Adatvédelemmel kapcsolatos ügyek egy ügyvédi irodában

Adatvédelmi ügyek az ügyvéd előtt

Vállalkozásom, a PPOS adatvédelmi szolgáltatásai iránt főként olyan cégek érdeklődnek, akik ügyvédi irodákkal is kapcsolatban állnak. Ha van ügyvédjük, vajon miért bíznak meg egy adatvédelmi szakértőt?

Az ügyvédi szolgáltatás sokszínű

Egy ügyvéd a jogi képzés során nagyon sok jogterületet megismert. Pontosabban megtanulta a jogszabályokat. Ma több tízezer hatályos jogszabály irányítja életünket. Ezekben természetesen nem lehet mindenki naprakész. De csak a legmagasabb szintű jogszabályból, azaz törvényből több mint ezer hatályos a mai napon is. Ez is hihetetlen nagy mennyiség.

Ugyan a jogszabályok ma már könnyen hozzáférhetőek. Ingyenesen elérhetők a Kormányzati Portálon is. A jogszabályok megkeresésétől és elolvasásától nagyobb kihívást jelent azok értelmezése. Az értelmezésben nagy-nagy segítség, ha ismerjük az adott jogszabályra, annak meghatározott rendelkezésére, a jogszabályok egymáshoz való viszonyára, a jog alkalmazására vonatkozó hatósági, bírói gyakorlatot. És persze az így rendelkezésre álló információk rendezésére elengedhetetlen egy stabil jogászi gondolkodás, amelyet az adott területen szerzett gyakorlat alapoz meg.

Természetesen vannak ügyvédek, akik az adatvédelemre, elektronikus kereskedelemre, informatikai jogra specializálódtak, az ő munkájukat elismerés illeti. Jelenlegi adatvédelmi biztosunk, Dr. Jóri András is ügyvédként praktizált. Azonban az ügyvédek többségénél igaz lehet, hogy két válóper, cégbejegyzés és ingatlan adásvételi szerződés között nehéz az adatvédelmi tudást elmélyíteni.

Ügyvéd és az adatvédelem – ügyfeleim tapasztalatai

Csak úgy repül az idő, ha az ügyvédet adatvédelmi kérdéssel is bombázzák. Ahhoz, hogy a más területen jártas ügyvéd az elé kerülő adatvédelmi kérdés megválaszolásához legalább felületes tudást felszedjen, néhány órás tanulásra van szüksége. Így ha egy felkészült szakértő 3 órát fordítana egy szakvélemény elkészítésére, egy ügyvédnél esetleg ezt még sok-sok órával, és óradíjjal meg kell toldani. Adott esetben magasabb díjért kapunk egy alacsonyabb színvonalú szolgáltatást. Egyik biztosító ügyfelem is belátta, hogy ugyan neves biztosítási szakjogászokkal dolgoznak, az adatvédelem területén nem rendelkeznek kellő ismerettel, így megkerestek egy megbízással.

Sokszor találkozom azzal, hogy havi átalánydíjas szerződés keretében foglalkoztatnak ügyvédet, és ha bármilyen adatvédelemmel vagy reklámtörvénnyel kapcsolatos kérdés merül fel, akkor válaszul csak egy jogszabálykivonatot kapnak. Tessék kedves cég, ennek a törvényi rendelkezésnek kell megfelelni.

Az ilyen eljárással szemben mi konkrét megoldást nyújtunk a cégeknek. Megmondjuk, hogy az adott törvényt miként kell értelmezni, megmondjuk, hogy a jelenlegi gyakorlat miért jogellenes, és konkrétan megmondjuk, hogy miként lehet orvosolni a problémát. Pl.: a hírlevélre feliratkozási lehetőségnél ne legyen pipa alapértelmezetten a checkboxban, és a hozzájárulás elkérésére szöveget is javasolunk. Mindezt anyagi felelősségvállalással.

Ügyvéd vagy adatvédelmi szakértő?

A fentiek alapján, sőt inkább saját munkája, élettapasztalata alapján mindenki eldöntheti, hogy cége adatvédelmi átvilágítására ügyvédet vagy adatvédelmi szakértőt bíz meg.

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról.

Adatvédelmi tanácsadás szolgáltatásomról és az adatvédelmi auditálásról e szövegre kattintva olvashat.

Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Adatvédelmi újdonságok a Facebook szolgáltatásai között

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
Cookie és adatvédelem

Cookie - A felhasználók nyomonkövetése az interneten Az internetes "szörfölés" során a felhasználók által meglátogatott weboldalak különböző, alkalmazások felhasználásával próbálnak...

Close