Adattovábbítás, adattovábbítás külföldre

Adattovábbítás, külföldre történő adattovábbítás

Jó hír a multinacionális vállalatoknak, hogy az új adatvédelmi törvény alapján könnyebb lesz külföldre személyes adatot továbbítani.

Adattovábbítás

Az új adatvédelmi törvény nem rendelkezik külön az adattovábbítás szabályairól, sem az adatkezelések összekapcsolásáról, így az adatkezelés alapvető feltételeinél leírtak alkalmazandók.

A külföldi, azaz az EGT-n kívüli adattovábbítás azonban továbbra is szigorúbb feltételekhez kötött, valamint a törvény bevezeti az adatmegjelölés intézményét.

Adattovábbítás külföldre

Mindenekelőtt fontos tisztázni, mely országok tekintendők külföldinek. A törvény szerint az EGT-államok irányába történő adattovábbítást úgy kell tekintetni, mintha Magyarország területén belül történne az adattovábbítás, tehát a külföldi adattovábbításra vonatkozó rendelkezéseket ez esetben nem kell alkalmazni.

EGT-államnak minősül az adatvédelmi törvény szempontjából az Európai Unió tagállama és az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes más állam, továbbá az az állam, amelynek állampolgára az Európai Unió és tagállamai, valamint az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban nem részes állam között létrejött nemzetközi szerződés alapján az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam állampolgárával azonos jogállást élvez.

Külföldre személyes adat akkor továbbítható, ha
– ahhoz az érintett kifejezetten hozzájárult (ez változatlan)
– vagy az adattovábbítás jogalapja egyébként biztosított (pl. hozzájárulás vagy törvényi felhatalmazás által), és a harmadik országban, a célországban megfelelő az adatok védelme.

Megfelelő szintű a védelem, ha azt az Európai Unió megállapítja, vagy nemzetközi szerződés van e tekintetben a célországgal hatályban.

Iratkozzon fel hírlevelemre, és töltse le ingyen az új adatvédelmi törvény változásairól, főbb rendelkezéseiről szóló elemzést!

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról.

Adatvédelmi tanácsadás szolgáltatásomról és az adatvédelmi auditálásról e szövegre kattintva olvashat.
Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

2 hozzászólás »

 
  • Dobos Kata szerint:

    Tisztlet Kulcsár dr!

    Abban kérném a segítségét, hogy ha webáruházam egy csomagküldő céggel szállítja ki a termékeket és emiatt megadom a csomagküldő cégnek a vevő nevét és címét, ez adatovábbításnak számít-e, illetve, hogy ez esetben az adatok kikerülnek-e az adatkezelő kezeléséből?
    köszönettel, Dobos Kata

  • Tisztelt Dobos Kata!

    Ilyenkor adatfeldolgozásra adjuk át az adatokat, nem kerül ki az adatkezelő kezeléséből az adat.

 

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
Az adatbiztonság követelménye az új adatvédelmi törvényben

Adatbiztonság Az új adatvédelmi törvény sem részletezi, hogy pl. milyen szekrényben kell a papír alapú adathordozókat rögzíteni, vagy épp mennyi...

Close