NAIH 2015. évi tevékenysége

„2015-ben összesen 7594 volt az iktatott ügyek száma, amely két és félszerese az előző 2014-es évi 3030 ügyiratnak.” – írja a NAIH a 2015-ös évi beszámolójában.
Ebből az adatvédelmi nyilvántartást érintő ügyek száma összesen 3680, ezen ügyiratok száma 2014-ben csupán 588, tehát jelentős a növekedés. A következő ábra a maradék ügyiratok eloszlását mutatja a nagyszámú, adatvédelmi nyilvántartást érintő ügyek nélkül. Itt is láthatjuk, hogy az adatvédelmi ág a domináns.

NAIH ügyeinek megoszlása

Azonban vizsgálati eljárást bárki kezdeményezhet a hatóságnál tett bejelentéssel, ezért a vizsgálati ügyek számánál nagyobb jelentőséggel bír a hatósági eljárások száma. A hatósági eljárások kizárólag a hivatalból indulnak. 2015-ben 30 eljárás indult, melyből még 2015-ben 22-t zárt le. 22 eljárásból 20 esetben állapított meg jogsértést, a kiszabott összes bírság összege: 94.000.000 forint. Ahogy a lenti ábrán is láthatjuk, ez jelentősen több mint, az eddigi években kiszabott bírságok összege.

NAIH bírsági statisztika

(Forrás: http://naih.hu/files/NAIH-BESZ-MOL–2015-MID-RES.pdf)

 

A cikk megírásához a Wolters Kluwer Új online Jogtára nyújtott segítséget.

Adatvédelmi tanácsadás szolgáltatásomról és az adatvédelmi auditálásról e szövegre kattintva olvashat.

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról.

Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
Megjelent az új európai adatvédelmi rendelet

Megjelent az új európai adatvédelmi rendelet egységes szövege. Nálunk már elérhető a végleges változat is magyarul: ITT megnézheti!

Close