Infotv. határidők változása – 2016. január 1.

Változások az Infotv.-ben

A közigazgatási bürokráciacsökkentéssel összefüggő törvénymódosításokról szóló 2015. évi CLXXXVI. törvény (röviden: salátatörvény) az Infotv. egyes rendelkezéseit is módosítja.

A közigazgatási szervek mellett a gazdálkodó szervezeteket és egyéb adatkezelőket is érintik a változások!

Az Infotv. 15. §-a szerinti, a személyes adatkezelésekről és adattovábbításokról való tájékoztatáskérésnek a korábbi 30 nap helyett 25 napon belül kell eleget tenni.

15. § (4) Az adatkezelő köteles a kérelem benyújtásától számított legrövidebb idő alatt, legfeljebb azonban 25 napon belül, közérthető formában, az érintett erre irányuló kérelmére írásban megadni a tájékoztatást.

Szintén 30 napról 25 napra szállították le az adatkezelő egyes kérelmeinek elutasítására nyitva álló határidőt.

18. § (2) Ha az adatkezelő az érintett helyesbítés, zárolás vagy törlés iránti kérelmét nem teljesíti, a kérelem kézhezvételét követő 25 napon belül írásban vagy az érintett hozzájárulásával elektronikus úton közli a helyesbítés, zárolás vagy törlés iránti kérelem elutasításának ténybeli és jogi indokait…

A módosítások 2016. január 1-jén lépnek hatályba.

Az adatkezelési tájékoztatókban és az adatvédelmi szabályzatokban az új határidőket decemberben átvezetni szükséges.

A cikk megírásához a Wolters Kluwer Új online Jogtára nyújtott segítséget.

Adatvédelmi tanácsadás szolgáltatásomról és az adatvédelmi auditálásról e szövegre kattintva olvashat.

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról.

Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

2 hozzászólás »

 
  • Kedves Zoltán!

    Mindig örömmel olvasom az Ön figyelemfelhívó írásait. Nagy segítséget jelent az adatvédelmi feladatok jogszerű ellátásához. Amikor néhány hónappal ezelőtt hallgattam az előadását tapasztaltam, hogy milyen nagyon sokan érdeklődnek a téma iránt. Mivel különböző gazdasági területekről érkeztünk (Web áruházat működtető, közműszolgáltató,stb.)- igyekeztünk figyelemmel lenni másokra is, – így nem tettünk fel olyan szakmai kérdéseket, ami pedig nagyon foglalkoztatna bennünket.
    Ezért szeretném megkérdezni, nem tervez-e a jövőben olyan szakmai napot, vagy képzést, amit kifejezetten közműszolgáltatók részére tartana. Igény bizonyára lenne rá, hiszen sokszor egymástól kérdezgetünk dolgokat és nem gondolnám, hogy minden esetben sikerül szakszerűen válaszolni.
    Minden eddigi segítségét megköszönve, további jó munkát kívánok Önnek! Svébisné dr. Fekete Magdolna

  • Kedves Magdolna!

    Köszönöm elismerő szavait.
    Kifejezetten közmű-napot nem tervezek, de ha szakmai érdekképviseleti szervezetük felkér, szívesen megyek.

 

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
Nyilvános az adatvédelmi nyilvántartás – NAIH online ügyintézés

Változások a NAIH honlapján A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság honlapján (www.naih.hu) számos újítás jelent meg. Ezek nagyban segítik mind...

Close