Az adatfeldolgozó alvállalkozót is igénybe vehet

Adatfeldolgozó adatfeldolgozója

2013. július 1-jei hatállyal módosul az Infotv., egy régi adósságát törlesztette a jogalkotó. A törvény lehetővé teszi, hogy az adatfeldolgozással megbízott társaság a feladata ellátásához további alvállalkozót vegyen igénybe, részére a személyes adatokat átadja.

A korábbi szabályozás

A korábbi adatvédelmi törvényből megörökölte az Infotv. az adatfeldolgozói alvállalkozó igénybevételének tilalmát, miszerint:

10. § (2) Az adatfeldolgozó tevékenységének ellátása során más adatfeldolgozót nem vehet igénybe.

Ugyan különféle technikákkal a szabály megkerülhető volt oly módon, hogy az érintettek információs önrendelkezési joga ne sérüljön, de mégis nehézkessé tette az adatfeldolgozás egyes részfolyamatainak kiszervezését.

A szakma, illetve a NAIH többször is kifogásolta a törvény rendelkezéseit, a jogalkotó pedig lépett.

Az al-adatfeldolgozó igénybevételének feltételei

Az Infotv. hivatkozott bekezdése 2013. július 1-jén már a következő szöveggel lesz hatályos:

10. § (2) Az adatfeldolgozó az adatkezelő rendelkezése szerint vehet igénybe további adatfeldolgozót.

Amennyiben tehát az adatkezelő úgy rendelkezik, az adatfeldolgozó további adatfeldolgozót is igénybe vehet, nincs szükség arra, hogy az adatfeldolgozó alvállalkozójával az adatkezelő közvetlenül is jogviszonyba kerüljön.

Az igénybe vett al-adatfeldolgozó felelősségére, adatbiztonsági kötelezettségére egyebekben a törvényben meghatározottak irányadók.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy az Infotv. 20. §-a alapján kötelező megnevezni az adatkezelési tájékoztatóban az adatfeldolgozókat, így az al-adatfeldolgozót is, és adatai szerepelni fognak az adatvédelmi nyilvántartásban is. Ez az előírás csak akkor teljesülhet, ha az adatfeldolgozó tájékoztatja az adatkezelőt az általa igénybe vett adatfeldolgozókról.

A cikk megírásához a Wolters Kluwer Új online Jogtára nyújtott segítséget.

Iratkozzon fel hírlevelemre, és töltse le ingyen az új adatvédelmi törvény változásairól, főbb rendelkezéseiről szóló elemzést!

Adatvédelmi tanácsadás szolgáltatásomról és az adatvédelmi auditálásról e szövegre kattintva olvashat.

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról.

Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
A Google engedélyt kér a cookie kezelésére

Néhány nappal ezelőtt a Google bejelentette, mivel elsődleges céljának tekinti, hogy megvédje felhasználói személyiségét és biztonságát, cookie-t ezentúl csak a...

Close