Webes ill. ingyenes e-mail szolgáltatóként meg kell-e őrizni az IP címet?

Ha internetes honlapot üzemeltetünk, kell-e IP-t őrizgetnünk?

A rendőrség egyre többször igényel IP címet és más adatot a webes tartalmat szolgáltatóktól, ingyenes levelezőt üzemeltetőktől.

A szolgáltatók azonban kénytelenek a megkeresést elutasítani, ugyanis nem tárolják a belépések alkalmával az IP címet. A nyomozóhatóság fél éves adatmegőrzési kötelezettséggel riogatja a szolgáltatót. Tényleg van ilyen kötelezettség?

Elektronikus hírközlési szolgáltatók

Az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény (Eht.) 159/A. §-a valóban ír elő adatmegőrzési kötelezettséget, ideértve az internet levelezési szolgáltatást is, de fontos, hogy a kötelezett az elektronikus hírközlési szolgáltatás szolgáltatója és az elektronikus hírközlő hálózat üzemeltetője.

Számukra ír elő e törvény 159/A. §-ának (3) bekezdése fél illetve egy éves adatmegőrzési kötelezettséget.

Mivel a weben elérhető, e-mail küldési lehetőséget is biztosító szolgáltatások nem minősülnek az Eht. 188. §-ában definiált hírközlési szolgáltatásnak, így e szolgáltatók sem minősülnek hírközlési szolgáltatóknak, a törvényt tehát nem kell alkalmazni.

Információs társadalommal összefüggő szolgáltatások 

Az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény (Eker. tv.) szintén tartalmaz adatvédelmi rendelkezéseket, mégpedig a 13/A. §-a alatt.

E jogszabályhely azonban adattárolási kötelezettséget nem ír elő. Sőt, kimondja az adattakarékosság elvét is, így e törvény és az adatvédelmi törvény vonatkozó rendelkezései alapján a szolgáltatónak törekednie kell arra, hogy a lehető legkevesebb személyes adatot kezeljen felhasználójáról, ideértve számítógépének IP címét is.

Mi a teendő, ha hatósági megkeresés érkezik?

El kell utasítani az ilyen tárgyú megkereséseket azzal, hogy a szolgáltató – erre vonatkozó törvényi kötelezés híján – nem kezeli a felhasználók ilyen típusú személyes adatait. Önmagában az, hogy a rendőrség szokott ilyen adatokat igényelni, nem teremt jogalapot arra, hogy a későbbiekben kezeljük ügyfeleink olyan adatait, amelyet egyébként nem kezelnénk.

 

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelemmel és a közérdekű adatok nyilvánosságával kapcsolatos információkról.

Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

6 hozzászólás »

 
  • fater szerint:

    Általában a levél végére elrettentésül odaírják a következőt:
    A Be. 71 § 6. bek. alapján ha a megkeresett szerv a megkeresést a megállapított határidőn belül nem teljesíti vagy a megkeresést jogosulatlanul megtagadja rendbírsággal sújtható. A teljesítés jogosulatlan megtagadása esetén – a rendbírság kiszabása mellett, ha a törvényi feltételek fennállnak – az e törvényben meghatározott kényszerintézkedés is elrendelhető.

    Ezzel mi a helyzet?

  • Tisztelt fater!

    A rendőrség csak a megkeresett szerv birtokában lévő adatok átadására kötelezhet. További adatmegőrzésre nem.
    Ha nincs adat, akkor lehetetlenné válik annak teljesítése, így nyilván nem lehet szankciókat alkalmazni.

  • fater szerint:

    Köszönöm.

    Tehát ha pl. egy fórumban, ahol a hozzászólás IP címét rögzíti a fórum engine (a moderálás elősegítése miatt), akkor ezeket az adatokat -mivel a birtokomban vannak- át kell adnom.

    Nyilvánvalóan következik ebből, hogy a site adatvédelmi szabályzatában fel kell tüntetni azt, hogy pl a hozzászólásokhoz tartozó IP cím rögzítésre kerül.

    Egyébként átnézve több oldal adatvédelmi nyilatkozatait ezen a siteon találkoztam azzal, ami az átlagfelhasználónak is érthető http://www.hwsw.hu/adatvedelem.php
    Persze szigorúan szakmai szemmel nézve, nem tudom, hogy rendben van-e 😉

  • Igen, erről tájékoztatást kell adni.
    Ezen felül az adatkezelés időtartamát is meg kell határozni, nem lehet az idők végezetéig őrizgetni ezeket az IP címeket.

    A HWSW adatvédelmi nyilatkozatát nem véleményezném, így tudtukon kívül, nyilvánosan 🙂 Megértését köszönöm.

  • jenoke szerint:

    Tisztelt szakértő!

    Arra lennék kíváncsi, hogy rendőrségi feljelentésre ki tudják- e deríteni az ip címet ahonnan érkezett hozzám az e-mail? A hatóság kérésére lekérheti-e a szolgáltatótól, hogy mikor milyen oldalakon járt az illető? Az elég indok a hatóság számára, hogy a nevemben küldtek e-mailt másoknak? Akkor elkezdenek nyomozni? Illetve milyen büntetés vár arra aki kreálta a leveleket?

  • Tisztelt jenoke!

    A Hatóság a szolgáltatók segítségével ki tudja deríteni, ki, mikor, milyen weboldalakat nézegetett.
    A többi kérdését az ügy ismeretének hiányában nem tudom megválaszolni.

 

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
Adattovábbítás a vállalat tulajdonosa, az anyacég felé

Adattovábbítás a cég tulajdonosa, az anyacég, illetve a többi leányvállalat felé Főként multinacionális vállalatoknál merül fel az igény, hogy az...

Close