Miért kérnek annyi adatot egy fitneszteremben?

Lánchíd Rádió interjú

Tegnap a Lánchíd Rádió Kalauz műsora érdekes témával foglalkozott, és kérte véleményemet élő adásában. Ön milyen adatokat hajlandó megadni például egy fitneszterembe a belépésnél? Miért kérik a szolgáltatók az adatainkat, és visszaélhetnek-e ezekkel?

Az adatkezelés célhoz kötöttségének elve

Az Infotv. 4. §-a – hasonlóan a korábbi adatvédelmi törvényhez – előírja, hogy személyes adatot csak meghatározott célból lehet kezelni, amennyiben az az adatkezelés céljának megvalósulásához elengedhetetlen, és ekkor is csak a cél megvalósulásához szükséges mértékben. A törvény tiltja az ún. készletező adatkezelést.

A riportban kiderült, hogy egyes fitnesztermek elég tág körben kérnek adatokat a regisztrációkor, anélkül, hogy tájékoztatnák az ügyfelet arról, milyen célból is van szükség az adatokra. Még az ügyfél kifejezett érdeklődésére sem kap tájékoztatást… Pedig a törvény szerint már az adatkezelés megkezdése előtt el kellene mondani, milyen célból, mennyi ideig kezelik az adatokat.

De vajon milyen célból kell megadni a személyi igazolvány számot, vagy épp édesanyánk nevét, egy egyébként is fényképes fitneszbérlet igénylésekor? Azt gondolom, hogy nem indokolt az adatkérés. Ha az a cél, hogy ne élhessenek vissza a bérlet átruházásával a vendégek, akkor a fényképes azonosítás megfelelő és egyben elegendő is, további azonosító adatra nincs szükség. A név, számlázási cím elkérése is indokolt a beazonosítás céljából, azonban ha kapcsolattartási adatokat is elkérünk, úgy ezek direkt marketing (pl. hírlevél küldés) célra csak akkor használhatók fel, ha ehhez külön, kifejezetten hozzájárult.

A fitneszterem által kezelt adatok és a visszaélés lehetősége

Egyes fitneszközpontokban a fényképes, mágneskártyás bérlet segítségével a kondigépek a használat idejét, a beállított fokozatot, az edzés intenzitását, az elégetett kalóriák számát is rögzítik. A személyi edző számára ezek fontos információk, és az edzésterv elkészítése szempontjából fontos adatok. Azonban csak akkor lesz jogszerű az adatok ilyen célú kezelése, ha az adatkezelés részleteiről az érintett személyeket előzetesen tájékoztatják.

Ha félünk a visszaélésektől, nem kell megadjuk a hozzájárulást az adatkezeléshez. Milyen visszaélésekre számíthatunk? Például a testsúly, az edzési adatok nagyon fontos információk lehetnek egy fitt ételeket készítő ételfutár cégnek, különösen ha az adatokhoz egy e-mail cím is jár. Előzetes hozzájárulás nélkül az ilyen adatok direkt marketing célú átadása akár bűncselekmény is lehet.

Ehhez hasonló példákkal várok mindenkit a két napos belső adatvédelmi felelős képzésemen.

A cikk megírásához a CompLex Ügyvéd Jogtár Prémium verziója nyújtott segítséget.

Adatvédelmi tanácsadás szolgáltatásomról és az adatvédelmi auditálásról e szövegre kattintva olvashat.

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról.

Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

12 hozzászólás »

 
  • Dér Bálint szerint:

    Üdvözlöm!

    Lenne egy olyan kérdésem, hogy internetes adatbázisba, ha a jelszavam elfelejtése után többszöri kérésre sem adnak új belépési kódot, illetve nem hajlandóak kitörölni az adatlapot, mi a teendő?
    Már a tulajdonossal is beszeltem emiatt de semmi változás nem történt az ügyben.
    Elvileg 24 órán belülre ígérik az új belépőkód megküldését de egyáltalán semmit nem küldenek.
    Esetleg tudna nekem ebbem segíteni?

    Tisztelettel, Dér Bálint

  • Tisztelt Dér Bálint Úr!

    Amennyiben Ön tudja igazolni, hogy az Öné a hozzáférés, akkor a szolgáltató köteles a fiókjához való hozzáférést biztosítani. Ha ennek nem tesz eleget, az adatvédelmi hatósághoz érdemes fordulnia.

  • Bia szerint:

    Tisztelt Kulcsár Úr!

    Egyetértéssel, mondhatni elégtétellel olvastam fenti bejegyzését. Mi a véleménye, kitilthatnak-e az edzőteremből, ha megtagadom személyes adataim megadását?
    Nemrég bérletet váltottam egy fitneszterembe, ahol fénykép készült rólam, valamint egy részletes kérdőívet kértek kitölteni. Kértem, hogy erre ne legyen szükség, majd miután erősködtek, fals adatokat adtam meg, és ezt jeleztem is a recepciósnak. Nem adtak elfogadható magyarázatot arra, miért is van minderre szükség.
    A második látogatás alkalmával a terem vezetője közölte, hogy amennyiben nem a valós adataimat adom meg, visszaadja a bérletem árát, és kitilt a teremből — ami a harmadik látogatásom során meg is történt, mivel továbbra sem láttam értelmét, hogy ezeket megadjam.
    Az a kérdés egyik oldala, hogy akarnék-e ilyen helyre járni, de most nem ezért írok. A kérdés az, hogy dönthet-e egy ilyen, magántulajdonban lévő cég, hogy a területén a meghirdetett díjon felül a személyes adatok közlését is a szolgáltatás használatának feltételéül szabja.

    Kíváncsian várom válaszát,
    üdvözlettel,
    Bia

  • Tisztelt Bia!

    Az én álláspontom szerint nem jogszerű az ilyen típusú adatkezelés. Érdemes lenne az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnia, aki határozatában kötelezheti a jogellenes adatkezelés megszüntetésére.

  • Gyula szerint:

    Tisztelt Kulcsár Úr!
    Az alábbi kérdésben lennék kíváncsi az álláspontjára: Feleségem vásárolt egy háztartási kisgépet az egyik műszaki áruházlánc boltjában. Elmondása szerint a fizetéskor meg kellett adnia a személyes adatait:nevét, lakcímét,arra hivatkozva, hogy kiszállítási címet kell írniuk! Mivel furcsának tartottam, többször is megkérdeztem, hogy biztos ez, hiszen kiszállítást nem kért. Az utána vásárló hölgy egy vasalót vett, ugyanúgy ezeket az adatokat kellett megadnia? Tud-e Ön ilyen jogszabályról ami ezt előírja?

    Üdvözlettel: Gyula

  • Kedves Gyula!

    Nincs ilyen jogszabály. Nem tudom, mi lehetett az adatkérés célja.

  • Vass Dávid szerint:

    Tisztelt Szakértő Úr!

    Egy cég egészségmegőrző/javító szolgáltatást nyújt ügyfelei számára, amely keretében rögzítésre kerülnek a személyazonosító adatok mellett egyes egészségi állapotra vonatkozó adatok is (pl. a kezelés során az ügyfél vérnyomása, pulzusa) a célból, hogy a szolgáltatás többszöri igénybevétele esetén nyomon követhető legyen a javulás. Kérdés, hogy az Infotv. (2011. évi CXII.) és az 1997. évi XLVII. törvény értelmében Ön szerint a cég (Kft.) egyáltalán jogosult egészségi állapotra vonatkozó adatot, vagy egészségügyi adatot kezelni? És ezt az adatkezelést be kell jelentenie a NAIH felé az Infotv. 65.§ (3) bekezdés c pontjára tekintettel? (szerintem nem.)

    Köszönöm a segítségét!

    Üdvözlettel:
    Vass Dávid

  • Tisztelt Vass Dávid Úr!

    Az érintettek írásbeli hozzájárulásával, az adatkezelés cél, időtartam, stb. paraméterekről szóló részletes tájékoztatás mellett kezelhetnek egészségi állapotra vonatkozó adatot.

    Ha Önök „egészségügyi ellátás”-t végeznek, akkor nem kell az adatkezelést bejelenteni, de ha nem, akkor a vázolt adatkezelés bejelentési kötelezettség alá tartozik.

  • Kiss Lujza szerint:

    Tisztelt Szakértő,
    Szeretném kérdezni, hogy egy több alkalmas előadást szeretnénk tartani, melynél a résztvevők adatait szeretnénk elkérni (név, telefonszám, email cím) időpont egyeztetés, információközlés céljából.
    Jól gondolom, hogy szükséges egy adatkezelési tájékoztatót tartalmazó adatkezelési hozzájárulást részükről aláírni, mielőtt a kért adatokat megadják?

    Köszönettel:
    Kiss Lujza

  • Kiss Lujza szerint:

    Tisztelt Szakértő,

    Lenne még egy kérdésem, ha szabad: cégünk weboldalán van hírlevél feliratkozás, melynek célja a tájékoztatás eseményekről, előadásokról, kurzusokról. Ehhez kértünk és van is már NAIH számunk. A feliratkozáskor nevet és email címet kérünk.
    Az előadásoknál szeretnénk kérni pluszban telefonszámot is. Ehhez kérni kellene egy új NAIH számot vagy elegendő a nyomtatványon megjelölni a telefonszám esetében, hogy megadása opcionális?
    Illetve ezt az adatkezelési számot a nyilatkozaton gondolom fel kell tüntetni ugye?

    Hálás köszönettel:
    Kiss Lujza

  • Tisztelt Kiss Lujza!

    Igen, tájékoztatást követően hozzájárulást kell kérni az adatkezeléshez.

  • Tisztelt Kiss Lujza!

    Ha a bejelentett adatkezelésben telefonszámot nem jelöltek meg, akkor módosítani kell a bejelentett adatkezelést az adatvédelmi nyilvántartásban.
    Javasolt feltüntetni az adatfelvételkor az azonosítószámot.

 

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
A munkahelyi/bolti csomagátvizsgálás szabályai

Kérem, mutassa meg a táskáját! Munkahelyeken, főleg gyárakban gyakran kérik a dolgozókat a táskák kinyitására, akár minden munkanap végén. De...

Close