Közadatok újrahasznosítása

Közadatok újrahasznosítása

Elfogadta az Országgyűlés a közadatok újrahasznosításáról szóló T/6585. számú törvényjavaslatot, így január elsejétől fizetni kell a közérdekű adatért, ha további pl. üzleti felhasználásból igényeljük.

Közadat újrahasznosítása

A 2003/98/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv lehetőséget biztosít arra, hogy a közszféra által előállított egyes adatokat piaci-üzleti célból újrahasznosítsák, és erre a közérdekű adatigényléshez képest speciális szabályok jöttek létre.

Nagyon fontos leszögezni, hogy a törvény nem korlátozza az Alaptörvényben és az Infotv.-ben deklarált jogot a közérdekű és a közérdekből nyilvános adatok megismerésére. A törvényt ugyanis csak akkor lehet alkalmazni, ha az adatot igénylő kérelmező úgy nyilatkozott, hogy a közadatot újrahasznosítás céljából igényli. [törvény 1. § (2) bek.] Ha ilyen nyilatkozatot nem tesz az igénylő, akkor továbbra is az Infotv. szerinti adatigénylési eljárást kell lefolytatni.

Felmerül a kérdés, akkor mi értelme a törvénynek? Senki nem fog nyilatkozni a további felhasználási célról, és így senki nem fog az e törvény által megengedett, illetve a felhatalmazása alapján kiadott rendeletek szerint díjat fizetni a közérdekű adatért.

A törvény azonban lehetővé teszi azt, hogy a jövőre vonatkozóan is megállapodjon az adatkezelő és az adatigénylő az adatok későbbi rendelkezésre bocsátásáról. Ha például valaki nem szeretne rendszeresen adatot igényelni, és 15 napot várni az adat kiadására, megállapodhat az adatkezelővel – hogy díj ellenében – folyamatosan küldi a frissen előállított közérdekű adatokat. Ilyen felhasználási lehetőség lehet például az Országos Meteorológiai Szolgálat által előállított, időjárással kapcsolatos adat online hozzáférhetővé tétele.

Közzétételi kötelezettség minden közfeladatot ellátó szerv részére

Nagyon fontos, hogy minden állami vagy helyi önkormányzati feladatot, valamint jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot ellátó szerv illetve személy köteles az Infotv.-ben meghatározott módon közzétenni az újrahasznosítás céljából rendelkezésre bocsátható közadatokkal kapcsolatos információkat az adatkezelő általános közzétételi listájában.

Díjfizetés

A közfeladatot ellátó szerv díjat kérhet az adatok rendelkezésre bocsátásáért, kérelemre a díjszámításának alapját az adatkezelő megjelöli. A díj tartalmazhat nyereséghányadot, mely legfeljebb 5 % lehet. Miniszteri rendelet meghatározhatja az adatok rendelkezésre bocsátásának díját.

A kérelem elintézése

A közfeladatot ellátó szerv a kérelemről 20 munkanapon belül dönt. A határidőt egyszer 20 munkanappal meghosszabbíthatja. Ez azonban jóval hosszabb határidő, mint az Infotv. szerinti 15+15 nap.

A felek újrahasznosítási megállapodást kötnek. A szerv a közadatot az igénylő által igényelt formátumban, módon és nyelven adja át az igénylőnek. Az adat átalakítására – kivételek mellett – a szerv kötelezhető azzal, hogy az átalakítás költségeit az igénylő viseli.

A törvény 2013. január 1-jén lép hatályba.

A cikk megírásához a CompLex Ügyvéd Jogtár Prémium verziója nyújtott segítséget.

Iratkozzon fel hírlevelemre, és töltse le ingyen az új adatvédelmi törvény változásairól, főbb rendelkezéseiről szóló elemzést!

Adatvédelmi tanácsadás szolgáltatásomról és az adatvédelmi auditálásról e szövegre kattintva olvashat.

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról.

Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
800ezer, 2millió, 5millió forint – ilyen bírságokat szabott ki az Adatvédelmi Hatóság

A januárban felállt Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) márciusban hozta meg az első, bírságot kiszabó határozatait. Márciusban három adatkezelőt...

Close