Adatvédelmi nap 2011 – Közösségi adatháló

Adatvédelmi nap – közösségi hálók

Mint ahogy évek óta hagyomány, idén is konferenciát rendezett az adatvédelmi biztos az Európai Adatvédelmi Nap alkalmából. Korunk kihívásaira reagálva a két napos konferencia első napján a közösségi adatháló, a közösségi oldalak adatkezelése volt a téma.

Beszámoló a konferenciáról

A konferencia nyitó előadásában Thomas Hammarberg, az Európa Tanács Emberi Jogi Biztosa egy 2008-as tanulmányra hivatkozva megjegyezte, hogy társadalmaink egyre inkább hálózati társadalmakká válnak, melyekben az egyre több adatkezelés, az egyre több megfigyelés az adatvédelem mind több területét fedi fel, miközben a terrorizmus elleni évtizedes küzdelem az adatvédelem újrafogalmazását eredményezte. A biztos nyilvánvalóvá tette, hogy mivel a közösségi hálók a technológiai sajátosságaik miatt kizárólag az szervereik fizikai elhelyezkedése szerint szabályozhatók, az így keletkezett űrt az Uniónak kell szabályozásával lefednie.

Jóri András magyar adatvédelmi biztos bevezetőjében kifejtette, hogy az internettel kapcsolatosan az induláskor elterjedt jogmentes tér mítosza már egyértelműen tarthatatlanná vált, bebizonyosodott ugyanis, hogy az állami szabályozás hiányában keletkező űrt a magánszabályozók töltik be. A magánszabályozás a szereplők átláthatatlansága, kiszámíthatatlansága miatt nem kívánatos eredmény lenne, ezért szükség van az állami szabályozásra, mely Európában az Unió irányelve alapján történhet.

Az Európai Bizottság Jogi Igazgatóságának munkatársa Hana Pechackova előadásában kijelentette, hogy az egyre növekvő befolyású közösségi hálók paradigmaváltást eredményeztek az adatvédelem terén. Rávilágítottak a legfontosabb problémákra: az átláthatóság biztosítása, képzett, tájékozott felhasználók, az európai és Egyesült Államokbeli szolgáltatók közötti különbségekre, valamint a kiskorúak védelme. Mint elhangzott a személyes adatok védelme alapjog, melynek érvényesítése nem jelenthet senkinek sem plusz terhet. Az Unió célja a tudatosítás és a felhasználók képzésének segítségével az adatvédelem erősítése.

A folytatásban a Facebook és a Google képviselői mutatták be a cégek adatvédelmi szolgáltatásait, újdonságait. Fontos a tájékoztatás és nevelés szempontjából, hogy az adatvédelmet illetően a felhasználó életkora alapján a Facebook személyre szabott beállítási tanácsokat és útmutatót nyújt. A kiskorúak védelme érdekében elengedhetetlen, hogy a szülők, tanárok a Facebook úgynevezett biztonsági központja segítségével nyomon követhessék a kiskorúak közösségi aktivitását adatvédelmi szempontból. Az átláthatóságot hivatott szolgálni, hogy a felhasználók egy kérdőív segítségével lekérdezhetik a róluk nyilvántartott adatokat. Érdekes adatvédelmi kérdéseket vethet fel a Facebook öngyilkos megelőző szolgáltatása, melyet a veszélyt észlelő ismerősök e-mail útján aktiválhatnak.

A következőkben bepillantást nyerhettünk a Google kereséseivel, felhasználói fiókjaival és az érdeklődési kör szerint szelektált reklámokkal kapcsolatos adatkezelésekbe, külön kitérve a cookie-ra. Az átláthatóság jegyében a 2009-ben bemutatott Google Dashboard segítségével pedig a Google felhasználói fiókokhoz kapcsolódó adatkezeléseket ellenőrizheti az érintett.

Érdekes tapasztalatokat osztottak meg a hallgatósággal a piacvezető lengyel közösségi oldal és a cseh adatvédelmi biztos képviselői, valamint a szlovén információs biztos helyettese. Az elhangzottak alapján a legfontosabb közös problémák a hozzájárulások megléte, jogszerűsége, a felhasználók tudatosságának, képzésének hiányosságai, valamint a tájékozottság kérdései köré csoportosíthatók.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Infomédia Szabályozási Főosztályának vezetője Miszlai Róbert előadásában kifejtette, hogy a közösségi háló fejlődését sajnos nem követte a hazai felhasználók adatvédelmi érzékenysége. Álláspontja szerint a digitális bizalom erősítését szolgálhatná az elektronikus aláírás széles körű elterjedése. A közösségi oldalak tekintetében az alábbi célokat fogalmazta meg: digitális bizalom erősítése a felhasználók oktatása által, felhasználói tudatosság és együttműködés a szolgáltatókkal.

A Magyar Tartalomipari Szövetség ügyvezető elnöke Dr. Mlinarics József a fő problémát a felhasználók, a szülők és a pedagógusok hiányos médiaműveltségében és az interneten elkövetett személyes adatokkal kapcsolatos bűncselekmények alacsony bűnüldözési hatékonyságában látta, ugyanakkor megfelelő kitörési pontnak tekinti a szakmai és civil szervezetek, az internet szolgáltatók és távközlők nemzetközi együttműködését, a hatékony szűrőszoftvereket és az önszabályozás lehetőségét.

Dr. Hüttl Tivadar a Társaság a Szabadságjogokért adatvédelmi programvezetője szerint érzékelhető a közösségi nyomás annak irányába, hogy az adatvédelem és az internet felhasználás megfelelően tudatos tevékenységévé váljon az állampolgároknak.

Összegzés

A közösségi hálókat érintő adatvédelmi kérdések talán legfontosabbika a kiskorúak megfelelő védelme, melyben aktív részt kell vállalnia a szülőknek és a pedagógusoknak is. Valamennyi felhasználó tekintetében szükséges lehet a tudatosítás erősítése, mely a megfelelő képzések, oktatások segítségével elérhető. A meghatározott célok elérésének nélkülözhetetlen eszköze az egységes állami szabályozás, azonban pusztán ettől, a szolgáltatók, üzemeltetők együttműködése nélkül eredmény nem várható.

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról.

Adatvédelmi tanácsadás szolgáltatásomról és az adatvédelmi auditálásról e szövegre kattintva olvashat.

Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
Milyen egészségügyi adatokat kérhet el egy biztosító a kár elbírálásakor?

Vitaindító írás Ugyan az adatvédelmi biztos már oly sokszor kifogásolta azt, hogy egyes biztosítók a káresemény elbírálásakor szeretnek nagyot meríteni...

Close