Internetes személyiséglopás

Kétszer is gondoljuk meg, milyen személyes adatainkat adjuk meg az interneten

Az internetes személyiséglopás, mint „iparág” tavaly több száz milliárd dollár kárt okozott az embereknek.

Mit jelent a személyiséglopás, mit tehetünk ellene?

Az internetes személyiséglopás

Egy internetes portálhoz, fórumhoz, blog oldalhoz regisztrálnunk kell. Regisztrációkor jelszót kell megadnunk.

Egy olyan portálon, ahol fizethetünk is a szolgáltatásért, regisztrálnunk kell. Jelszót, illetve bankkártya számot kell megadnunk.

Jelszavainkat hol máshol tárolnánk, mint a számítógépen. De nem is kell, hogy tároljuk egy fájlban, elég, ha a billentyűzetünkön bepötyögjük, és ha számítógépünkön rosszindulatú program fut (mert az internetről tudtunkon kívül letöltöttük), máris küldi belépési azonosítóinkat, kártyaszámunkat a kibermaffia részére.

Ellopják az áldozat személyes adatait, melyek felhasználásával hitelt vesznek fel, mobiltelefonokat vásárolnak, autót bérelnek (és nem adnak vissza) vagy más fizetős szolgáltatást vesznek igénybe.

Közösségi oldalakon is visszaélnek

Előfordul, hogy a közösségi oldalakon használt fiókokat törik fel, és a sértett nevében kérnek pénzt az ismerősöktől, persze a bűnöző bankszámlaszámát megadva.

De az is lehet, hogy a kapcsolati rendszert felhasználva további személyes adatokat csalnak ki ismerőseinktől, és élnek vissza azokkal, avagy fejtenek meg az információk alapján más rendszerekhez tartozó jelszavakat.

Hogyan védekezhetünk a személyiséglopás ellen?

Nagyon egyszerű a megoldás: Nem kell számítógépet használni, nem kell jelszavakat használni, minden olyan dokumentumot pedig, amin személyes adataink vannak, meg kell semmisíteni.

Ugye jól hangzik?

Természetesen azért nem csak a remete életmód véd a bűnözők ellen.
Néhány tanács, hogy milyen intézkedésekkel csökkenthetjük a visszaéléseket:
– az internetes közösségi portálokon csak olyan személyes adatokat tegyünk közzé, amelyek mindenképp szükségesek, de azokat is lehetőleg csak ismerőseink lássák;
– gyakran változassunk jelszót a használt informatikai rendszerekben, ideértve a telefonos banki és egyéb azonosítókat is;
– a jelszavak olyanok legyenek, hogy mi magunk emlékezzünk rájuk, de mások ne találják ki;
– soha ne adjunk meg az interneten bizalmas adatokat, egy e-mail cím, egy weboldal címe könnyen hamisítható, pl.: otpbank.hu domén helyett 0tpbank.hu domén névről írt e-mail, ilyen címen üzemelő ál-banki portál nagyon megtévesztő lehet (a második címben az O betű helyett a nulla szám olvasható);
– használjunk mindig friss tűzfalakat, valamint vírus- és kémprogram kereső szoftvereket.

Természetesen senki nem tudja garantálni, hogy adataink biztonságban vannak, a legfontosabb, hogy ne dőljünk be a csalóknak, fenntartással kezeljünk minden adatkérést.

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról.

Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

1 hozzászólás »

 
  • Pataki Tamás szerint:

    +Ha mégis olyan oldalra téved, ahol meg kell adnia a személyes adatain túl pl bankkártya adatokat, akkor legyen körültekintető: a Google folyamatosan kötelezi a honlap tulajdonosokat a http-ről https protokolra váltásra. Ehhez SSL tanúsítvány szükséges, amely biztosítja a honlap és az ügyfél közötti adatcsere titkosítását. Tehát ha az adott eshop címe http://-vel kezdődik, akkor az még nem rendelkezik SSL-el vagyis az esetleges hacker könnyen kinyerheti az adatforgalomból a számára hasznos adatokat.
    Ha az eshop tulajdonos beszerzi a megfelelő SSL tanúsítványt, érdemes azt egy nagy hitelesítési hatóságtól rendelni azt (Symantec, RapidSSL, GeoTrust, Thawte), amelyek garanciát adnak az adatok védelmére. Pl a Symantec egyes tanúsítványai 1 millió dollár felett szablyák meg azt, vagyis hogyha valamely ügyfelek adatait ellopják, felhasználják és az ügyfél, állam vagy az EU-s szervek pereskedni fognak, akkor ezen tanúsítvány kiadói fedezik a kártérítéseket.
    Személy szerint minden eshop tulajdonosnak ajánlanám az SSL-el való honlap- és adatvédelmet, mivel a mai világban egyre több a kiberbűnőzéshez kapcsolódó bűncselekmény. Egyes országokban a nem megfelelő adatvédelmet több millióval büntetik, az EU is szigorítja 2018-tól az ehhez kapcsolodó jogszabályokat. Ajánlom az SSLmarket-et, amely a Symantec Platina partnere, nemzetközi tapasztalatokkal bír és a legmegbízhatóbb SSL kiadók tanúsítványait a legjobb árakon kínálja a magyar piacon.

 

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
Programajánló – Adatvédelem

Adatvédelemmel kapcsolatos rendezvények Az adatvédelmi törvény gyakorlati alkalmazását nehezen lehet megtanulni csupán a szakirodalomból.

Close