Elhunyt személy e-mail postafiókjához való hozzáférés

Mi a teendő, ha az általunk üzemeltetett levelezőrendszer valamely felhasználója eltávozik az élők sorából?

A postafiókot megkapja az örökös, vagy elvesznek a levelek és az adatok?

Az e-mail fiók hagyaték vagy sem?

A Ptk. öröklésre vonatkozó szabályai szerint a hagyaték csak vagyonjogi dolog lehet, személyhez fűződő jogok (mint amilyen az e-mail postafiókhoz tartozó belépési jog is) nem örökölhetők.

Ugyan az adatvédelmi törvény csak élő személyek személyes adatait védi, a kegyeleti jog az elhunytat is megilleti, a személyhez fűződő emlék sérthetetlenségét védi.

Levéltitok, személyes adat és egyéb titkok

A levéltitok polgári- és büntetőjogi védelemben is részesül. A levéltitok ura a feladó és a címzett együttesen.
Ugyan az elhunyt személy hozzájárulása nem szükséges levelei harmadik számára történő hozzáférhetővé tételéhez – amennyiben az egyébként kegyeleti jogot nem sért -, ellenben a levelezőpartner jogait, személyes adatait, levéltitkát a jog védi.

Aki valamely személy számára levelet ír, nem az örökös, gyermek, unoka vagy netán a házastárs számára írja a levelet, hanem kizárólag az általa meghatározott személy részére.

A levelek ezen felül üzleti-, állam- vagy szolgálati titkot is képezhetnek, amelynek illetéktelen kézbe kerülése szintén aggályos.

Miként tesz a posta?

A postai szolgáltatások ellátásáról és minőségi követelményeiről szóló 79/2004. (IV.19.) Korm. rendelet 25. § (5) bekezdése így szól:

A címzett természetes személy elhalálozása, illetve a szervezet megszűnése esetén, a részükre érkezett postai küldeményt a postai szolgáltató – az e tényekre vonatkozó bejelentés vételét követően – visszaküldi a feladónak.

Tehát a posta sem adja ki másnak a levelet, ha a címzett elhunyt, hanem visszaküldi a feladónak.

Összegezve

Nincs törvényi felhatalmazás arra, hogy az e-mail postafiókot bárki is megismerhesse annak tulajdonosán kívül – még ha igazolja is örökösi minőségét -, a postafiókban szereplő levelezőpartnerektől pedig e hozzájárulás beszerzésére nincs mód.

Amennyiben a felhasználási feltételekben meghatározott ideig nem lépnek be a levelezőrendszerbe, a postafiók megszűnik, az adatok törlésre kerülnek.

A szolgáltató nyújthat a postáéhoz hasonló többletszolgáltatást, de erre nem köteles.

Természetesen előfordulhatnak olyan esetek, amelyek eltérnek a fent vázolt általánostól, ezek mindig egyedi elemzést és egyedi megoldást igényelnek.

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelemmel és a közérdekű adatok nyilvánosságával kapcsolatos információkról.

Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
A jogellenes adatkezelés következményei (DE) – Folgen der rechtswidrigen Datenverwaltung

A jogellenes adatkezelés következményeiről már írtam néhány héttel ezelőtt: https://www.adatvedelmiszakerto.hu/2009/08/a-jogellenes-adatkezeles-kovetkezmenyei/ Mai bejegyzésem elsősorban a német tulajdonban álló vállalatoknál dolgozó olvasókhoz szól. Több...

Close