Az NMHH megbírságolta az MSZP-t és a FIDESZ-t politikai SMS-ek miatt

Elektronikus kereskedelmi bírság a pártoknak

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) májusban 50-50 ezer forint elektronikus kereskedelmi bírság megfizetésére kötelezte az MSZP-t és a FIDESZ-t, jogellenesen kiküldött politikai tartalmú SMS-ek miatt – tudta meg a www.adatvedelmiszakerto.hu címen elérhető adatvédelmi portál.

Az elektronikus kereskedelmi törvény

Az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény (Eker. tv.) alapján a politikai tájékoztatás elektronikus hirdetésnek minősül. Így alkalmazni kell a reklámtörvény 6. §-ának rendelkezéseit, mely szerint az SMS küldéséhez a címzett előzetes hozzájárulására van szükség, továbbá a kiküldött üzeneteknek tartalmazniuk kell a leiratkozási lehetőségeket.

Az MSZP ügye

A Magyar Szocialista Pártot 50.000 Ft elektronikus kereskedelmi bírság, míg a hirdetési szolgáltató Köz-Tér-Ház Kft.-t 100.000 Ft elektronikus kereskedelmi bírsággal sújtotta a hatóság.

Az MSZP 2010 őszén több alkalommal olyan SMS-ben buzdította a panaszosokat pártrendezvényeken való részvételre, amelyekben semmilyen tájékoztatás nem szerepelt arról, miként lehet lemondani a további SMS küldést. Az SMS küldő telefonszámot felhívni nem lehetett, az SMS-számra írt leiratkozó üzenetekre nem történt reagálás.

Mivel a pártnak már volt korábban is hasonló ügye a hatósággal, a további jogsértő cselekménytől való eltiltás mellett bírság fizetésre kötelezte a hatóság.

A FIDESZ ügye

A FIDESZ esetében egyetlen panaszos emelt kifogást az ellen, hogy a korábban adott hozzájárulását visszavonva, a megelőző hatósági tiltás ellenére továbbra is politikai SMS-eket küldött részére. A hatóság 50.000 Ft bírság megfizetésére kötelezte a kormánypártot.

A két határozatot megosztom blogomon:  fidesz.pdf   mszp.pdf

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról.

Adatvédelmi tanácsadás szolgáltatásomról és az adatvédelmi auditálásról e szövegre kattintva olvashat.
Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
Nemzetközi Adatvédelmi Konferencia 2011 – az adatvédelem új elvei

Nemzetközi Adatvédelmi Konferencia Kétnapos Nemzetközi Adatvédelmi Konferenciát szervezett a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a múlt hét végén. A konferencia célja...

Close