Új törvény a társasházak bekamerázásáról

Módosult a társasházi és a lakásszövetkezeti törvény

Jövő csütörtöktől elegendő a lakók 2/3-ának döntése arról, hogy a társasházi, lakásszövetkezeti épületeket bekamerázzák – így döntött az Országgyűlés Jóri András adatvédelmi biztos javaslatára.

A lakásszövetkezetek és a társasházak kameralázban fognak égni

2011. július 28-tól nem szükséges az összes lakó beleegyezése ahhoz, hogy kamerákat telepítsenek, elegendő a közgyűlés 2/3-ának döntése a kamerarendszer telepítéséhez.

A lakásszövetkezet alapszabályának illetve a társasház szervezeti és működési szabályzatának tartalmaznia kell az adatkezelési szabályokat.

Kamerarendszer telepítésének feltételei

A 2/3-os döntésen felül csak akkor lehetséges kamerarendszert üzemeltetni, ha valószínűsíthető, hogy a jogvédelem más módszerrel nem érhető el, és a törvény által megjelölt célok eléréséhez a rendszer működtetése elengedhetetlenül szükséges.

A törvény által megengedett céloktól eltérő célra a felvételeket felhasználni nem lehet.
E célok: az emberi élet, a testi épség, a személyi szabadság védelme, a jogsértő cselekmények megelőzése és bizonyítása, valamint a közös tulajdonban álló vagyon védelme.

Egyetlen kamera sem irányulhat valamely tulajdonos bejáratára vagy nyílászárójára, de olyan közös tulajdonú részekre sem, mint pl. öltöző vagy éppen az illemhely.

Tájékoztatás a ház bejáratánál

A kamerával megfigyelt épület, épületrész belépési pontjain az elektronikus megfigyelőrendszer üzemeltetésére utaló, jól látható tájékoztatást kell elhelyezni. A tájékoztatásban meg kell jelölni az üzemeltető személy nevét és elérhetőségét.

Ezen felül – kérésre – tájékoztatást kell adni a felvételek készítésével kapcsolatos minden tényről, így különösen a felvételkészítés céljáról és jogalapjáról, a felvételek tárolásának időtartamáról, arról, hogy kik ismerhetik meg a felvételeket. A tájékoztatásnak az érintett jogait és jogorvoslati lehetőségeit is tartalmaznia kell.

A felvételek felhasználása és törlése – az adatkezelés időtartama

A rögzítést követő 15 nap elteltével a rendszernek automatikusan törölnie kell a felvételeket. A törvény nem csak lehetőséget ad a 15 napos tárolásra, de – szokatlan megoldást alkalmazva – kötelezően elő is írja.

A felvételek büntető-, szabálysértési vagy más hatósági, bírósági, polgári peres eljárásban is felhasználhatók bizonyítékul. Kizárólag e szervek részére továbbíthatók a felvételek. A rendszer üzemeltetője csak akkor jogosult megismerni a felvételeket, ha azokra a már ismertetett célokból szükség van. Nem nézegetheti tehát önkényesen senki a monitort illetve a felvételeket.

Ha valaki jelzi, hogy igényt tartana a felvételekre, szeretné felhasználni bizonyítékként, kérheti, hogy ne töröljék azokat.
Ilyenkor a kéréstől számított 30 napig tárolni kell a felvételeket, és a megkereső hatóság, bíróság részére át kell adni. Ha a 30 nap eltelik anélkül, hogy a felvételre valamely hatóság igényt tartani, törölni kell.

Jogérvényesítés

A felvételen szereplő személy megtekintheti a róla készült felvételeket, másolatot kérhet – évente egyszer ingyenesen – a saját magát ábrázoló felvételekről, kérheti a saját képmását tartalmazó felvételek törlését, és tiltakozhat is az adatok kezelése ellen. Jogosult megismerni azt is, hogy az elmúlt 5 évben mely szervek részére továbbítottak rá vonatkozó felvételeket.

A felvételek megismerését jegyzőkönyvezni kell.

Az érintett jogai megsértésének vélelme esetén az adatvédelmi biztoshoz illetve a bírósághoz fordulhat.

A lakóközösségeknek a törvényi feltételeknek való megfelelésben előzetes időpont egyeztetés után segítek.

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról.

Adatvédelmi tanácsadás szolgáltatásomról és az adatvédelmi auditálásról e szövegre kattintva olvashat.
Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

74 hozzászólás »

 
  • kirike szerint:

    Társaházunkba önkényesen felszerelt egy 88éves német állampolgár térfigyelő kamerát,amely a közös bejárati ajtót páztázza,a felvételeket kukkolás céljára csak ő láthatja,táblát sem helyezett el,hogy ilyen működik a lépcső feljárónál.Hová fordulhatunk,hogy leszereltessük vele?

  • Tisztelt kirike!

    Javaslom, forduljanak az Adatvédelmi Hatósághoz, illetve ha társasházi közös tulajdonra szerelte fel a kamerát, a közös képviselő szerelje le.

  • János szerint:

    Üdvözlöm.

    Érdeklődni szeretnék egy házban felszerelt kameráról, ami egy magánszemély tulajdona. A kamera egy társasházban, magántulajdonban lévő lakásnál van. A kamera jelenlétéről jól látható helyen van kinn figyelmeztető tábla. A kamera a társasház lépcsőjét és a magán lakás ajtaját látja. A lakásban lévő személy a saját tulajdon védelmére és testi épségének megóvására szereltette fel egy biztonsági céggel. Az elhelyezés óta a kamera felvétel segítségével már sikerült egy körözött személyt a megfelelő helyre juttatni.

    A kérdéseim a következők lennének:

    – Jogszerű-e a kamera elhelyezése, ha az a házban lakó többi tulajdonost nem zavarja.
    – Továbbá hogy a társasház képviselőjének kell-e az engedélye ennek a kamerának az üzemeltetésére.
    – A társasházi képviselő leszereltetheti-e, illetve jogos-e, hogy a tulajdonost a kamera leszereltetésére felszólítja és perrel fenyegeti, amennyiben nem teszi meg.

    Köszönöm válaszukat!

  • Kedves János!

    A kamera elhelyezése, amely a közös területet figyeli meg, nem jogszerű. A kizárólag saját magánterületre irányuló kamera elhelyezése lenne jogszerű.
    A közös képviselő nem, csak a társasházi közgyűlés minősített többsége dönthet a kamera felszereléséről.
    A közös képviselő a közös tulajdont vevő, a közös tulajdonban álló falszerkezetre felszerelt kamerát leszereltetheti, és peres eljárást kezdeményezhet.

  • János szerint:

    Köszönöm válaszát!

  • Zoli szerint:

    Üdvözlöm,
    Elektronikus vagyonvédelmi szerelő vagyok, rendelkezek minden szükséges igazolvánnyal, papírral. Társasház keresett meg, hogy kamerarendszert telepítsek nekik.
    A kérdésem az lenne, hogy üzemeltethetem is ezt a rendszert vagy csak telepíthetem? A törvény azt mondja hogy csak a törvényben meghatározott személy üzemeltetheti, de azt nem találtam meg hogy ez ki lehet? Fórumokon azt írják, hogy bárki akinek személy és vagyonőri igazolványa van. Ez igaz?

  • Tisztelt Zoli!

    Vagyonőr üzemeltetheti a társasházi kamerarendszert.

  • Teri szerint:

    Tisztelt Kulcsár Úr,

    Társasházunkban 4 db, kb. 3 éve, jogszerűtlenül (nem 100%-os jóváhagyással megszavazott) felszerelt kamera működik. Üzemeltetőként kb. 2 évvel a felszerelés után jól látható helyen kifüggesztették, hogy a Társasházban portaszolgálatot teljesítő cég az üzemeltető. Jogosult-e az Intézőbizottság Elnöke arra, hogy a kamera felvételeit megtekintse? (ha nincs olyan ok, ami miatt szükséges lehet a beavatkozás)
    Jogszerű-e, ha most mind a 8 emeletre új közgyűlési határozat nélkül telepítenek kamerákat? – mert úgy tűnik, most jött el ennek az ideje.. 🙂
    Korábban már volt ebben az ügyben levélváltásunk, de akkor még nem történtek új fejlemények.
    Fordulhatunk-e a NAIH-hoz, amennyiben a kamerák telepítését elkezdik és milyen eredmény várható?

    Előre is köszönöm válaszát

  • Kedves Teri!

    Az intézőbizottság elnöke nem tekintheti meg a felvételeket.
    Rendezni kellene a kamerák helyzetét, meg kellene tartani a közgyűlést. Megfelelő határozat nélkül jogellenes az adatkezelés.
    Igen, érdemes a NAIH-hoz fordulni, ha nem boldogulnak a közös képviselővel.

  • Krisztián szerint:

    Üdvözlöm!
    A kérdésem az lenne, hogy ha én a saját bejárati ajtómra belülről a kukucskáló helyére egy kamerát szerelek fel ami a lépcsőházra és a szembe szomszéd ajtajára néz. A kamera fotót készít arról ha valaki az ajtómhoz jön, vagy előtte elmegy. A fotókat csak én látom, de ha betörés történik, akkor lenne fotóm a behatolóról.
    3 kérdésem van:
    – Megtehetem-e ezt jogszerűen?
    – Felhasználhatom-e egy feljelentésnél?
    – Mi van akkor ha az ajtóval szemben amire belülről a kamera van szerelve az utca, vagy a kertem van? Változtat-e valamit?
    + 1 kérdés: A világ többi részében mi az álláspont ebben a kérdésben?

    Köszönöm a válaszát!

  • Kedves Krisztián!

    – Közös területen Ön nem készíthet felvételt.
    – De ennek ellenére a rendőrség elfogadja az így készített felvételt.
    – Ha a saját kertjére irányulna csak a kamera, az jogszerű lenne, de közterületen sem végezhet megfigyelést.
    – Vannak országok, ahol megengedőbb, vannak, ahol szigorúbb a szabályozás 🙂

  • attila szerint:

    Tisztelt adatvédelmi szakértő!

    A problémám abból fakad,hogy az egyik szomszédom kertes házának az autóbejáratát egy kamera figyeli és vele együtt az ott elhaladó gyalogosokat és közterületet is!
    A keritésre vagy más felületen nincs feltüntetve,hogy kamerával megfigyelt terület.
    A kérdésem az,hogy jógszerüen rögziti vagy megfigyeli a közterületen történő eseményeket a kamera tulajdonosa és milyen lépéseket tehetek az ügy érdekében?

  • Kiss Gábor szerint:

    Üdvözlöm!

    Én szerelem egy kamukamerát a bejárati ajtom fölött,egyk szomszédom elvileg zavarja és fel akkar jelenteni ,,mert kukkolom”.Az lenne a kérdesem hogy ebböl lesz bíroság ,pereskedés vagy ilyesmit ha fejelent?

  • Tisztelt Attila!

    Az adatkezelés nem jogszerű, közterületen nem lehet kamerás megfigyelést végezni magánszemélynek. Javaslom, forduljon a NAIH-hoz.

  • Tisztelt Kiss Gábor Úr!

    Nehéz kérdés, és változatos a gyakorlat. A legjobb lenne a szomszédot megnyugtatni, hogy ez csak egy álkamera.

  • Varga Alice szerint:

    Tisztelt Adatvédelmi Szakértő!

    4.emeleti,zárószinti,utolsó(elméletileg senki nem jár el az ajtóm előtt)lakásom ajtaján rendszeresen kisebb kárt(karcolást,horzsolást)tesz valaki!A lécsőházban mindenki tudja,hogy ki az,mert a szomszéd lécsőházban lakik egy 59 éves,34 éve Skizofrén hölgy,aki ezzel tölti a szabadidejét,hogy más tulajdonában kárt tesz bosszúból!A lépcsőházban a lakóknak nem lenne pénzük a bekamerázásra!De Én szeretném a saját bejárati ajtómat kamerával megfigyelni!Csak a sajátomat!Szeretném Öntől megkérdezni,hogy KITŐL-ÉS MILYEN ENGEDÉLY KELL AHHOZ,HOGY A SAJÁT BEJÁRATI AJTÓMAT MEGFIGYELTETHESSEM KAMERÁVAL,mielőtt még nagyobb baj nem történik!A lakásom üres!Van úgy,hogy 2-3 hétig feléje sem tudok nézni!Segítségét előre is köszönöm!

  • Tisztelt Varga Alice!

    Ha a saját ajtóra szerelné a kameráját, ami csak az ajtót nézi, a folyosót nem, azt megteheti, nem kell engedélyt kérnie senkitől. Azonban a közös tulajdon megfigyeléséről csak a ház dönthet, persze Ön is megfinanszírozhatja.

  • Komáromi Zoltán szerint:

    Tisztelt Kulcsár Zoltán,

    A következő kérdéssel fordulok önhöz. Társasházban, 4 lakásos folyosóra szeretnénk kamerát felszerelni. Mind a 4 lakó beleegyezett. Ilyenkor a háztól kell engedélyt kérni, vagy elég a folyosón lakók beleegyezése? A kamera csak a folyosó bejáratát figyeli.Tehát, aki a folyosóra szeretne belépni, azt látjuk, illetve a liftből kilépőket, akik ugye csak hozzánk érkezhetnek.
    Köszönettel
    Komáromi Zoltán

  • Tisztelt Komáromi Zoltán!

    A törvény szerint a társasház döntésére van szükség.

  • Komáromi Zoltán szerint:

    Köszönöm válaszát.

  • K.Béla szerint:

    Tisztelt Komáromi Zoltán!
    8 lakásos társasházban élek (lakás saját tulajdon) és a zárt, kerítéssel körbevett részen a közös tulajdont képező sarokrészben parkol a motorkerékpár és ezt szeretném kamerával megfigyelni.
    Tehát nem közterület, társasház belső magán területe és a lakók 2/3-a hozzájárul az általam vásárolt kamera telepítéséhez a saját erkélyemen, amelyről rálátok a motorkerékpárra.
    Kérdésem ez így elégséges? (+ esetleg kell kitenni táblát, hogy kamerával megfigyelt terület, de ennyi?) Vagy ez is adatvédelmi szabályozás alá esik és kell egy adatbiztos stb. +ami ezzel jár?
    Ha elég a 2/3-os lakók hozzájárulása, elég egy közgyűlési határozat és erről jegyzőkönyv, hogy felvetettem ezt a kamerakérdést és lakók hozzájárulnak? Vagy nem ilyen egyszerű… 🙁

    (+kiegészítésképp ha lakók hozzájárulnak, akár tehetek ki a lépcsőházba is kamerát, amely a társasház bejáratát figyeli és így mindenki biztonságát picit segíti? Ezt is szeretnék lakók, csak nem akarunk jogellenesen cselekedni)
    köszönöm és várom megtisztelő és remélem megnyugtató válaszát
    Béla

  • K.Béla szerint:

    Tisztelt Kulcsár Zoltán!
    Elnézést az utolsó hozzászólásomat/felvetésemet az utolsó válaszában címzett K.Z. olvastam – és amit megköszönt én tévesen és gyorsan tévesen és véletlenül K.Z.-nek címeztem, sajnálom, természetesen ez Önnek szólt 🙂
    Elnézést még egyszer bénázásomért és várom megtisztelő válaszát
    Kiss Béla

  • Tisztelt K. Béla Úr!

    A társasházi közgyűlés 2/3-a hozzájárulhat a kamerás megfigyeléshez, de ez nem azt jelenti, hogy Ön kamerázhat, hanem hogy a társasház megbízhat egy vagyonőrt, aki ezt a tevékenységet elvégzi.

  • Kiss Béla szerint:

    Tisztelt Kulcsár Zoltán!
    Köszönöm a válaszát. Hát mit mondjak, csalódott vagyok. Hihetetlen, hogy saját vagyonomat nem tehetem biztonságosabbá 🙁
    Belső terület, lényegében privát magán területről van szó, semmiképp nem közterület és a magán tulajdonomban lévő motorkerékpáromra nem nézhetek rá. (ha nem vagyok otthon interneten keresztül távban…)
    Bízzak meg idegent, fizessek érte… persze ha ez nincs és ellopják, akkor így jártam 🙁

    Amit nem értek, hogy előző érdeklődő itt a blogban hasonló kérdéssel fordult Önhöz, az más mert épületen belül történik megfigyelés? Ott elég a 2/3 lakók beleegyezése, nem kell vagyonőr???
    Tényleg nem értem, miben különbözik a lakóház lépcsőházának a megfigyelése, amelyhez nem írt vagyonőrt, de bekerített belső területen lévő motorkerékpáromra meg tetszett írni vagyonőrt aki végzi a megfigyelést. (pedig még személyi forgalom sincs, mint előző példában, ahol ugye sokan, idegenek is megfordulnak… szóval nem értem)

    Sőt még feljebb ahogy olvasom példákat, idézem Önt: „Azonban a közös tulajdon megfigyeléséről csak a ház dönthet, persze Ön is megfinanszírozhatja.” Vagyis itt se említi vagyonőrt, csak a megfigyelést, hisz esetemben is közös tulajdon megfigyelése lényegében a helyzetem, hisz közös tulajdonunkat figyelném – speciel rajta pluszban ott a motorkerékpár.

    Ha megfigyelés, akkor MINDEN esetben kell vagyonőr, vagy mégsem? Mik a kivételek?
    Még pár mondatban tudna felvilágosítani kérem? Megérteni szeretném és másoknak is tisztánlátás végett.
    köszönöm
    Béla

  • Kedves Béla!

    A másik esetben is kell vagyonőr, sőt minden esetben adatvédelmi hatósági bejelentés, részletes tájékoztató közzététele is, és egyéb feltételeknek is meg kell felelni.
    Ezt írja a törvény: „25. § (2) A közös képviselő vagy az intézőbizottság által kötött szerződés alapján a kamerarendszer üzemeltetője a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló törvényben meghatározott személy lehet.”

  • Kiss Béla szerint:

    Nagyon szépen köszönöm a gyors választ!
    Magunk közt, csak úgy ha megengedi, ez elszomorító, hm, inkább elkeserítő 🙁
    Egyáltalán nem a dolgozó becsületes ember javait védő segítségek, csak az akadályok, megnehezítés, ha ember védeni szeretné vagyonát.
    Lehet a lánc is amivel kikötöttem motort, az is törvényellenes, illetve a tolvaj személyi jogait sértem ezáltal, hisz nehezítem „munkáját” 🙁 még kapok egy büntetést, gyorsan le is szedem lakatot is 🙁
    Bocsánat, csak a keserűség miatti cinizmus, tehetetlenség… 🙁
    Köszönöm idejét
    b.

  • N. József szerint:

    Tisztelt Kulcsár Béla Úr!

    Az ajtóm előtti részt (ahol a lábtörlő van) szeretném kamerázni a lépcsőházban, így más ajtaja nem lenne rajta, illetve nem az egész képcsőház lenne rajta. A telepítés/beállítás/üzemeltetés nem okoz problémát, magam megtudom oldani.

    Kérdésem az lenne, hogy jogilag ez szabályos? Magénszemélyként szeretném mindenképpen „üzemeltetni”.

    Köszönöm szépen segítségét.

    Üdv,

    N. József

  • Gonbos Elena szerint:

    Tisztelt szakértő Úr!

    Tegnap volt közgyűlés ahol a 176 tulajdonosból 32 fő jött el.
    Az elnök megszavaztatta az ez évi kiadási tervet.Közte volt a kamera rendszer is.Az a kérdésem
    az a kérdésem jogosan szerelteti e fel kb: 31-en szavaztak.

    Tisztelettel: elena várom válaszát

  • Tisztel N. József Úr!

    A törvényt értelmezve sajnos az Ön által tervezett kamera sem lesz jogszerű, hiszen közös területet érint a felvétel készítés.

  • Tisztelt Gonbos Elena!

    Az összes tulajdoni hányad 2/3-ának szavazatára van szükség a társasházi törvény 25. § (1) bekezdése alapján.

  • E. Niki szerint:

    Tisztelt Szakértő Úr!

    4 lakásos társasházban lakunk. Az egyik szomszédunk kamerát helyezett fel a közös területen lévő szeméttároló falára, amivel megfigyeli a saját tulajdoni részét képező udvari kocsibeállóját. A közös fal (amin a kamera van) és a saját kocsibeálló között van a közös gyalogos feljáró ami a lakásokhoz vezet. A kamera olyan magasan van, hogy elképzelhető, hogy nem látszódunk benne, ahogy jövünk-megyünk a feljárón. A kérdésem az lenne, hogy jogosan tette ki a kamerát közös területre, még ha az tényleg csak a saját tulajdonú kocsibeállóját figyeli? És felhasználhatja a felvételeket ellenünk, amennyiben a macskánk összekarmolja az autója fényezését? Válaszát előre is nagyon köszönöm!!!

  • E. Niki szerint:

    Elnézést, még annyi jutott eszembe a témával kapcsolatban, hogy ha még mi nem is látszódunk a felvételeken ahogy közlekedünk,(mert ugye fejmagasság felett van a kamera) de az hallatszik amit beszélünk? Vagy hangot nem vesznek fel ezek a kamerák? És azt sem tudom mennyire tudta úgy beállítani a kamerát, hogy csak az ő autóját vegye, mert mellette már a másik szomszéd beállója van…
    Nagyon köszönöm még egyszer a leendő tájékoztatást!

  • Kedves E. Niki!
    Ha az a terület tényleg az ő magántulajdona, nem pedig valamilyen kizárólagos használatú de közös tulajdonú terület, akkor felszerelheti a kamerát, ha a közös tulajdonnak minősülő fal használatát nem tiltja a társasházi szabályozás.
    Ez esetben a felvétel felhasználása is jogszerű lesz.

    Vannak kamerák, amelyek alkalmasak hangrögzítésre, ezt látatlanban nem lehet megmondani.

  • Kovács Béla szerint:

    Társosházban két kamerát helyeztem el az emeleten ahol lakok a folyosón. A kamerák igaziak, de se felvételt nem készitenek, se élőképet nem látok, mivel csak a kamerákat szereltem fel. Az alattam levő lakó le akarja szereltetni őket mondva, hogy ő nem akarja, hogy felvételek készüljenek róla. Nem akarom különösebben közzétenni, hogy a kamerák nem csinálnak semmit, különben nem érnek semmit. Mit kellene tennem?

  • R.Gábor szerint:

    Tiszelt Dr. Kulcsár Zoltán Úr!

    A társasházi kamera rendszerek üzemeltetésének jogi hátterét tanulmányozva maradt egy nyitott kérdés számomra, melyben szeretném véleményét kérni. A kamera rendszer üzetemltetésével kapcsolatos minden jogi szabályozás a rendszer által rögzített felvételek kezeléséről szól. A kérdésem az lenne, hogy egy, a jogszabályoknak megfelelően telepített, bejelentett és szerződött adatkezelővel rendelkező társasházi rendszer mindenkori üzemkészsége biztosítható-e úgy, hogy a kamerák élő képét a közös képviselő rendszeresen ellenőrzi. Olvasatom szerint a szigorú szabályozás az élő képekre nem, csak a rögzített felvételek kezelésére vonatkozik.

    Válaszát előre is köszönöm!
    R.Gábor

  • Tisztelt Kovács Béla!

    Az ál- vagy nem működő kamera jogi megítélése nehéz, ugyanis mivel nem végez adatkezelést, megfigyelést, az erre vonatkozó szabályok nem vonatkoznak rá, ellenben a magánszférát sérti, az emberek megfigyeltségérzése kialakulhat. A közös területek sorsáról a társasházi közgyűlés jogosult dönteni. Talán, ha megmutatja a szomszédnak a kamerát közelebbről, akkor nem fog miatta panaszt tenni.

  • Tisztelt R. Gábor Úr!

    Az én véleményem szerint a közös képviselő nem ismerheti meg az élőképet sem. A visszaélések megelőzése érdekében a társasház szervezetétől, a lakóktól független személy jogosult a kamerarendszer kezelésére.

  • Vargáné Szalay Katalin szerint:

    Üdvözlöm!
    Egy új társasházban lakom, a képviselőt nem érdeklik a törvények, míg engem igen. Van kamerarendszer -az én személyiségi jogaimat valaki megsértette-, ezt szeretném megnézni, hogy ki volt. Mivel burkolt fenyegetés is egyben ez az eset, szeretnék fotót készíteni arró a pillanatról, amit velem szemben elkövetett az illető. Meg tehetem-e hogy lefényképezem, mert bizonyítékként tenném el.

    Előre is köszönöm válaszát.

  • H lászló szerint:

    Tisztelt Kulcsár Úr.

    18 lakásos társasházunkban közgyűlési határozat nélkül a közös képviselő önkényesen megfigyelő kamerát szereltetett fel.Első kérdésem:kikapcsolhatom-e rongálás nélkül (áramtalanítom)a kamerát?
    A társasház egyik lakója rendelkezik az üzemeltetéshez szükséges szakképesítéssel,aki egyébként a közös képviselő férje.Második kérdésem:köthető-e üzemeltetési szerződés a közös képviselő férjével?

  • Kedves Katalin!

    Ön nem nézheti vissza a felvételeket. Megkeresheti azonban a hatóságot, aki a felvételt kikérheti, illetve párhuzamosan keresse meg a rendszer üzemeltetőjét a felvétel zárolása érdekében.

  • Tisztelt H László Úr!

    Nem tartom szerencsésnek, ha egy másik lakó üzemelteti a rendszert, visszaélésre ad lehetőséget.
    A kamerarendszerrel kapcsolatos törvénysértések miatt Önnek lehetősége van a jegyzőhöz és az adatvédelmi hatósághoz fordulni.

  • Ferenc szerint:

    Tisztelt Kulcsár Úr!

    Következő történt:
    A közös képviselő egyszer csak elkezdett aláírást gyűjteni lépcsőházi kamerarendszer telepítésére. Senkitől erre felhatalmazást nem kapott, a lakókkal ezt a szándékát nem közölte. kamerákat felszerelték, gondolom meglett a 2/3.
    Semmiféle szabályozást közzé nem tett, fogalmam sincs ki működteti a kamerát, hol vannak a felvételek, egyáltalán semmit nem tudunk az egészről azon kívül, hogy látjuk a kamerákat.
    Én viszont le akarom szereltetni, vagy magam leszerelni.
    Milyen dolgoknak kell meglenniük, mire hivatkozva tudom a kamerát eltávolítani ha nem stimmel?
    Tulajdonostárs vagyok. A közös képviselő nem tulajdnostárs, vállalkozóként dolgozik.
    Kezdhet-e aláírásgyűjtésbe közgyűlési felhatalmazás nélkül? Mik a szabályai egy ilyen aláírás gyűjtésnek? Pl mennyi ideig tarthat?
    Magyarul: mibe tudok belekötni? mert szerintem lesz mibe.

    Válaszát köszönöm.

  • Kedves Ferenc!

    Hiányzik a közgyűlési határozat, de a tájékoztatás sem stimmel.
    Javaslom, forduljon a jegyzőhöz, ha a ház kezelőjével nem sikerül megegyezni.

  • D.Ildikò szerint:

    Tisztelt Uram!

    A segitsègèt szeretnènk kèrni.
    Nègylakàsos tàrsashäzban èlünk.Megkerestük a közöskëpviselőt, hogy kamera rendszert szeretnènk telepiteni, mert megszaporodott a betörèsi kísèrletek szäma.
    A közös kèpviselő nem hozott sem àrajànlatokat ,sem kôzgyűlèst nem hivott össze.Ő maga kiküldött szerelőket, akik a tudtunk nèlkül felszereltëk a kameràkat.
    Amikor kèrtük had nèzzük meg a felvèteleket lèvèn a mi otthonunkról van szó, közölte csak ő hozzà kötik be az internetes elèrhetősèget ès ő fogja figyelni otthonról mi törtènik nàlunk.Megteheti?
    Nem követett el jogsèrtèst azzal, hogy maga döntött a szerelő cègről àrajlatok bekèrèse nèlkül?
    Mit tehetünk?
    Köszönöm segitsègèt!
    Ildikó

  • B.Gábor szerint:

    Tisztelt Kulcsár úr!
    Pár hónapja felszereltem a (társasházi, zárt lépcsőházas) lakásom ajtaja fölé egy kamerát. Ezt a törvény betűje szerint úgy állítottam be hogy csak az ajtómat, és az az előtti egy métert lássa.
    Ehhez engedélyt kértem a társasház üzemeltetőjétől, és a közvetlen szomszédomtól, bár őt nem látja a kamera.
    A harmadik szomszédtól nem, lévén hogy nagyrészt miattuk került felszerelésre az eszköz.

    A mellettem lakó kérte hogy az ő ajtajára is rálásson, ám ezt a másik oldali szomszéd tiltakozása miatt nem tudtam megtenni.

    Ez a szomszéd azóta is folyamatosan fenyegetőzik, és rongál, mondván hogy a kamera sérti az ő jogait. (6 méterrel lakik a kamera látóterén túl, mindamellett hogy nem is felé néz.)

    Kérdésem:
    Jogszerűen jártam-e el?
    Mely törvényre hivatkozva száműzhetem az ajtómból a rosszindulatú szomszédot, illetve hivatkozhatok a rongálás miatt kihívott járőröknek?

  • Tisztelt D.Ildikó!

    Mind a döntési eljárás jogellenes, hiszen a társasház 2/3-os döntésére van szükség, mind pedig a megfigyelés, hiszen a képviselő nem nézheti a képeket, csak a szerződött vagyonőr.

  • Tisztelt B.Gábor Úr!

    Közös tulajdont nem figyelhet magánszemély, az ajtó előtti egy méter nincs törvénybe vésve. A rongálás az Ön esetlegesen jogsértő kamerázásától függetlenül bűncselekmény lehet.

  • g.mónika szerint:

    Tisztelt szakértő úr! óriási gondom lenne beköltöztem 3 hete egy albérletbe amiről azt hittem semmi gondom nem lesz! Egy hét alatt a lakokból 3 fő nekem eset hogy szerintük mennyien járnak hozzám ami érdekes és hogy az előttem lakó kuplerájt folytatott az ingatlanban! Sajnos a lakást le lakva vettem ki a lényeg szerelők járnak hozzám nem pedig másért férfiak eddig a kaputelefont se akkarták meg csinálni mert az is rossz máshoz csenget egy étel futár se tudd bejönni le kell mennem a másodikról az ajtot este fél 7 kor kulcsra zárják .A gondom az lenne most kitalálták kamerát szereltetnek fel azért hogy állitólag engem figyeljenek csak nem értem miért is! A kérdésem mivel a házban közös lépcsőházi bejárat van oda tehetnek e kamerát? A másik hogy atulajdonos alá akarja irni a hozzá járulást de ő nem lakik itt és nem őt cseszegetik jogtalanul ha nem engem ha én nem egyezek bele tehetek feljelentést mert már elég atrocitás ért igy is ok nélkül atulaj barátja jön ráadásul sokszor szerelni hogy ne legyen ilyen vita de mégis csinálják a cirkuszt.
    Köszönöm hogy üzemelteti a blogot és sokaknak segít és támogatja az embereket.Köszönöm válaszát g.mónika.

  • BElla szerint:

    Tisztelt Uram!

    Társasházunkban a közgyűlés néhány éve megszavazta kamerák felszerelését az aulában a társasházakról szóló törvény szerint szükséges szavazattöbbséggel. Tavaly a kamerarendszer bővítéséről a közgyűlés a jelenlévő tulajdoni hányadok többségének szavazatával döntött, ami nagyjából a tulajdoni hányadok tíz százalékát jelenti és ennek eredményeként minden emeletre kamerát szereltek.
    Kérdésem, hogy utóbbi esetben elegendő volt-e a jelenlévő tulajdoni hányadok többségével, a fent említett többséggel dönteni az emeleti kamerák felszereléséről?
    Ezen túlmenően, az emeleti kamerák oly módon vannak felszerelve, hogy bár ajtóra nem irányulnak, de kétlakásos folyosóra igen, ily módon én például nem tudom anélkül elhagyni a lakásomat, hogy azt a kamera ne venné, ami véleményem szerint már a személyes adatok védelme szempontjából is aggályos.
    Az Ön véleménye szerint jogszerű a kamerák ily módon történő felszerelése?
    Várom szíves válaszát.

    BElla

  • Tisztelt g.mónika!

    Ha ez egy társasház, a társasházi közgyűlés 2/3-os döntéssel dönthet a kamera felszereléséről. Az albetét ajtajára nem irányulhat, és nem lehet célja az egyes lakók és vendégeik megfigyelése. Csak elkülönült vagyonőr férhet hozzá a felvételekhez, és a lekérdezéseket naplózni kell. Tehát ha szabályszerűen üzemeltetik a kamerát, akkor Önt nem érheti hátrány. Ha mégsem, forduljon az adatvédelmi hatósághoz.

 

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
Új adatvédelmi törvény, adatvédelmi nyilvántartás, lajstromszám

A Parlament elfogadta az új adatvédelmi törvényt Az Országgyűlés hétfőn késő este elfogadta a 2012. január 1-jén hatályba lépő új...

Close