Megjelent az új adatvédelmi törvény – portálunkon már elérhető

A Magyar Közlönyben kihirdették az új adatvédelmi törvényt

Már elérhető portálunkon az új adatvédelmi törvény teljes és végleges szövege. Milyen okból volt szükséges az új törvény megalkotása, és pontosan mit szabályozás?

2011. évi CXII. törvény az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról

2011. július 11-én az Országgyűlés elfogadta a 2011. évi CXII. törvényt az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról.

A személyes adatok védelmét és a közérdekű adatok nyilvánosságát eddig az 1992. évi LXIII. törvény szabályozta. Az 1992-ben korszerű, európai szinten is színvonalas törvény az új technológiák elterjedésével elavulttá vált.

Az egyre szaporodó jogellenes adatkezelések világossá tették, hogy a korábbi adatvédelmi biztosi intézmény nem elég hatékony az adatkezelők jogkövető magatartásának kikényszerítésére. Szükségessé vált egy olyan adatvédelmi hatóság felállítása, amely nagyobb eszköztárat ad hatékonyabb eszköztárral rendelkezik a jogsértések kivizsgálására és szankcionálására.

A közel két évtized tapasztalatait, valamint az európai adatvédelmi tendenciákat is figyelembe véve az Országgyűlés új információs törvényt alkotott.

Az információs alapjogok

Az Alaptörvény VI. cikke mindenki számára biztosítja a személyes adatok védelméhez és a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez való jogot.

Az információs önrendelkezési jog az egyén „azon joga, hogy alapvetően maga döntsön személyes adatainak kiszolgáltatásáról és felhasználásáról.” 15/1991. (IV.13.) AB határozat. Az információs önrendelkezési jog a személyes adatok védelmét biztosítja.

Az információszabadság jelentése az, hogy a közérdekű adatok, vagyis az állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó szervek birtokában lévő adatok szabadok, hozzáférhetők, nyilvánosak.

Az információs önrendelkezés és az információszabadság történetileg is összefügg egymással. Az igazgatás által felhalmozott adattömeget a törvényhozás számára elérhetővé kellett tenni. A közérdekű adatok nyilvánosságához fűződő társadalmi érdek ütközésbe került a személyes adatok védelméhez fűződő joggal.

Az adatvédelmi és információszabadság-jog a két információs alapjog. Ezek biztosítják, hogy az egyén az állam és más adatkezelők számára alapvetően átláthatatlan, míg az állam a polgárai számára transzparens legyen.

A törvény

Az új adatvédelmi törvény elérhető a www.ppos.hu honlapunkon, a Jogszabályok, tanulmányok menüben. Ajánlom a Magyar Közlönyben megjelent hiteles változatot!

Iratkozzon fel hírlevelemre, és töltse le ingyen az új adatvédelmi törvény változásairól, főbb rendelkezéseiről szóló elemzést!

Hétről hétre beszámolok az új adatvédelmi törvény által előírt kötelezettségekről, hogy a blog olvasói felkészülten várják a törvény 2012 januári hatálybalépését. Nem csak a Hatóság eljárásáról, bírságolási lehetőségéről, de az adatkezelők főbb kötelezettségeiről is olvashat.

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról.

Adatvédelmi tanácsadás szolgáltatásomról és az adatvédelmi auditálásról e szövegre kattintva olvashat.
Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

4 hozzászólás »

 
 

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
Új törvény a társasházak bekamerázásáról

Módosult a társasházi és a lakásszövetkezeti törvény Jövő csütörtöktől elegendő a lakók 2/3-ának döntése arról, hogy a társasházi, lakásszövetkezeti lakásokat...

Close