Köztulajdonban álló gazdasági társaságok vezetőinek fizetésének nyilvánossága – 2.

Korábbi írásomban kritizáltam az állami, önkormányzati cégek vezetőinek fizetéséről szóló 175/2009. (VII. 27.) Kormányrendeletet.

Az Országgyűlés elfogadta a T/10831. számon benyújtott törvényjavaslatot, így a jogalkotó eleget tett annak az alkotmányos elvárásnak, hogy törvényi szinten rendelje el a személyes adatok nyilvánosságra hozatalát.

Pontosabban meghatározza az új jogszabály a közzétételi kötelezettséggel érintett személyek körét is:

 • Köztulajdonban álló gazdasági társaság vezető tisztségviselői, felügyelőbizottsági tagjai, vezető állású munkavállalói, az önállóan cégjegyzésre vagy a bankszámla feletti rendelkezésre jogosult munkavállalói;
 • Köztulajdonban álló gazdasági társaság együttesen cégjegyzésre vagy a bankszámla feletti rendelkezésre jogosult munkavállalói;
 • Köztulajdonban álló gazdasági társaságnak a működése szempontjából meghatározó jelentőségű egyéb munkavállalói (különösen az a munkakör, amely a társaság vagyonával való gazdálkodás során döntési jogkört tartalmaz).

A kötelezően közzéteendő adatkör:

 • név, tisztség, munkakör;
 • közvetlenül vagy közvetve nyújtott pénzbeli juttatások – ezen belül a jogcímeket külön feltüntetve, a törvényben meghatározott részletességgel;
 • végkielégítés és felmondási idő tartama;
 • titoktartásért járó ellenértéket és az ehhez kapcsolódó időtartamot;
 • megbízás esetén a megbízási díjat és egyéb járandóságokat, a jogviszony megszűnése esetére járó juttatásokat.

A törvény a transzparencia szabályozásán túl maximalizálja is a juttatásokat.

A törvényt az Országgyűlés elnöke és a köztársasági elnök úr még nem írta alá.

 

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelemmel és a közérdekű adatok nyilvánosságával kapcsolatos információkról.

Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

3 hozzászólás »

 
 • Imre Zsolt szerint:

  Tisztelt Kulcsár úr!

  Engedje meg, hogy a fenti törvény értelmezésével kapcsolatban forduljak Önhöz.
  Ügyvezetőként dolgozom a Naszály-Galga TISZK Nonprofit Kft-ben, amelyben Pest Megye Önkormányzat 60%, Vác Város Önkormányzat 33%, és a Szent István EGyetem 7% üzletrésszel képviselteti magát.
  Ugyanakkor megbízást kaptam Vác Város Önkormányzata által alapított egyszemélyes önkormányzati Városfejlesztő Kft ügyvezetésére.
  Kérdésem arra irányul, hogy véleménye szerint vonatkozik e rám a fenti törvény 6 szakasza, amely tulajdonosként taxatíve a megyei önkormányzatokat nem nevesíti.
  Válaszát megköszönve üdvözlettel: Imre Zsolt

 • jogasz szerint:

  A megyei önkormányzat helyi önkormányzat az Ötv. alapján.

 • Tisztelt Imre Zsolt Úr!

  Köszönöm kérdését.
  Jogasz hozzászólásával egyetértve, az Ötv. 76. §-a alapján a megyei önkormányzatokra is kell alkalmazni a jogszabályt.

 

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
Változott a spam bejelentés eljárása

Az elektronikus hirdetéssel kapcsolatos felügyeleti eljárás lefolytatására irányuló kérelmet, illetve ilyen ügyben bejelentést az erre a célra szolgáló „Kéretlen hirdetést...

Close