Bűnözők adatai és fényképei a neten! Keresse meg Ön is szomszédját!

Szexuális bűncselekmények elkövetői a neten

Létezik egy szolgáltatás, melynek segítségével bári megnézheti, vajon a környékén él-e szabadlábon lévő, korábban szexuális bűncselekményt elkövető személy.

Szexuális bűnelkövetők a neten

Minden ötödik lányt, és minden ötödik fiút ér szexuális bántalmazás a 18. születésnapja előtt.
A gyermekek elleni szexuális bántalmazást 90%-ban olyan személy követi el, akit ismer a gyermek.
A tipikus elkövető 117 (!) alkalommal zaklatja áldozatát, mielőtt elfogják.
A gyermekeket molesztálók 52%-a letartóztatásuk után ismét bíróság elé állnak.

Ilyen adatokkal hirdeti magát a www.familywatchdog.us címen elérhető szolgáltatás.

Az oldalon név, illetve cím szerint lehet veszélyes bűnözőket keresni. Térképes segítséggel nézhetjük meg, a környékünkön milyen bűnözők élnek, mit követtek el, és még a fényképüket is láthatjuk. Persze nem Magyarországon, hanem az Egyesült Államokban.

Az USA és az EU adatvédelmi fejlődése

Jól látható e szolgáltatás példáján keresztül is, hogy a tengeren túl más megközelítéssel néznek a személyes adatokra. Az Egyesült Államokban a személyes adat az adatot kezelő tulajdona, míg Európában az információs önrendelkezési jog alapján az érintett személyeknek van az adatok felett rendelkezési joguk.

A „Szabadság hazája” nem biztosít védelmet a bűnözőknek, a hatósági nyilvántartásból származó adatokat az interneten is közzé lehet tenni. Magyarországon – és Európában – a bűnözőt is megilleti a személyes adatai feletti rendelkezési jog, sőt, büntetése letöltése után néhány év elteltével már hátrány sem érheti korábbi tette miatt.

Itt és most nem tudjuk megválaszolni azt a kérdést, vajon melyik a jobb gyakorlat. A társadalom részéről lenne igény az ehhez hasonló adatok nyilvánosságra hozatalához, kérdés, hogy vajon elvárható-e egy olyan embertől, hogy jó útra térjen, akinek az adatai ily módon nyilvánosságra kerülnek, és emiatt nem talál állást, de barátot sem.

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról.

Adatvédelmi tanácsadás szolgáltatásomról és az adatvédelmi auditálásról e szövegre kattintva olvashat.

Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
Reklámtörvény – mit jelent a kifejezett hozzájárulás?

A direkt marketing hozzájárulás vajon érvényes-e, ha az egy részletes ÁSZF-ben található meg, ha össze van kapcsolva más nyilatkozattal vagy...

Close