Karácsonyi üdvözlet, névre szóló ajándék

Küldhető-e karácsonyi képeslap, ajándék a címzett hozzájárulása nélkül?

Inkább csak hipotetikusan foglalkoznék a témával, így Szenteste előtt egy nappal, de talán elgondolkodtató a hatályos adatvédelmi és reklámjogi szabályozás.

Személyes adatot kezelni csak az érintett hozzájárulásával lehet…

… ezt már minden olvasóm tudja. Azt talán kevesebben, hogy egy hozzájárulás mindig csak a hozzájárulás előtt megadott tájékoztatásban megjelölt célra érvényes. E célon az adatkezelő nem terjeszkedhet túl. Az adatvédelmi törvény ugyan kivonja hatálya alól a természetes személyek saját céljait szolgáló adatkezeléseket. De mi a helyzet a céges képeslapokkal és a névre szóló ajándékokkal?

A karácsonyi üdvözlet, mint reklám és mint adatkezelés

Ha egy vállalkozás karácsonyi üdvözletet, esetleg ajándékot küld partnerének, ügyfelének, az nyilvánvalóan lojalitás növelő értékkel bír (de jófejek, legközelebb is náluk vásárolok).

Reklám természetes személy címzett részére a reklámtörvény rendelkezései alapján csak a címzett hozzájárulásával küldhető.
Jogszerűen tehát nem küldhet egy cég vásárlója részére karácsonyi e-üdvözletet, ha egyébként nem rendelkezik direkt marketing hozzájárulással.

Ha még jogszerűen is kezeli a vállalkozás ügyfele személyes adatait, biztosan nem kért felhatalmazást üdvözletek küldésére.

A hatályos jogi szabályozásból akár odáig is el lehet menni, hogy a dolgozót születésnapján a munkáltató nem köszöntheti fel, hiszen csak a munkaviszonnyal összefüggésben lehetséges az alkalmazottak személyes adatait kezelni.

Karácsonyra ajándékozott előfizetés

Szintén adatvédelmi szempontból érdekes helyzet áll elő akkor, amikor pl. egy lapkiadónál névre szóló ajándék előfizetést vásárolunk.

Az előfizetés teljesítéséhez adatkezelésre van szükség. Az adatkezeléshez az érintett, azaz a megajándékozott személy hozzájárulására van szükség. Van valaki, aki ezt teljesíti? Egyáltalán elvárható e kötelezettség teljesítése?

Jogkövetkezmények

A jogellenes adatkezelés következményeit itt nem részletezném újra, azok megismerhetők a https://www.adatvedelmiszakerto.hu/2009/08/a-jogellenes-adatkezeles-kovetkezmenyei/ írásomban.

A fontosabb kérdés, hogy az adatvédelmi szabályozás célja nyilván nem az ilyen típusú adatkezelések megszüntetése. Még ha a taxatív jogi előírásokkal ellenkezik is e gyakorlat, nem indokolt jogellenesnek minősíteni e gyakorlatokat mindaddig, amíg az adatkezelő, reklámozó nem él vissza ezzel az eszközzel.

Hatósági gyakorlatot nem ismerek e kérdéskörben, ki is fordulnak hatósághoz azért, mert kapott egy képeslapot vagy ajándékot. Bízom benne azonban, hogy ha esetleg a hatóságok elé kerül egy hasonló ügy, józanul fognak dönteni.

Boldog Karácsony!

Ezúton kívánok minden kedves olvasómnak békés, családi környezetben eltöltött Karácsonyt!

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról.

Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
A titokban készített hangfelvételt is fel lehet használni egy peres eljárásban

Mérföldkőnek számít a hazai ítélkezésben a Pécsi Ítélőtábla nemrégiben megszületett precedensértékű döntése, mely szerint a jogosulatlanul rögzített hangfelvétel perbeli bizonyítékként...

Close