Adatvédelem kontra adatnyilvánosság – új egyensúly?

Információszabadság – a közérdekű adatok nyilvánossága

Mielőtt azt gondolná a kedves olvasó, hogy mivel az üzleti életben vesz részt, ezért nem érdekli az állami szervek adatainak nyilvánossága, hadd emlékeztessem arra, hogy az USÁ-ban a közérdekű adatigénylések több mint 50%-a az üzleti szférából jön, ez az arány Magyarországon 1-3%.

A közérdekű adatok felhasználása üzleti célra

Az adatvédelmi törvény rendelkezései szerint közérdekű adatot bárki igényelhet, így magánszemély, cég is.

Ha az üzleti elemzéshez olyan – nem közhiteles nyilvántartásban található – adatokra van szükség, amelyet egy állami, önkormányzati szerv, vagy más közfeladatot ellátó szervezet birtokol, az adatokat igénylésre köteles a szerv kiadni.

Így megtudható, hogy pl. egy szervezet mennyit költ fénymásoló papírra és kinél szerzi be, mennyi a havi telefonszámlája, vagy mennyit áldoz takarításra.

Az Információszabadság napja 2010

Ha szeretne közérdekű adatot igényelni, korábbi cikkemben olvashat ennek szabályairól. Az adatigénylésre vonatkozó részletes szabályok az adatvédelmi törvényben találhatók meg.

Ha valakit mélyrehatóbban érdekel a téma, az adatvédelem viszonya az adatnyilvánossághoz, ajánlom figyelmébe az adatvédelmi biztos által 2010. szeptember 28-án megrendezésre kerülő nemzetközi konferenciát.

A megrendezendő konferencia egyrészt az átláthatóság és az adatvédelem kapcsolatát és konfliktusait, másrészt az uniós információs biztosi szerepek és felfogások azonosságait, különbözőségeit, valamint a magyar adatvédelmi és információszabadságért felelős biztosi intézmény fejlődési irányait fogja tárgyalni, érinteni.

A konferencián előad Peter Hustinx úr is, az Európai Adatvédelmi Biztos.

A konferencia ingyenes. Jelentkezni a http://www.adatvedelmibiztos.hu/abi/informacioszabadsag_napja_2010/ címen lehet.

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról.

Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
Adatvédelmi oktatás, képzés

Oktatás az adatvédelem témakörében Bármennyire is nem érezni, hogy nyár lenne, szomorú, de egy hónap múlva beköszönt az ősz. Ha...

Close