Kéretlen elektronikus hirdetés: már első alkalommal is bírságol az NMHH

Az NMHH 2011. évi beszámolója

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2011-ben kérelemre 25 db felügyeleti eljárást, hivatalból 64 db átfogó hatósági ellenőrzést folytatott le, összesen 650.000 Ft bírság kiszabásával.

Az NMHH 2011. évi tevékenysége

A Hatósághoz a tavalyi évben 507 db elektronikus hirdetésküldéssel kapcsolatos megkeresés érkezett. Nem várható, hogy az idei évben ettől több ügye lenne a Hatóságnak, különös tekintettel arra is, hogy 3.000 Ft-ra nőtt az eljárás megindításához szükséges illeték mértéke.

A panaszok

A panaszosok 87%-ban a hirdető e-mail küldési gyakorlatát kifogásolták, 63 panasz érkezett az SMS-ekre, és egy darab panasz a fax reklámra. A legfőbb probléma továbbra is az, hogy a hirdetést hozzájárulás nélkül küldik ki, vagy nem biztosítják a működő leiratkozási lehetőséget.

2011-ben kérelemre 25 db felügyeleti eljárást, hivatalból 64 db átfogó hatósági ellenőrzést folytattak le, 6 ügyben összesen 650.000 Ft bírság kiszabásával. Két esetben olyan cég kapta a bírságot, aki első alkalommal követte el a jogsértést.

A Hatóságnak az a tapasztalata, hogy már az eljárás megindításáról szóló tájékoztatást követően sok hirdető orvosolja a jogellenes gyakorlatát, nem várja meg az elmarasztaló határozatot.

A cikk megírásához a CompLex Ügyvéd Jogtár Prémium verziója nyújtott segítséget.

Iratkozzon fel hírlevelemre, és töltse le ingyen az új adatvédelmi törvény változásairól, főbb rendelkezéseiről szóló elemzést!

Adatvédelmi tanácsadás szolgáltatásomról és az adatvédelmi auditálásról e szövegre kattintva olvashat.

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról.

Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

8 hozzászólás »

 
  • kijo szerint:

    Nem túl alacsony a bírság összege? Átlag 100.000 Ft. ügyenként, ez simán belefér egy nagyobb marketing kampány költségvetésébe. Megéri spamelni? 6-ból négyen ugye nem először…

  • Ildikó szerint:

    Tisztelt Kulcsár Zoltán!

    Szorosan nem ide kapcsolódik a kérdés, de szeretném feltenni Önnek.

    Tavaly ősszel beküldtem a hírlevélküldésre vonatkozó dokumentumot. Hírlevélküldési nyilvántartási számot illetve egyéb visszajelzést azóta sem kaptam. Ön szerint érdemes rákérdezni, vagy tényleg ilyen hosszú az átfutási idő?

    Köszönettel,
    Horváth Ildikó

  • Tisztelt kijo!

    Relatív, hogy alacsony-e vagy sem, szerintem is foghatna a Hatóság tolla vastagabban, mert így versenyhátrányba kerülnek a jogszerűen reklámozó cégek.

  • Tisztelt Horváth Ildikó!

    A tavaly beérkezett kérelmek többsége valóban nem került még feldolgozásra.
    Érdemes újra beküldeni, és akkor néhány hetünk belül megküldik Önnek az azonosítót.

  • Kolumbán Sándor szerint:

    Tisztelt Kulcsár úr!

    Rendszeresen kap a cégünk elektronikus direkt marketing leveleket. Ezekkel kevés gondunk van, általában le lehet iratkozni a címlistákról vagy egyszerűen tiltó listára lehet tenni a renitens küldőket.

    A postai úton érkező küldeményekkel már nem ilyen egyszerű a helyzet. Van olyan cég, amely többszöri kifejezett kérésem ellenére is rendszeresen küld papír alapú DM küldeményeket, amikre semmi szükségünk.

    Azt szeretném megtudni, hogy van valamilyen mód, vagy szabályozás arra, hogy az ilyen postai küldeményeket is letiltsuk? Kiemelném, hogy nem magánszemély, hanem jogi személy a címzett.

    Válaszát előre is köszönöm!

    Üdvözlettel:

    Kolumbán Sándor

  • Tisztelt Kolumbán Sándor Úr!

    Sajnos a cég semmit nem tehet a küldemények ellen, csak a privát szférát, a magánszemélyek elérhetőségi adatait védi a törvény.

  • Erta szerint:

    Szerintem azt kellene buntetni aki ideges lesz egy emailtől és annyi ideje van a semmittevésben, hogy feljelentésekkel foglalja le magát. Ha zavar egy feladótól érkező email akkor 90%-ban le lehet íratkozni arról a listáról a maradék esetekben pedig két klikkeléssel automatikusan szemétbe tehető.

    A postaládába érkező töméntelen kiadvány viszont tényleg káros. Volt, hogy a személyes levelemet a postás éppen csak betudta erőszakolni a postaládába. Vagy volt olyan, hogy észre sem vettem a sok szemét között megbúvó fontos levelet, ami így elkallódott. Na az ezek küldőit tényleg büntetném!

  • Tisztelt Erta!

    Az én véleményem szerint mindkettő káros.

 

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
Rendőrségi határozatok az interneten – biztonsági öv bekötésének elmulasztása miatt

Közigazgatási határozatok a www.police.hu oldalon A biztonsági öv használatára vonatkozó szabályok megsértése miatt 15.000 Ft közigazgatási bírság. Ez rendben is...

Close