Az Európai Bizottság elindítja az EU–USA adatvédelmi pajzsot

2016. július 12-én az EB egyhangúan elfogadta az EU-USA adatvédelmi pajzsot.

Ez egy olyan új keretmegállapodás, amelynek két célja van: egyrészt hogy védje azon uniós polgárok jogait, akiknek a személyes adatait az Egyesült Államokba továbbították, másrészt egyértelmű jogi helyzetet teremt azon vállalkozások számára, amelyek ezt végrehajtják.

A keretrendszer az alábbi tartalmi elemekre épül:

  • Adatkezelő vállalatokra vonatkozó szigorú kötelezettségek: rendszeres frissítések és felülvizsgálatok.
  • Az egyesült államokbeli kormányzati hozzáférésre vonatkozó egyértelmű biztosítékok és átláthatósági kötelezettségek: Az Egyesült Államok biztosítékokat adott az Uniónak arra nézve, hogy a közigazgatási szervek bűnüldözési vagy nemzetbiztonsági célú adathozzáférése tekintetében egyértelmű korlátozásokat, biztosítékokat és felügyeleti mechanizmusokat fognak alkalmazni.
  • Az egyének jogainak hatékony védelme: azok a polgárok, melyek úgy vélik, hogy nem megfelelően kezelik az adataikat a pajzs keretein belül, saját nemzeti adatvédelmi hatóságaikhoz fordulhatnak, amelyek  kivizsgálják és rendezik az uniós polgárok panaszait.
  • Éves közös felülvizsgálati mechanizmus: nyomon követik az adatvédelmi pajzs – és ezen belül a bűnüldözési és nemzetbiztonsági célú adathozzáférésre vonatkozó kötelezettségek és biztosítékok – működését.

(Forrás: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-2461_hu.htm)


 

A cikk megírásához a Wolters Kluwer Új online Jogtára nyújtott segítséget.

Adatvédelmi tanácsadás szolgáltatásomról és az adatvédelmi auditálásról e szövegre kattintva olvashat.

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról.

Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

1 hozzászólás »

 
 

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
Őszi adatvédelmi képzések 2016

Őszi adatvédelmi oktatások - 2016 Idén először lesz szó a 2018-ban hatályba lépő új európai adatvédelmi rendeletről, amelyre érdemes időben felkészülni. Emellett a szokásos adatvédelmi...

Close