Az adatbiztonság követelménye az új adatvédelmi törvényben

Adatbiztonság

Az új adatvédelmi törvény sem részletezi, hogy pl. milyen szekrényben kell a papír alapú adathordozókat rögzíteni, vagy épp mennyi idő eltetével legyen kötelező jelszót cserélni. Ez nem is feladata egy technológiasemleges törvénynek, de ami egy törvénynek a feladata, megállapítja a felelősséget.

Az adatbiztonság követelményeinek be nem tartása

Egy technológia-semleges jogszabályban nincs mód arra, hogy az adatok védelmét szolgáló technikai és szervezési intézkedéseket részletesen meghatározza. A törvény lehetőséget biztosít az adatkezelő részére, hogy maga válassza meg az adatok biztonságát garantáló eszközöket és módszereket, ugyanakkor komoly anyagi és akár büntetőjogi szankciókkal is járhat az adatbiztonság követelményeinek be nem tartása.

Mit kell védeni és hogyan?

Az adatkezelő köteles az adatkezelési műveleteket úgy megtervezni és végrehajtani, hogy az adatokhoz való jogosultatlan hozzáférés, megváltoztatás, továbbítás, nyilvánosságra hozatal, törlés vagy megsemmisítés, valamint a véletlen megsemmisülés és sérülés, a hozzáférhetetlenné válás vagy más események megelőzhetők legyenek.

Megfelelő technikai védelemmel kell biztosítani, hogy eltérő célú elektronikus nyilvántartások ne legyenek közvetlenül összekapcsolhatók és az érintetthez rendelhetők.

Privacy by design

Az adatok technikai biztonságával bővebb terjedelemben foglalkozik az új adatvédelmi törvény elődjénél, az automatizált adatfeldolgozásra vonatkozó többletkövetelményekkel, a „privacy by design” elvnek megfelelően. Biztosítani kell például a jogosulatlan személyek általi adatbevitel és felhasználás megakadályozását, üzemzavar esetén a rendszer helyreállíthatóságát. Naplózni kell azt, hogy kik, mikor, milyen adatokat vittek be a nyilvántartásba, kiknek továbbították az adatokat, vagy milyen hibák fordultak elő.

Iratkozzon fel hírlevelemre, és töltse le ingyen az új adatvédelmi törvény változásairól, főbb rendelkezéseiről szóló elemzést!

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról.

Adatvédelmi tanácsadás szolgáltatásomról és az adatvédelmi auditálásról e szövegre kattintva olvashat.
Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

2 hozzászólás »

 
  • Adél szerint:

    „Naplózni kell azt, hogy kik, mikor, milyen adatokat vittek be a nyilvántartásba, kiknek továbbították az adatokat, vagy milyen hibák fordultak elő.”

    Kedves Zoltán!
    Ez meg mi a csodát jelent? HOgyhogy naplózni? MInden egyes feliratkozót? Dehát azt a program rögzíti. A hírleveleket is naplózni kell?

    Adél

  • Kedves Adél!

    Ha a szoftver rögzíti, az is jó.

 

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
Adatfeldolgozó, adatfeldolgozás – az új adatvédelmi törvényben

Milyen adatvédelmi kötelezettségei vannak egy cégnek, ha kiszervezi valamely tevékenységét, és ennek kapcsán személyes adatokon is végez műveleteket a megbízott...

Close