Erősíteni szándékozik az adatvédelmet a közösségi portálokon az Európa Tanács

Az Európa Tanács tovább szigorítaná az adatvédelmet

A tagállamok igazságügyi miniszterei Isztanbulban elfogadták az Adatvédelem és a magánélet a harmadik évezredben című dokumentumot, mely lépéseket szorgalmaz a modern információs és kommunikációs technikák alkalmazásával kapcsolatos adatvédelmi kérdések megválaszolására.

Modern technikákkal végzett adatkezelések

Az igazságügyi miniszterek megállapítják, hogy a korszerű IT-eszközöknek köszönhetően napjainkban már a legtöbb emberi tevékenység megfigyelhető, rögzíthető és kielemezhető, ráadásul mindez minden eddiginél egyszerűbben, gyorsabban és rejtettebben megtehető. Megfelelő és erős adatvédelmi szabványok, illetve előírások nélkül azonban könnyen sérülhetnek az emberek alapvető jogai. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a mai napig nincs jogilag megoldva és biztosítva a virtuális, határokon átnyúló (üzleti) kapcsolatok adatvédelme – írja az SG.hu.

Az Európa Tanács jövő januártól márciusig gyűjti össze a világ kormányainak és civil szervezeteinek a 108-as adatvédelmi egyezményt érintő módosító javaslatait és állásfoglalásait. Ezután jövő márciusban kerül sor egy meghallgatásra, ahol az elképzeléseket bemutatják. Emellett a témáról tárgyalni fognak a European Dialogue on Internet Governance és az Internet Governance Forum közelgő rendezvényein is.

A szervezet már korábban foglalkozott számos problémával, melyek egyike az úgynevezett profilkészítés kérdése volt. A cél most egy olyan szabályozás kidolgozása, amely akár globálisan is alkalmazható lenne. Ebben segíthet, hogy az egyezmény megreformálási folyamatában már megfigyelői státuszt kaptak az Egyesült Államok, Kanada, Brazília és India képviselői is.

Az Európa Tanács idén májusban kezdeményezte az online reklámszabályok megváltoztatását. A szervezet egy ajánlás segítségével változtatná meg az internetes hirdetési piacot. A reklámcélú profilkészítést ugyan engedélyeznék, de szigorúan szabályoznák, és beleegyezéshez kötnék.

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról.

Adatvédelmi tanácsadás szolgáltatásomról és az adatvédelmi auditálásról e szövegre kattintva olvashat.

Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
A Magyar Államkincstár személyes adatra való éhsége

Vajon mit kezd a Magyar Államkincstár (MÁK) a jogellenesen begyűjtött adatokkal? Ma egy saját ügyemet ismertetem, de talán az Olvasó...

Close