Szigorítaná az adatvédelmet az Európai Bizottság

Szigorúbb adatvédelem várható Európában

Az egyének fokozódó online tevékenysége, valamint a technikai lehetőségek gyarapodása eredményeképpen a személyes adatok mind szélesebb köre kerül megosztásra – akár az érintett akaratától függetlenül – a nyilvánossággal. A sokrétűbbé váló adatkezelések új, a jelenleginél kifinomultabb szabályozást igényelnek. Az Európai Bizottság a szabályozással kapcsolatosan nyilvános vitát hirdetett.

A személyek jogainak erősítése

Annak érdekében, hogy az egyének ellenőrzést gyakorolhassanak saját adataik felett, teljesülnie kell az átláthatóság követelményének, mely azt jelenti, hogy az adatkezelők áttekinthető módon, megfelelő és világos tájékoztatást kell, hogy nyújtsanak az érintett személy részére az adatai kezelésével kapcsolatos valamennyi tényről. E tájékoztatásnak egyszerűen elérhetőnek, könnyen hozzáférhetőnek, valamint világos, közérthető nyelven megfogalmazottnak kell lennie.

A jövőben a személyes adatok kezelésével kapcsolatos tájékoztatás módja, tartalma, valamint a személyes adatok megsértésének bejelentése kötelezettségként kerülhet az adatvédelmi szabályozás jogi keretébe.

A Bizottság mérlegeli az adatvédelmi rendelkezések megsértésére vonatkozó szankciók erősítését, akár a súlyos jogsértések büntetőjogi szankcionálásával is.

A személyek jogainak erősítését szolgáló egyéb felvetések

– Különös védelem biztosítása a gyermekeknek, mivel ők nem biztos, hogy tudatában vannak a személyes adatok kezelésével, feldolgozásával járó kockázatoknak, következményeknek.

– A szabályozási rendszerben már létező adatminimalizálás elvének megerősítése és az érintett saját adatai feletti ellenőrzésének biztosítása érdekében pedig az adatokhoz való hozzáférési, kijavítási, törlési és letiltási jogok gyakorlására vonatkozó szabályok javítása.

Az adatkezelők felelősségének erősítésével kapcsolatos tervek

– a független adatvédelmi tisztviselő kinevezésének kötelezővé tételét, a feladat- és hatáskörére vonatkozó szabályozás összehangolásával,

– kötelező adatvédelmi hatásvizsgálat készítésének előírását különleges (pl. érzékeny adatok kezelése) esetekben, vagy ha adatkezelésük sajátos kockázatot hordoz magában (profilalkotás, kamerás megfigyelés esetében),

– valamint a beépített adatvédelem alkalmazási lehetőségeinek támogatását.

Felmerült továbbá egy, a személyes adatok védelmét tiszteletben tartó eljárásokra, technológiákra, szolgáltatásokra, termékekre vonatkozó európai tanúsítási rendszer (pl. adatvédelmi auditálás) létrehozásának lehetősége is, mely a felhasználóknak az adatkezelő megfelelőségéről szóló üzenetet közvetíti, ezzel segítve döntésüket.

A közleményben említett problémák megoldására irányuló egyeztetések és a felvetett kérdésekre érkező visszajelzések alapján a Bizottság 2011-ben javaslatot tesz az adatvédelem jogi szabályozásának felülvizsgálatára annak érdekében, hogy a kor követelményeinek megfelelő, a technikai fejlődéssel lépést tartó, hatékony, egységes jogi keret kerüljön kialakításra.

Önnek mi a véleménye?

Hozzászólásában írja meg véleményét a Bizottság terveivel kapcsolatosan, és hogy mit változtatna a jelenlegi szabályozáson. Mi tolmácsoljuk a Bizottság felé az elképzeléseket!

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról.

Adatvédelmi tanácsadás szolgáltatásomról és az adatvédelmi auditálásról e szövegre kattintva olvashat.

Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Adatvédelmi újdonságok a Facebook szolgáltatásai között

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
Adatvédelemmel kapcsolatos ügyek egy ügyvédi irodában

Vállalkozásom, a PPOS adatvédelmi szolgáltatásai iránt főként olyan cégek érdeklődnek, akik ügyvédi irodákkal is kapcsolatban állnak. Ha van ügyvédjük, vajon...

Close