Az NHH 2009-es beszámolója – kevesebb eljárás

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) éves beszámolója

A Nemzeti Hírközlési Hatóság Informatikai Szabályozási Igazgatósága elkészítette összefoglalóját a 2009 évi kéretlen elektronikus hirdetésekkel kapcsolatos felügyeleti eljárásairól.

Cikkemben az összefoglaló főbb adatait ismertetem, de közzéteszem a teljes beszámolót is.

Az NHH eljárásainak száma

2006-ban 367 megkeresés érkezett spam ügyben a hatósághoz, 2007-ben már 1025 db, 2008-ban rekordszámú, 5767 panasz érkezett. 2009-re azonban az ügyek száma 2962 db-ra csökkent.

A spamek száma nő, az NHH ügyek száma csökken

Az NHH szerint az ügyszám csökkenés a következő okokra vezethető vissza:
– 2008. szeptember 1-jétől csak természetes személy címzettek részére érkező kéretlen hirdetésekkel foglalkozhatnak;
– a hirdetők tudatosabbak lettek, és nem a korábbi mértékben küldenek kéretlen levelet;
– egy a spam-ek forrásaként számon tartott torrent oldalt a rendőrség felszámolt.

A beszámoló megemlíti, hogy 2009. október 1-jétől az NHH nem fogadja az e-mailen érkező bejelentéseket és kérelmeket, csak az elektronikus űrlapon lehet az eljárást megindítani. Ráadásul ha szeretnénk, ha az ügyfél jogállása is megilletne minket, így az eljárást tényleg megindítsák a hirdető ellen, lehetőségünk legyen az üggyel kapcsolatosan informálódni, nyilatkozatot kapni, megkapjuk a határozatot, akkor 2.200 Ft illetéket is be kell fizetnünk… Azt gondolom, inkább ez a legfőbb oka az ügyszám csökkenésnek.

A bírságok kiszabási gyakorlata

Az összes, jogsértést megállapító határozat mindössze 9%-a kötelezi a hirdetőt bírság megfizetésére.
2009-ben 24 esetben történt bírságolás, összesen 4.295.000 Ft értékben. A 2008-as évhez képest a kiszabás gyakorisága közel 27%-kal, az összes bírság együttes összege közel 26%-kal csökkent.

Az NHH 2009. évi összefoglalója ingyenesen letölthető honlapunkról: http://ppos.hu/jogszabalyok_linkek/nhh_spam_beszamolo_2009.pdf

Ajánlom mindenkinek az adatvédelmi biztos beszámolóit is, mely a www.ppos.hu honlapunk Jogszabályok, tanulmányok menüpontja alján találhatók meg.

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról.

Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
Fotó nyilvánosságra hozatala sajtótermékben, az interneten

A panaszosnak a közelmúltban hívta fel ismerőse a figyelmét arra, hogy a lap címlapján megjelent fotón egy hölgy társaságában beszélget...

Close