Jóri miatt gatyásodik le a meteorológiai szolgálat?

Jóri miatt gatyásodik le az OMSZ?

A Hírszerző.hu megírta, az adatvédelmi biztos miatt fog ellehetetlenülni az Országos Meteorológiai Szolgálat. A közérdekű adatok nyilvánosságával kapcsolatos cikkemet ajánlom intézményvezetők, újságírók és politikusok figyelmébe.

Információszabadság, avagy a közérdekű adatok nyilvánossága

1523-ban Thomas Morus a parlament ülésén VIII. Henriktől a szabad szólás intézményét követelte, mivel ennek hiánya hallgatást eredményez, és ezzel „akadályát képezi a közügyek elintézésének”.

1776-ban Svédországban az új parlamenti többség be kívánt tekinteni azokba a dokumentumokba, amelyeket az előző kormányzat titokban tartott. Az információéhség kielégítést nyert az új sajtószabadságról szóló törvény elfogadásával. A törvény lehetővé tette ugyanis, hogy bárki hozzáférhessen valamennyi közhivatalban lévő dokumentumhoz.

1992-ben a magyar országgyűlés elfogadja az adatvédelmi törvényt, amely kimondja, az állami, önkormányzati, illetve más közfeladatot ellátó szervek működése nyilvános, a kezelésükben lévő, a tevékenységükkel kapcsolatos adatok bárki számára elérhetőek, e közérdekű adatokat bárki szabadon felhasználhatja, terjesztheti.

2009-ben az OMSZ vezetője, majd 2011-ben az illetékes szaktárca vezetője jut el oda, hogy megkérdőjelezze, a közpénzből fenntartott állami intézmény által feladatkörében előállított, mindenki számára érdekes, élet- és vagyonbiztonsági szempontból is kiemelten fontos környezeti, időjárási adatok megismerhetőek-e bárki számára ingyenesen, avagy sem…

Ezt még tetézi az újságíró tudatlansága és/vagy szándékos provokációja, mely azt a hamis látszatot sugallja, az alkotmányt és az adatvédelmi törvényt betartatni kívánó adatvédelmi biztos lesz az oka annak, ha csődbe megy a meteorológiai szolgálat a jogellenesen várt bevételek elmaradása miatt…

A meteorológiai adatok közérdekű adatok

Az adatvédelmi biztos márciusban közzétett állásfoglalásában leszögezte, a meteorológiai adatok közérdekű adatok, bárki számára megismerhetőek, és szerzői jogi védelemre való hivatkozással sem lehet korlátozni azok nyilvánosságát. A közérdekű adatokat pedig bárki szabadon terjesztheti.

Hogy az OMSZ miből fogja finanszírozni működését, az másodlagos kérdés. A közérdekű adatokhoz való hozzáférés megakadályozása nem kisebb bűncselekmény, mint a lopás. Persze majd ha egy hatóság elmarasztalja az OMSZ-t lopás miatt, a hatóság lesz a hibás, hogy a meteorológiai szolgálat nem tud tovább működni…

A közérdekű adatok felhasználása üzleti célra

A mai MTI hír szerint Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint „felül kell vizsgálni a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvényt is annak érdekében, hogy kereskedelmi célra ne lehessen felhasználni az internetről ingyen letölthető adatokat.”

Elég veszélyes ilyen kijelentést hallani egy kormánytagtól. A sajtó is kereskedelmi céllal működik, igaz? Egy ilyen javaslat azt is jelentené tehát, hogy a sajtó sem használhatna fel semmilyen adatot, amely az államtól származik, nem tájékoztathatna pl. az államháztartási hiányról, egyéb mutatókról sem, mondván, az adatok üzleti célra nem felhasználhatók…

Egy nem túl friss, de annál is beszédesebb adat szerint az USÁ-ban az egyedi adatkérések legtöbb (50%) alanya az üzleti életből kerül ki, míg hazánkban ez csak 1-3%-ra tehető.

Én minden üzleti szereplőt arra buzdítok, igenis, vegyék igénybe az állam szolgáltatásait (!), használjanak, igényeljenek közérdekű adatokat. A meteorológiai adatokért korábban tetemes díjakat fizető médiumoknak, egyéb cégeknek pedig van ötletem, miként lehet a korábban kifizetett összegeket is visszakövetelniük…

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról.

Adatvédelmi tanácsadás szolgáltatásomról és az adatvédelmi auditálásról e szövegre kattintva olvashat.

Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
Telefonbeszélgetés hangfelvételének kiadása

Call center által rögzített beszélgetésről másolatot kér az ügyfél Egyre több cég rögzíti az ügyfeleivel folytatott beszélgetést. Mi a teendő,...

Close