A Google Street View adatkezelései

A Google Street View esete az adatvédelemmel

A Google Street View hasznos szolgáltatásnak bizonyul. A Google speciális autóival készített panoráma felvételek és a Google Föld szolgáltatás segítségével egy szempillantás alatt bárki a világ másik pontján egy utcán találhatja magát, és nézelődhet. Kérdés az, hogy mi felhasználók mit nézhetünk az interneten, és mit láthat, rögzíthet a szolgáltató.

Egy kis adatvédelmi bevezető

Az adatvédelmi törvény rendelkezése szerint személyes adat minden olyan információ, amely egy konkrét természetes személyhez kapcsolható. Így személyes adat egy képmás, egy autó rendszáma, jelszavak, banki, informatikai azonosítók. De adott esetben az is személyes adat lehet, hogy egy adott ház előtt milyen típusú autó parkol, ugyanis ebből is lehet következtetni olyan tényekre, amelyek konkrét magánszemélyekhez kapcsolódnak, és titokban maradásukhoz érdek fűződik.

Személyes adatot kezelni azonban csak az érintett hozzájárulásával lehet, amennyiben az adatkezelőnek nincs az adatkezelésre törvényi felhatalmazása. A Google azonban egyikkel sem rendelkezik.

A vádak

Összegyűjtöttem, milyen jogellenes adatkezelésekkel illetik a Street View szolgáltatása kapcsán a Google-t.

  • Felismerhető arcok, felismerhető rendszámok, házszámok kerültek az internetre
  • Nem csak a publikálás, de eleve a rögzítés is engedélyhez kötött, így kritizálják azt is, hogy nem olyan a rögzítési technológia, hogy a felvétel készítésekor már anonim módon kerüljenek a fotók az adatbázisba
  • Nincs arra módszere a Google-nek, hogy az arcképet nem tartalmazó, de mégis azonosítható személyekről készült fotók ne kerüljenek be a rendszerbe, különösen ha a képek kompromittálóak
  • Magánterületen, házak kertjeiben is készülnek fotók
  • Wifi adatok, e-mail azonosítók, jelszavak, levéltöredékek, banki adatok, egészségügyi információk is rögzítésre kerültek

Mi várható az ügyben?

Európa számos adatvédelmi biztosa – köztük a magyar is – vizsgálatot folytat az ügyben. Az Egyesült Államokban is több hatósági, bírósági eljárás van folyamatban.

Néhány ország – köztük a szomszédos Ausztria – adatvédelmi hatósága meg is tiltotta a Google Street View adatkezelést.

Álláspontom szerint ki lehet dolgozni egy olyan eljárást, technológiát, amely nem sérti az adatvédelmi érdekeket. Ez bizonyosan az információk egy részének közzétételét akadályozni fogja, de alapvetően a Street View küldetése teljesülni fog. Kíváncsian várjuk az európai adatvédelmi biztosok állásfoglalásait az ügyben, és a cég válaszlépéseit.

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról.

Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
Tekinthető mindenki potenciális terroristának?

Tekinthető mindenki potenciális terroristának? A TASZ két éve kezdeményezte az internet és telefon forgalmi adatok megőrzési és tárolási szabályait megállapító...

Close