Adatvédelmi nyilatkozat – avagy az érintett előzetes tájékoztatásának követelménye

Az adatfelvétel előtti tájékoztatás

Egy adatkezelés jogszerűségéhez alapvetően az érintett hozzájárulása szükséges. A hozzájárulás csak akkor lesz érvényes, ha az megfelelő, részletes tájékoztatáson alapul. Mit vár el az új adatvédelmi törvény? Mi szerepeljen a cég adatkezelési tájékoztatójában?

Egyértelmű, részletes tájékoztatás

A hozzájárulás csak akkor lesz érvényes, ha az megfelelő, részletes tájékoztatáson alapul. Az adatkezelés megkezdése előtt közölni kell az érintettel, hogy az adatkezelés önkéntes hozzájárulásán alapul-e, vagy jogszabály által elrendelt kötelező adatkezelésről beszélünk. Ebből eredően hibás pl. az a gyakorlat, amikor egy űrlapon az a tájékoztatás szerepel, hogy „a *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.”

A törvény előírja, hogy az adatkezelés megkezdése előtt kell megadni a tájékoztatást, és annak az adatkezelés minden részletére ki kell terjednie. Nem maradhat el a tájékoztatásból az adatkezelő és az adatfeldolgozó beazonosítható megjelölése, az adatkezelés céljai, a jogalapja (önkéntes vagy a jogszabályhelyek megjelölése), az adatkezelés időtartama, az esetleges adattovábbítás címzettjei.

A tájékoztatásnak ki kell terjednie az érintett jogaira (tájékoztatás, helyesbítés, törlés, tiltakozás) és jogorvoslati lehetőségeire is (az adatvédelmi hatóság és a bíróság eljárásai). Ha az érintett hozzájárulása alapján kezelt adatok esetében történik meg a további adatfelhasználás, úgy az adatkezelés megkezdése előtt az érintettet erről is tájékoztatni kell.

A tájékoztatás elmaradása jogellenessé teheti az adatkezelést, és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság eljárását is magával vonhatja.

Alapvetően egy részletesen kidolgozott adatkezelési tájékoztató közzétételével lehet e kötelezettségnek eleget tenni. A tájékoztató elkészítésében állunk ügyfeleink rendelkezésére.

Iratkozzon fel hírlevelemre, és töltse le ingyen az új adatvédelmi törvény változásairól, főbb rendelkezéseiről szóló elemzést!

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról.

Adatvédelmi tanácsadás szolgáltatásomról és az adatvédelmi auditálásról e szövegre kattintva olvashat.
Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

4 hozzászólás »

 
  • Kovács Dániel szerint:

    Tisztelt Szakértő Úr!

    Az lenne a kérdésem, hogy a Dm hozzájáruló nyilatkozaton szerepelni-e kell a reklmám szónak, vagy elegendó, ha akciókra, új szolgáltatási lehetőségeről való értesítés küldéshez kérjük a hozzájárulást?
    Természetesen ez is reklámnak minősül majd, de az ügyfelek a reklám szótól megijednek.

    Segítségét előre is köszönöm!

  • Tisztelt Kovács Dániel!

    A reklám szónak nem kell megjelenni, de egyértelmű kell, hogy legyen, mihez adja a hozzájárulását a „reklám címzettje”.

  • Weimper József szerint:

    Tisztelt Kulcsár úr!

    Nem vagyok szakértő, de ezek (és más bejegyzései) szerint, túlzás nélkül mondhatjuk, hogy bármely blog, ahol egy felhasználó e-mail címmel (tudtommal személyes adat) és felhasználónévvel regisztrál, adatkezelőnek minősül?
    Mivel a fentiek szerint meg kell adni a jogorvoslat lehetőséget, az adatkezelő adatait, stb., gyakorlatilag az anonim blogolás kizárt? Hiszen egy blogger is felhasználói adatokat gyűjt be.

    Üdvözlettel: József

  • Tisztelt Weimper József Úr!

    Az lesz az adatkezelő, aki az adatkezelés célját meghatározza, aki pl. eldönti, hogy legyen regisztráció vagy ne legyen, ha igen, milyen adatkörrel, milyen célból stb.
    Nem látom akadályát, hogy a blog úgy működjön, hogy ne kelljen regisztrálni. Természetesen akkor ennek veszélye, hogy bárki más is, akár a más felhasználó nevén is bejegyzéseket ír. Az anonimitás biztosítható még fiktív nevekkel, fiktív e-mail címekkel, de mivel ezek is egy konkrét személyhez köthető adatok, így személyes adatok.

 

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
Az adatkezelés jogalapja – új jogalapok!

Az adatkezelés jogalapja Egy adatkezelés klasszikusan az érintett hozzájárulása alapján történhet jogszerűen, vagy ha az adatkezelést törvény rendeli el. Az...

Close