Közösségi oldalon kialakított profil felhasználása állásinterjún

Munkaadók kutakodnak az iWiW-en és a Facebook-on

Az MR1-Kossuth Rádió Krónika című hírműsora kérdezett meg arról, mi a véleményem a német kormány ama szándékáról, miszerint törvénnyel tiltaná el a munkaadókat attól, hogy a közösségi oldalon informálják le leendő munkavállalóikat.

A német kormány tervei

A német kormány új szabályozással védené munkavállalói személyes adatait. Több német nagyvállalat rendszeresen megfigyeli, megfigyelteti munkavállalóit, olvasgatja dolgozója e-mailjeit, kamerákat telepít, orvosi információk után kutakodik.

Megtiltanák, hogy a jövőben a munkaadók a Facebook-on vagy más közösségi oldalon ellenőrizzék le a jelöltet. Kiderülhet, vajon valós adatokat írt-e önéletrajzába az illető, van-e gyermeke, akit eltitkolt leendő főnöke elől, és a fotók alapján következtethetni lehet arról, milyen életmódot folytat az illető.

Egy felmérés szerint minden második munkaadó megnézi az állásra jelentkezőt valamely közösségi site-on. A megkérdezett cégek HR-munkatársainak közel negyede már utasított el valakit adatlapja miatt.

A magyar adatvédelmi szabályozás

A magyar adatvédelmi törvényből ma is levezethető, hogy az effajta munkaadói viselkedés jogellenes. Személyes adatot kezelni ugyanis csak abból a célból lehet, amely cél érdekében az érintett a hozzájárulását megadta.

A Facebook felhasználója azért osztja meg adatait, hogy ismerőseivel, rokonaival, volt osztálytársaival felvegye, tartsa a kapcsolatot. Nem pedig azért, hogy megadott elérhetőségeire reklámot kapjon, vagy épp jelentkezése elbírálására használják fel.

Elvben a szolgáltató a profil lekérdezéseket, fénykép letöltéseket naplózni tudja, és ha a rendszer alkalmas rá, vissza lehet követni, hogy ki nézegette meg az illető adatlapját, de arra jelenleg nincs jogi lehetőség, hogy egy munkaügyi perben a bíróság ilyen adatokat kérjen a szolgáltatótól, de egyáltalán kinek is jut eszébe, hogy ez állhat az elutasítás hátterében…

Az interjú, és a riport szöveges összefoglalója elérhető a http://www.hangtar.radio.hu/hirek/gazdasag/nem-nyomozhatnak-a-nemet-munkaadok-a-kozossegi-oldalakon.html címen.

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról.

Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
Szeptember 1. – Az iskolák adatkezeléséről

Adatvédelem az iskolákban Szeptember 1. a tanévkezdés napja. Mai írásomban a szülőknek és a pedagógusoknak gyűjtöttem csokorba az iskolákban felmerülő...

Close