

A családfa közzétételére szolgáló honlappal kapcsolatosan felmerülő további kérdések

Az üzemeltetőnek további kérdései is voltak, ezeket és a válaszokat összefoglalva osztom meg:

– Milyen adatbiztonsági intézkedéseket kell megtenni?
– Az átlagos védelmi rendszerek, eljárások szintjén elég maradni, sőt, mivel zömében nyilvánosságra hozott adatokról van szó, az azokkal való visszaélések ellen nem is igen lehet tenni.

– Szükséges-e adatvédelmi audit, bármilyen minősítése a honlapnak?
– Nem szükséges, mivel nem üzleti céllal üzemel a honlap.

– Készítene-e a PPOS adatvédelmi nyilatkozatot a portálra?
– Nem tartom szükségesnek a részletes adatkezelési tájékoztató kidolgozását. Egy általános közlemény is elegendő ebben az esetben, különösen a magán célú felhasználás miatt.

– A közösségi portálokon feltett képek, adatok felhasználhatók-e a honlapon?
– Nem. Saját célra felhasználható, de ez már egy másik portálon az érintett engedélye nélkül nem publikálható.

– El lehet-e helyezni linket a közösségi portálon lévő személyes adatlapra?
– Igen. Ez adatkezeléssel nem jár.

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról.

Adatvédelmi tanácsadás szolgáltatásomról és az adatvédelmi auditálásról e szövegre kattintva olvashat.

Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
Adatvédelem kontra adatnyilvánosság – új egyensúly?

A tegnapi napon rendezte meg az adatvédelmi biztos az "Adatvédelem kontra adatnyilvánosság - új egyensúly?" címmel nemzetközi konferenciáját. A konferencián...

Close