Mi lesz Veled, ADATVÉDELEM?

Viharosan indul az év

2012. január 1-jén hatályba lépett az új adatvédelmi törvény. Felállt az új adatvédelmi hatóság, Péterfalvi Attila vezetésével megkezdte munkáját. Megindultak a támadások, de vajon az adatvédelem érvényesülésére is figyel valaki?

A személyes adatok védelme és a közérdekű adatok nyilvánossága érdekel valakit?

A Kormány, az adatvédelmi törvény, az adatvédelmi hatóság és Péterfalvi Attila irányában megfogalmazott kritikák elérték azt a szintet, amely veszélyt jelent az adatvédelemre és az információszabadságra. Én igyekeztem távol állni ezektől a kérdésektől, de nehéz…

Az adatvédelem témakörében megrendelt sajtófigyelés miatt kapott hírek másról sem szólnak, mint a politikai hangvételű kritikákról. Nem értem, hogy az adatvédelemmel foglalkozó néhány tucat szakember miért egymás ellen dolgozik, és miért nem az információs alapjogok érvényesülése érdekében tevékenykednek?

Mindenki elvárja az adatvédelmi hatóságtól, hogy független legyen. Ez nagyon jó. A függetlenség számomra azt jelenti, hogy a hatóság külső befolyástól mentesen, kizárólag szakmai szempontoktól vezérelve lássa el a feladatát. Azonban az Európai Unió, a politikai pártok, a magyar adatvédők egy része pont kívülről próbálja meg a hatóság működését és vezetőjének személyét munkájában befolyásolni… Tehát a mindenkori kormánytól legyen független, de mindenki mástól legyen függő?

Ahogy korábban is írtam, valóban lehet joggal kritizálni az új törvény egyes rendelkezéseit, valóban kérdéseket vet fel az adatvédelmi biztos elmozdítása, a sajtóhírekből úgy tűnik, a biztosi hivatal munkatársaitól való elválás sem volt felhőtlen, de ettől még nem szabadna a lényegről, az adatvédelemről megfeledkeznünk.

Tökéletes törvény, tökéletes adatvédelmi felügyelő szerv nincs. Úgy tűnik, minden oldalon hibákat követtek el, követnek el. Senki nem kritizálta az adatvédelmi biztosokat amiatt, hogy az információszabadság nem érvényesül. Ma a közérdekű adatok közzétételére kötelezett szervezetek döntő többsége nem tesz eleget a törvény elvárásainak, annak ellenére, hogy a közérdekű adat eltitkolása bűncselekmény, az adatvédelmi biztost és más hivatalos személyeket is feljelentési kötelezettség terheli.

Senki nem tett komolyabban a titkosszolgálatok, a rendőrség átláthatatlan személyes adatkezelési gyakorlata ellen.

És még sorolhatnám.

Ismerjük a Fidesz kormányt, tudjuk, hogy nem fogja visszavonni a már hatályba lépett adatvédelmi törvényt, bármennyi levél is készül ebben a témában. Látjuk azt is, hogy önmagában a törvényben nincsenek olyan súlyos hiányosságok, amelyek veszélyeztetnék az alapjogok érvényesülését. A törvény hatályba lépett, a hatóság megkezdte működését, ezt el kell fogadni.

Olyan jó lenne, ha mindenki a politikától mentesen, a szakmai tevékenységével foglalkozna. Tessék elemezni és használni az új adatvédelmi törvényt, felkészülni az új munka törvénykönyvének adatvédelmi rendelkezéseiből, és a személyes és politikai jellegű kritikákat félretenni mindannyiunk közös célja érdekében. Én a magam részéről a témával nem foglalkozom többet.

A cikk megírásához a CompLex Ügyvéd Jogtár Prémium verziója nyújtott segítséget.

Iratkozzon fel hírlevelemre, és töltse le ingyen az új adatvédelmi törvény változásairól, főbb rendelkezéseiről szóló elemzést!

Adatvédelmi tanácsadás szolgáltatásomról és az adatvédelmi auditálásról e szövegre kattintva olvashat.

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról.

Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

2 hozzászólás »

 
  • szerintem szerint:

    Nagyon tetszett a cikk, megállapításait és a benne foglalt mentalitást a jog más területeire is ki lehetne terjeszteni…

    Véleményem szerint a NAIH érdemi munkájának megkezdéséig egyszerűen túl sok még a bizonytalanság, ezért a szakértők sem tudják mit várjanak, vagy mit tanácsoljanak néhány adatvédelmi kérdésben, ez az oka a sok kritikának.

  • Tisztelt szerintem!

    Köszönöm kedves véleményét.

 

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
Több helyen módosult szöveggel lépett hatályba az új adatvédelmi törvény

Az új adatvédelmi törvény 2012. január 1-jén az Alaptörvény, és az új adatvédelmi törvény is hatályba lépett. December 19-én illetve...

Close