Adattovábbítás a vállalat tulajdonosa, az anyacég felé

Adattovábbítás a cég tulajdonosa, az anyacég, illetve a többi leányvállalat felé

Főként multinacionális vállalatoknál merül fel az igény, hogy az anyacég szeretné a magyarországi leánya működését ellenőrizni.

A hazai vezetés minden további nélkül hozzáférést biztosít a tulajdonos részére az ügyfelek és munkavállalók személyes adatait tartalmazó adatbázisába. Nézzük, jól van-e ez így.

Az adattovábbításra vonatkozó jogi szabályozás

Az adatvédelmi törvény (Avtv.) így definiálja az adattovábbítás fogalmát: „ha az adatot meghatározott harmadik személy számára hozzáférhetővé teszik”. Tehát nem szükséges, hogy konkrét adatátadás történjen, elegendő egy jelszavas hozzáférés biztosítása is ahhoz, hogy adattovábbításról beszéljünk.

Az Avtv. 8. §-ának rendelkezései értelmében „személyes adatok akkor továbbíthatók, valamint a különböző adatkezelések akkor kapcsolhatók össze, ha az érintett ahhoz hozzájárult, vagy törvény azt megengedi”.

Adattovábbítás a tulajdonos irányába

Jogi személyek esetében maga a cég önálló jogi személy, mely elkülönül a tulajdonos(ok) személyétől. Így az adatkezelő cég részére szerzett adatkezelési jogosultság nem terjed ki a cég tulajdonosaira, sem a többi leányvállalatra.

Gondoljunk csak bele abba, hogy egy OTP kisrészvényes (aki az OTP tulajdonosa) sem tekinthet bele minden OTP ügyfél folyószámlájába, pusztán azért, mert ő tulajdonos. És ez így van jól.

Tekintettel arra, hogy törvényi felhatalmazás nincs az adatok továbbítására, az adatbázisban lévő érintettek tájékozott (az adattovábbítás címzettjének és céljának feltüntetésével), egyértelmű hozzájárulása birtokában lehet csak jogszerű az adatok továbbítása, amennyiben az adattovábbítás további feltételeinek is eleget tesz az adatkezelő. A munkavállalói adatok továbbítása tekintetében ezt a munkaszerződésben vagy belső szabályzatban is rendezni lehet.

Az Avtv. 5. §-ában leírt célhoz kötöttség elvének sem felel meg a tulajdonos felé történő adattovábbítás, ugyanis az a tulajdonosi jogok gyakorlásához nem elengedhetetlenül szükséges. A tulajdonos számára elegendő a kumulált, anonim adat, nem az a lényeg, hogy ki mennyit vásárolt, hanem, hogy összességében mennyit vásároltak.

A tulajdonos az ügyvezetés ellenőrzését pedig a cég felügyelőbizottságán keresztül gyakorolhatja.

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelemmel és a közérdekű adatok nyilvánosságával kapcsolatos információkról.

Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
1992. évi LXIII. törvény – Adatvédelmi törvény – Avtv.

Az adatvédelmi törvény Többször hivatkoztam már az adatvédelmi törvényre (Avtv.), de a történetéről még nem közöltem írást. Ha kíváncsi az...

Close