A hirdető és a közvetítő szolgáltató passzivitását is bünteti az NMHH

Ha a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság nyilatkozattételre vagy adatszolgáltatásra hív fel…

Ha az NMHH nyilatkozattételre vagy adatszolgáltatásra hívja fel a hirdetőt, a közvetítő szolgáltatót vagy más érintettet, és ennek a szolgáltató nem tesz eleget, a hatóság a mulasztás miatt is bírságol, nem csak a spam küldés miatt.

Nem csak a kéretlen elektronikus hirdetésért bírságol a hatóság

Korábban beszámoltam arról, hogy a hatóság elektronikus hirdetésekkel kapcsolatos felügyeleti eljárásaiban gyakori a hirdető passzivitása. A hatóság nyilatkozattételre hívja fel a hirdetőt, de a hirdető válaszra sem méltatja a megkeresést. Ezzel a hatóság spamek elleni „harcát” hátráltatja a hirdető, és a jogszerűen működő vállalkozás kerül versenyhátrányba.

Most ismertetek két ügyet is, ahol a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság az eljárás lefolytatását akadályozó szereplőket bírságolt meg.

NMHH vs. Start Utazás Kft.

A hatóság bejelentésre felügyeleti eljárást indított a kft. ellen, kéretlenül küldött e-mail hírlevél miatt. Az eljárás megindításáról 2010. április 7-én levélben értesítette a hirdetőt, és nyilatkozattételre hívta fel mind az elektronikus hirdetésküldési gyakorlatának bemutatása tekintetében, mind pedig a konkrét panaszos ügyében. A hatóság tájékoztatta a hirdetőt, hogy a Ket. 61. § (1) bekezdése alapján a nyilatkozattétel elmulasztása esetén egymillió forint eljárási bírság kiszabásának van helye.

A hirdető nem tett nyilatkozatot, így annak elmaradása a tényállás felderítését, a hirdető gyakorlatának vizsgálatát akadályozta. A hatóság a hirdetővel szemben 25.000 Ft eljárási bírságot szabott ki.

Mindezeken túl a Start Utazás Kft.-t 150.000 Ft elektronikus kereskedelmi bírság megfizetésére is kötelezte.

NMHH vs. Telenor Magyarország Zrt.

Azt gondolnánk, hogy egy http://777url.com/K8C illetve http://smsrush.info/total/  külföldi címeken elérhető oldalakat reklámozó spamek tekintetében a hatóság nem tud bírságot kiszabni.

A nemrég lezárult ügyben kiderült, érdemes a külföldi címekről üzemeltetett, magyar oldalakat hirdető spamekkel kapcsolatosan is bejelentést tenni a hatóságnál.

A hivatkozott címeken ugyanis a Telenor kezelésében lévő, 06-90/619-911-es SMS szám volt megadva, amely lehetővé tette volna a hirdető azonosítását – ha a Telenor a hatóság megkeresésére kiadta volna az előfizető adatait. A Telenor azonban törvényi kötelezettségét megszegte, a hatóságot előfizetőjéről nem informálta.

Mivel a Telenor Magyarország Zrt., mint közvetítő szolgáltató nyilatkozatának elmulasztásával akadályozta az elektronikus hirdető felderítését és elmarasztalását, a hatóság 100.000 Ft elektronikus kereskedelmi bírság megfizetésére kötelezte.

A határozatok megtekinthetők a http://www.nmhh.hu/?id=dokumentumtar&mid=1297&lang=hu címen.

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról.

Adatvédelmi tanácsadás szolgáltatásomról és az adatvédelmi auditálásról e szövegre kattintva olvashat.

Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

2 hozzászólás »

 
  • Konrad szerint:

    Én azért a Telenor esetében megvárnám a másodfokot, ha lesz. Nem az van, hogy csak akkor adhat ki infó, ha arra bíróság vagy ügyészség kötelezi? Te vagy a jogász, te talán tudod. Az NMHH meg egyik sem…

  • Szia Konrád!

    Az Eker. tv. 14/B. § (1) bekezdése alapján a közvetítő szolgáltató az NMHH megkeresésére köteles adatot szolgáltatni. Ha ezt elmulasztja, együtt felel a hirdetővel.

 

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
Európai Unió: Engedély kell még a sütizéshez is

Engedély kell a cookie használatához Ugyan közeleg a május 25-i határidő, még egyetlen EU tagállam sem ültette át jogrendszerébe a...

Close