Adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi nyilatkozat, adatkezelési tájékoztató

Adatkezelési tájékoztató, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi szabályzat. Mik is ezek a fogalmak?

Az adatvédelem területére vonatkozó szabályok különféle dokumentumok közzétételét írják elő. Lássuk, pontosan mit, és hogyan…

A személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény (adatvédelmi törvény, Avtv.) írja elő a tárgybeli dokumentumok elkészítését, közzétételét, az ott meghatározott körben és módon.
A fogalmak nem szinonimái egymásnak, de természetesen ha tartalmilag jó dokumentum kerül jó helyre, akkor önmagában a rossz címzés még nem jelent jogsértést.
Nézzük, mi mit jelent:

Adatvédelmi nyilatkozat

Az adatvédelmi nyilatkozat alkalmas arra, hogy egy adatkezelő kinyilvánítsa elkötelezettségét ügyfelei személyes adatainak és az adatvédelemmel kapcsolatos jogainak tiszteletben tartására.
Egy rövid, általános rendelkezéseket tartalmazó dokumentum, amely az adatkezelés főbb elveit, és az adatkezelő kötelezettségvállalását határozza meg.

Az adatkezelési tájékoztató legtöbbet használt szinonimája.

Egy, a cégünk által készített adatvédelmi nyilatkozat elérhetősége: http://www.hirekmedia.hu/adatvedelmi-nyilatkozat

Adatkezelési tájékoztató

Az adatvédelmi törvény írja elő, hogy az adatkezelésekről az adat felvételekor részletes tájékoztatást kell adni. Érvényesen ugyanis csak akkor tud az érintett hozzájárulni személyes adatai kezeléséhez, ha ismeri az adatkezelés minden részletét.

Avtv. 6. § (1) Az érintettel az adat felvétele előtt közölni kell, hogy az adatszolgáltatás önkéntes vagy kötelező. Kötelező adatszolgáltatás esetén meg kell jelölni az adatkezelést elrendelő jogszabályt is.
(2) Az érintettet – egyértelműen és részletesen – tájékoztatni kell az adatai kezelésével kapcsolatos minden tényről, így különösen az adatkezelés céljáról és jogalapjáról, az adatkezelésre és az adatfeldolgozásra jogosult személyéről, az adatkezelés időtartamáról, illetve arról, hogy kik ismerhetik meg az adatokat. A tájékoztatásnak ki kell terjednie az érintett adatkezeléssel kapcsolatos jogaira és jogorvoslati lehetőségeire is.

E tájékoztatásnak elterjedt formája az adatkezelési tájékoztató közzététele. Minden személy, szervezet köteles az adatkezelésről tájékoztatást adni, aki személyes adatot kezel, kivéve a természetes személyek saját személyes céljait szolgáló adatkezeléseit.

Néhány a PPOS által készített adatkezelési tájékoztató: http://www.ikea.com/ms/hu_HU/privacy_policy/PPOS_Adatkezelesitajekoztato_IKEA_honlap_20090309.pdf, http://www.profession.hu/docs/Profession_adatkezelesi_tajekoztato_200907.pdf,
http://www.officedepot.hu/adatvedelem.html

Adatvédelmi szabályzat

Az Avtv. 31/A. §-a meghatározza azon adatkezelők körét, akik belső adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzatot kötelesek alkotni. Ezenfelül más jogszabály is előírhatja a szabályzat elkészítését.

Az adatvédelmi törvény a következő adatkezelők részére írja elő a kötelezettséget:

– országos hatósági, munkaügyi vagy bűnügyi adatállományt kezelő, illetőleg feldolgozó adatkezelők és adatfeldolgozók;
– pénzügyi szervezetek;
– távközlési és közüzemi szolgáltatók;
– egyéb állami és önkormányzati adatkezelők
.

A fenti dokumentumok a szerzői jog által védett művek, így ezek másolása, átdolgozása csak a szerző írásbeli engedélyével lehetséges. Ellenkező esetben a szerzői jog jogosultja polgári és büntetőjogi úton léphet fel a jogosulatlan felhasználó ellen.

Cégünk fő profilja az adatvédelmi auditálás mellett az adatkezeléssel kapcsolatos fenti dokumentumok elkészítése – szakmai felelősségvállalással – , hogy az adatkezelő cégeknek csak arra kelljen figyelniük, amihez értenek.

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelemmel és a közérdekű adatok nyilvánosságával kapcsolatos információkról.

Név:*
Email:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
Nyilvános az állami, önkormányzati cégek vezetőinek fizetése

Hatályba lépett a köztulajdonban álló gazdasági társaságok működésének átláthatóbbá tétételéről szóló 175/2009. (VII.27.) Korm. rendelet. 2009. szeptember 15-én kell közzétenni...

Close