Netradír – időzáras védelem a személyes adatokra

Nyilvánosságra hozatal – meghatározható ideig

Sokszor találkozunk azzal a helyzettel, hogy valaki közzéteszi személyes adatait az interneten, majd meggondolja magát és törölné. De ekkor már késő, ugyanis számos weboldalon megtörtént az adatok másodközlése.

A problémára itt a netradír.

A nyilvánosságra hozott adat törlésének problémája

Másfél hónappal ezelőtti cikkemben arról írtam, sokan használják fel az interneten fellelhető adatokat direkt marketing célra.

De pár hete azzal keresett meg valaki, hogy az iwiw-en, myvip-en közzétett képeit olyan kontextusban közli a www.pedomaci.hu portál, ami ellen ő ugyan tiltakozna, de a szolgáltató nem hajlandó képeit törölni, mondván azok nyilvános forrásból származnak.

A problémára megoldás a netradír

Német informatikusok által kifejlesztett digitális radír segítségével a jövőben lejárati idővel lehet ellátni a közzéteendő fényképeket, kommenteket és más személyes adatokat.

Így az információs önrendelkezési jog fokozottabban érvényesülhet, a fényképen szereplő személy maga dönthetne arról, meddig szeretné elérhetővé tenni személyes adatait.

A Saarlandi Egyetemen kifejlesztett rendszer jelszóval látja el az adatokat, mielőtt a felhasználók felraknák az internetre. Ha valaki meg akarná tekinteni azokat, előbb kérnie kell a jelszót, amelyet megbízható szervereken helyeznek el. Mihelyst pedig lejár a határidő, a jelszót és az információkat kivonják a forgalomból – írja az Index.hu.

A szoftver nyilvános prototípusa még ebben a hónapban várható, első körben a Firefox felhasználóknak.

A védelmi eszköz azonban nem jelent száz százalékos biztonságot, hiszen ha valaki az adatokat a határidő előtt lemásolja, és felrakja a világhálóra, a jelszavas védelem már mit sem ér…

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról.

Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
Adattovábbítás külföldre, adatfeldolgozás külföldön

Külföldre történő adattovábbítás A személyes adatok továbbításához az érintett hozzájárulásának beszerezése, vagy törvény felhatalmazása szükséges. De mi a helyzet abban...

Close