Az új Adatvédelmi Hatóság függetlenségének biztosítéka: Dr. Péterfalvi Attila

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke

Orbán Viktor miniszterelnök úr Dr. Péterfalvi Attila korábbi adatvédelmi biztost jelölte az új Adatvédelmi Hatóság elnöki székébe. Péterfalvi Attila személye megfelelő garanciát jelent arra, hogy a 2012. január 1-jén felálló hatóság független lesz.

A hatóság függetlenségének kritikája

A 2011. évi CXII. törvény 40. §-a alapján az Adatvédelmi Hatóság elnökét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki 9 évre. A Hatóság elnökének függetlenségét a törvény számos rendelkezésével garantálja.

Mivel a jelenlegi adatvédelmi törvény alapján működő adatvédelmi biztosokat az Országgyűlés választja, választotta meg, sokan az adatvédelem végét prognosztizálták, azt várták, hogy a hatóság élére egy pártkatonát jelöl a miniszterelnök. Nem így történt.

Dr. Péterfalvi Attila

Az elnöki szék várományosa már a 80-as években foglalkozott az adatvédelemmel, együtt dolgozott az első adatvédelmi törvény előkészítésében Dr. Könyves-Tóth Pál úrral, a hazai adatvédelem történetének legnagyobb alakítójával.

1996 óta szakértőként segítette az adatvédelmi biztos munkáját, 2001 decemberétől pedig a Magyar Köztársaság Adatvédelmi Biztosa volt. Megbízatása 2007. december 13-án járt le.

Dr. Sólyom László akkori köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság első elnöke kimagasló szakmai munkája elismeréseként újra jelölte a pozícióra, de az Országgyűlés nem támogatta újraválasztását.

Dr. Péterfalvi Attila szakmai múltja és személyisége önmagában garantálja függetlenségét.

Valóban nem volt túl elegáns a regnáló adatvédelmi biztost, Dr. Jóri Andrást mandátuma kitöltése előtt elmozdítani pozíciójából, de önmagában ez még nem jelenti azt, hogy az újonnan létrejövő Adatvédelmi Hatóság ne tudná külső befolyástól mentesen elvégezni feladatát. Sőt!

A cikk megírásához a CompLex Ügyvéd Jogtár Prémium verziója nyújtott segítséget.

Iratkozzon fel hírlevelemre, és töltse le ingyen az új adatvédelmi törvény változásairól, főbb rendelkezéseiről szóló elemzést!

Adatvédelmi tanácsadás szolgáltatásomról és az adatvédelmi auditálásról e szövegre kattintva olvashat.

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról.

Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
Na ne! A munkáltató rejtett kamerával is megfigyelheti a dolgozóját…

A munkáltató a munkavégzés helyiségében, a szoba falában egy rejtett kamerát helyezett el kifejezetten abból a célból, hogy azzal a...

Close