Az adatvédelmi biztos 2009-es beszámolója

Az adatvédelmi biztos éves beszámolója

Az adatvédelmi biztos – hasonlóan a többi ombudsmanhoz – minden év március 31-ig számol be előző éves tevékenységének tapasztalatairól az Országgyűlésnek.

Így tett idén is. Írásomban közzéteszem az adatvédelmi biztos elmúlt évi ügyforgalmára vonatkozó főbb adatokat, és letölthető változatban közzétettem a 296 oldalas beszámolót.

Az Adatvédelmi Biztos Irodájához érkezett ügyek száma

2009. január elsejétől az adatvédelmi nyilvántartásba érkezett bejelentéseket is iktatószámmal látják el, amelyek száma 2009-ben 1380 volt.

Ezen felül 2573 beadványt, ügyet iktattak és indítottak el. Összesen 458-cal több ügyet vizsgáltak. Ez az adatvédelmi biztosi intézmény történetében az eddigi második legmagasabb ügyszám.

Az adatvédelmi biztos elektronikus postafiókjába, az adatved@obh.hu címre összesen 3981 valamilyen intézkedést igénylő e-mail érkezett, 1357-tel vagyis 51 százalékkal több, mint 2008-ban.

A 3953 iktatott ügyirat közül az adatvédelmet érintô ügyek száma 1715, az információszabadságot érintő ügyek száma 158, illetve 94 olyan beadvány érkezett, amely mindkét információs alapjogot érintette, a jogszabály-véleményezések száma 367, titokvédelmi ügy 7. Hivatalból 69 ügyet indítottak.

Az Adatvédelmi Biztos Irodájához 30 közérdekű vagy közérdekből nyilvános adatigénylés érkezett.

Általában csökkent a közhatalmi, önkormányzati adatkezelők ellen indított vizsgálatok száma, kivételt képez azonban a fegyveres és rendvédelmi szervek adatkezeléseinek vizsgálata.

A gazdálkodó szervezetek, pénzügyi szervezetek tavaly is az adatvédelmi biztos érdeklődési körében voltak.

A panaszok mindössze 25% bizonyult alaptalannak.

Az átlagos ügyintézési idő 100 nap (!) volt.

Néhány érdekes ügy

Kedvcsinálóként néhány ügy, ügycsoport, amelyért érdemes belelapozni a beszámolóba:

  • Az APEH vagyonosodási vizsgálatait ellenőrző projekt
  • Internetes közösségi oldalak (IWIW) projekt
  • A teljes listás lakossági hitelinformációs rendszer
  • Számítógép lefoglalása esetén a tárolt személyes adatok visszaadása
  • Munkáltatói GPS, kamerarendszerrel végzett megfigyelés
  • Direkt marketing
  • Hangfelvétel készítése titokban és annak felhasználása
  • Ügyfélszolgálati beszélgetések rögzítése

Az adatvédelmi biztos 2009. évi beszámolója ingyenesen letölthető a következő címről: http://ppos.hu/jogszabalyok_linkek/Adatvedelmi_biztos_beszamoloja_2009.pdf

Ajánlom mindenkinek az előző évek beszámolóit is, mely a www.ppos.hu honlapunk Jogszabályok, tanulmányok menüpontja alján találhatók meg.
Az éves beszámolókban nagyon sok konkrét gyakorlati eset olvasható, amely minden adatkezelő számára iránymutatásul szolgálhat.

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról.

Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
Adatvédelmi bűncselekmények alakulása

Adatvédelemmel összefüggő büntetőeljárások statisztikája Az Igazságügyi- és Rendészeti Minisztérium Statisztikai és Elemző Osztálya rendelkezésemre bocsátotta az elmúlt öt év adatvédelemmel...

Close