Elindult az adatvédelmi hatóság honlapja, új adatvédelmi nyilvántartás bejelentőlappal

Elindult a naih.hu

Megkezdte működését az adatvédelmi hatóság honlapja a www.naih.hu címen. Már letölthető az adatvédelmi nyilvántartásba való bejelentéshez szükséges megújult adatlap. (frissített link: http://naih.hu/bejelentkezes.html)

Az adatvédelmi hatóság honlapja

Elindult a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság honlapja. Egyelőre nem sok információ olvasható a honlapon, de közzétették a hatóság elérhetőségeit. Ezek közül a legfontosabb, hogy adatvédelmi jogsértés esetén az ugyfelszolgalat@naih.hu e-mail címen lehet bejelentést tenni.

Közzétételre került a NAIH feladata és hatásköre, szervezeti felépítése, Dr. Péterfalvi Attila önéletrajza, az elnökhelyettes Dr. Szabó Endre Győző önéletrajza, az adatvédelmi nyilvántartásba való bejelentkezéshez szükséges nyomtatvány és kitöltési útmutatója, illetve a hatóság bemutatása angol nyelven.

Adatvédelmi nyilvántartás

A bejelentő adatlap formájában változott, de tartalmában, tehát a kitöltendő mezők tekintetében semmilyen változás nem történt, így a korábbi gyakorlat szerint kell az adatlapot kitölteni.

Az adatvédelmi nyilvántartással kapcsolatosan korábban felmerült egyes értelmezési kérdésekre a kitöltési útmutató választ ad. Az adatkezelés megnevezése rovathoz tartozó magyarázatnál példálózó jelleggel felsorol néhány adatkezelést, amelyet be kell jelenteni az adatvédelmi nyilvántartásba. Bejelentésköteles tehát egy webáruház üzemeltetése, weboldal üzemeltetése (?), hírlevélküldés, marketing célú adatkezelés, kétes kintlévőségek kezelése, térfigyelő kamerarendszer alkalmazása, adattovábbítás külföldre.

A kitöltési útmutatóban számomra érdekes, hogy az adatkezelés jogalapjaként nem csak törvényt, hanem kormányrendeletet lehet megjelölni, annak ellenére, hogy az adatvédelmi törvény 5. §-a alapján az adatkezelést elrendelő jogszabály csak törvény illetve önkormányzati rendelet lehet.

Ugyan a törvény előírja, hogy a nyilvántartásba vételért díjat kell fizetni, azonban a díj mértékét meghatározó miniszteri rendelet még nem jelent meg. A díj megfizetéséről az útmutató sem tesz említést.

A cikk megírásához a CompLex Ügyvéd Jogtár Prémium verziója nyújtott segítséget.

Adatvédelmi tanácsadás szolgáltatásomról és az adatvédelmi auditálásról e szövegre kattintva olvashat.

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról.

Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

12 hozzászólás »

 
  • Kedves Kulcsár dr.!
    az ügyfélkezelésre vonatkozó minden adatvédelmi dolog érdekel:

    1. ügyfél-e, aki csak érdeklődő, még soha nem rendelt, mindig csak kérdezett? Hiszen feliratkozik, jelentkezik, mégsem lesz belőle soha üzlet…

    2. ügyfél-e, aki hivatalosan megrendelt, kapott valamit, de még nem fizetett, vagy soha nem is akar fizetni?

    3. ügyfél-e, aki fizetett, elégedett, és engem ajánl…

    Tetszik érteni? Sok kategória van. Mind ügyfél, mégis minddel másképp bánok. Én is, Maga is.
    „Az ügyfélkezelést nem kell bejelenteni.” – mondja Ön.
    Pedig mást sem teszünk, mint reggeltől estig ügyfeleket kezelünk.
    És tartunk nyilván.
    Mindegyiket egy kalap alá vesz, beskatulyáz a törvény. Pedig az első kettőre mindannyian csak ráfizetünk. A harmadikat pedig már-már munkatárssá nyilvánítjuk, hiszen nekünk dolgozik…

    Határozza meg, legyen szíves, hogy ki számít ügyfélnek?

    Szeretettel: Dugi Zsuzsi, a pumpák királynője

  • Sira Gábor szerint:

    Tisztelt Kulcsár Úr!

    A kérdésem annyi lenne, hogy webshopot üzemeltetek (induló stádiumban van) és ha adatot csak a csomagküldésre használok/használnék fel, hírlevélre stb. nem, akkor is be kell-e jelentkezni a nyilvántartásba.

    Köszönettel:
    Sira Gábor

  • Kedves Zsuzsanna!

    A https://www.adatvedelmiszakerto.hu/2011/07/uj-adatvedelmi-torveny-adatvedelmi-nyilvantartas-lajstromszam/ cikkemben és a hozzászólások között részletesen elolvashatja a véleményem.

  • Tisztelt Sira Gábor Úr!

    Álláspontom szerint be kell jelenteni.

  • Gyula szerint:

    Tisztelt Kulcsár Úr! Először is szeretnék gratulálni az oklevél megszerzéséhez, munkájához további sok sikert kívánok!
    Kérdésem lenne az adatvédelmi nyilvántartásba bejelentkezéshez: Egy cégcsoport, 3 kft- több telepén üzemeltet kamerarendszert. Hány bejelentkezési lapot kell kitölteni: cégenként egyet -X cég, telephelyek felsorolva- telephelyenként egyet- X cég Y telephely, X cég Z telephely.. az adatkezelés helyeként megjelölve?

    Üdvözlettel: Gyula

  • Kedves Gyula, köszönöm szépen!

    Ha a kamerarendszer mindhárom cég maga üzemelteti, minden cégnek kell egy bejelentőlap, és az adatkezelés helye rovatban fel kell tüntetni a telephelyeket.

  • Gyula szerint:

    Tisztelt Kulcsár Úr! Az Ön álláspontja szerint ha egy cég üzemeltet egy kamerarendszert, saját maga, az ott élőerős szolgáltatást nyújtó vagyonvédelmi cég adatkezelőnek minősül-e? Nem tud az őr a rendszerrel semmit tenni/visszanézni,törölni,másolni/ csak az élőképet látja a monitoron.Ez esetben meg kell-e jelölni adatkezelőként a bejelentőlapon?
    Üdvözlettel: Gyula

  • Tisztelt Gyula!

    Igen, adatkezelő.

  • Zoltán szerint:

    Tisztelt Kulcsár Úr,

    Cégünk hírlevél feliratkozókat fog gyűjteni a honlapunkon. Jelenleg a fejlesztés folyik, még nem üzemel. Kérdésem, hogy az adatvédelmi nyilvántartásba történő bejelentkezésünkkor adatfeldolgozóként meg kell-e adnunk a hírlevélmotor szolgáltatóját, aki idézem: „Mi nem használjuk vagy dolgozzuk fel ezeket az adatokat, mindössze digitális formában tároljuk és az adatbázis használatot lehetővé tevő számítástechnikai hátteret biztosítjuk.”

    Ha nem minősül adatfeldolgozónak, akkor esetleg a tényleges adatkezelésnél adjuk meg a saját weboldalunk mellett a szolgáltatóét is?

    Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

    Szép napot!

    Üdvözlettel,
    Zoltán

  • Tisztelt Zoltán!

    Egy adatvédelmi munkacsoporti állásfoglalás alapján még a tárhelyszolgáltató is adatfeldolgozónak minősül, így javasoljuk ekként kezelni.

  • Krisztina szerint:

    Tisztelt Dr. Kulcsár Zoltán!

    Néhány éve üzemeltetek egy webáruházat. A vásárlók adatait a postázáshoz és ritkán (évente 2-3 alkalommal) hírlevél kiküldéshez használjuk. Van-e bejelentési kötelezettségünk az adatvédelmi nyilvántartásba? Ha igen, akkor ez pontosan hogyan működik? Az itteni adatlap sajnos már nem megnyitható.
    Előre is köszönöm a válaszát!
    Tisztelettel:
    Krisztina

  • Kedves Krisztina!

    Igen, a hírlevél küldéssel együtt járó adatkezelést be kell jelenteni az adatvédelmi nyilvántartásba. Köszönöm, hogy felhívta a figyelmem az adatlap elérhetőségének megváltoztatására, a következő címen tudja megtenni a bejelentést: http://naih.hu/bejelentkezes.html

 

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
Mi lesz Veled, ADATVÉDELEM?

Viharosan indul az év 2012. január 1-jén hatályba lépett az új adatvédelmi törvény. Felállt az új adatvédelmi hatóság, Péterfalvi Attila...

Close