1992. évi LXIII. törvény – Adatvédelmi törvény – Avtv.

Az adatvédelmi törvény

Többször hivatkoztam már az adatvédelmi törvényre (Avtv.), de a történetéről még nem közöltem írást.

Ha kíváncsi az adatvédelmi törvény rövid történetére, olvassa el cikkemet.

15/1991. (IV. 13.) AB határozat

Az 1989. októberi, köztársasági alkotmány már elismeri a személyes adatok védelméhez és a közérdekű adatok megismeréséhez való jogot, melyet az 1990. évi teljes alkotmányrevízió a kétharmados szabályozású törvények körébe emel. Az adatvédelem, másnéven az információs önrendelkezési jog az egyén „azon joga, hogy alapvetően maga döntsön személyes adatainak kiszolgáltatásáról és felhasználásáról.” – mondta ki a 15/1991. (IV.13.) AB határozat.

1992. évi LXIII. törvény

A hazai adatvédelmi jog szabályait az 1992. évi LXIII. törvény, az adatvédelmi törvény (a továbbiakban Avtv.) tartalmazza. Az Avtv. rendelkezik a személyes adatok védelmének szabályairól, a közérdekű adatok nyilvánosságáról és az adatvédelmi biztosról. A törvény tervezetét Dr. Könyves-Tóth Pál készítette el. A törvény Európában elsőként, egy joganyagban szabályozza az információs önrendelkezés (személyes adatok védelme) és az információszabadság (közérdekű adatok megismerhetősége) jogát.

95/46/EK irányelv

Az Országgyűlés alkotmányos kötelezettségének eleget téve megalkotta és 1992. november 17-én kihirdette a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvényt, közismertebb nevén az adatvédelmi törvényt, melynek 2004. január 1-jétől hatályos módosítása elvégezte az Európai Parlament és a Tanács „az egyénnek a személyes adatok feldolgozásával kapcsolatos védelméről és ezeknek az adatoknak a szabad áramlásáról” szóló 95/46/EK irányelvének teljes harmonizálását. Az irányelv jelenleg is fontos, főleg jogértelmező szerepet tölt be a magyar törvény mellett.

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelemmel és a közérdekű adatok nyilvánosságával kapcsolatos információkról.

Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

4 hozzászólás »

 
  • Bertalan András szerint:

    Tisztet Uram!

    Vállalkozásomban betörésvédő fóliákat telepítek épületek ablakaira. Egy esetben egy önkormányzat keresett meg, hivatkozva az 1992-es adatvédelmi törvényre, hogy az okmányirodák ablakait vonjam be biztonsági fóliával. Ez meg is történt. Később kértem tőlük, küldjék el a pontos szövegét amire hivatkozva megrendelték tőlem a munkát. Eddig még nem ért el hozzám a válaszuk.
    Kérem segítsen nekem, hol található meg az irodák ablakainak technikai védelme. (rács, fólia)

    Köszönettel: Bertalan András

  • Tisztelt Bertalan András Úr!

    Az adatvédelmi törvény általános adatbiztonsági kötelezettségeket tartalmaz. Az adatok megóvására tett egy lehetséges intézkedés a fóliázás a rács felszerelése, stb. mellett. De az adatvédelmi törvényből nehéz lenne levezetni, hogy az önkormányzatoknak fóliával kellene kötelezően ellátni az ablakokat.

  • Tisztelt dr. Kulcsár Zoltán úr!

    Felíratkoztam hírlevelére, azért, hogy egy kicsit ismerkedjek ezzel a jogszabállyal.

    Teszem ezt azért, mert egy magyarországi cég kárt okozott cégemnek.
    Kértem e céget, ennek a kárt okozó tevékenységnek felfüggesztésére, döntésük visszavonására.
    Kértem ugyancsak e céget, ismertessenek meg azokkal az adatokkal, amelyekkel a velünk szemben kárt okozó tevékenységüket -maguknak- indokolják, folytatják, hiszen -véleményem szerint- téves megállapítások alapján súlytanak bennünket és okoznak ezzel nekünk kárt.
    Kérésemet elutasították, mondván, hogy nem adnak ki adatgyűjtésükről információkat.
    A törvény felületes megismerése után az a vélemény alakul ki bennem, hogy ehhez nincsen joguk.
    De részünkről további ismeretszerzés, tanulás szükséges.

  • Tisztelt Benyovszky Gábor Úr!

    Örömmel tölt el, hogy honlapomon kíván az adatvédelem témakörében további ismereteket szerezni.

    Üdvözlöm olvasóim közt.

 

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
Adatvédelem a kiválasztás során – avagy az üres önéletrajzok kora

A munkafelvételi diszkrimináció ellen a névtelen önéletrajz bevezetésével kíván harcolni a francia kormány, amelynek alkalmazását kísérleti jelleggel hét megyében próbálják...

Close