Mit várunk 2010-től az adatvédelem területén?

Adatvédelem 2010-ben

Valószínűleg nem a 2010-es év lesz az adatvédelmi változások éve, de valami mégis elindult.

Új adatvédelmi biztos, új reklámtörvény, új Btk. tényállás – az elmúlt másfél évben

2008. szeptemberében új adatvédelmi biztosunk lett Dr. Jóri András személyében. Tevékenységének első teljes éve után azt lehet mondani, hogy túlnyomó részt követi elődei gyakorlatát állásfoglalásai kialakításakor, de megemlítendő, hogy nagy figyelmet szentel az új technológiák vizsgálatának, és a tematikus, átfogó vizsgálatoknak. Bízunk benne, hogy az Adatvédelmi Biztos Irodáján belüli szervezeti átalakítások is az információs alapjogok még erőteljesebb érvényesülését fogják szolgálni.

Szintén ebben a hónapban lépett hatályba az új reklámtörvény, amely jelentősen megszigorította a direkt marketing szabályait. A 2009. május 31-én lejáró türelmi időszak után már több helyen is módosult a törvény.

2009. augusztusában jelentősen szigorodott a Büntető Törvénykönyv személyes adattal visszaélés tényállása.

Az Európai Bizottság az adatvédelmi szabályozással kapcsolatosan konzultációra hívta a tagországok polgárait.

De mit hoz 2010?

Várhatóan nem emelkedik tovább jelentősen az Adatvédelmi Biztos Irodájának ügyforgalma, hiszen az adatvédelmi biztos honlapján publikált éves beszámolók nagyban segítik a jogalkalmazókat az adatvédelmi törvény és más adatvédelmi jogszabály értelmezésében.

Az új direkt marketing szabályok területén is stabilizálódni fog a tavalyi évben kialakult joggyakorlat, mind a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál (NFH), mind pedig a Nemzeti Hírközlési Hatóságnál (NHH). Vélhetően nagy számban fog csökkenni az NHH eljárásainak száma az idei évben, hiszen a hivatal megváltoztatta a bejelentési eljárását, így már csak az ügyfélkapu segítségével lehetséges bejelentést tenni. Amennyiben az eljárás kérelemre indul, az illetékköteles.

Az új büntetőtörvénykönyvi tényállás miatt valószínűleg több elmarasztaló határozatot fognak hozni a büntetőbíróságok személyes adattal visszaélés miatt.

Kíváncsian várjuk, hogy az Európai Unió 2010-ben a szektorális adatkezelési szabályok megalkotásával a további szigorítások mellett dönt-e, avagy némiképp enyhül-e az adatvédelmi szigor.

Kamerás rendszerek adatkezelései

Az adatvédelmi biztos 2010. január 28-ra hirdette meg az „Adatvédelmi Nap 2010 – A kamerás megfigyelés Magyarországon” című konferenciát, amely jelzi, hogy a kamerás megfigyeléssel kapcsolatos adatkezelések 2010-ben is az érdeklődése középpontjában állnak.
A rendezvény honlapja: http://www.adatvedelmibiztos.hu/abi/wwi_2010/

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról.

Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
Elutasított kérelmek bejelentése az adatvédelmi biztos részére

Az adatvédelmi törvény bejelentési kötelezettséget ír elő az elutasított igényekről Az Avtv. 13. § (3) bekezdésének és a törvény 20....

Close